Joonas Donskoi on matkalla piste-ennätykseensä − "Kaikki saumat vetää päätyyn asti"

NHL / Haastattelu
Joonas Donskoi sai vääntää edellisessä ottelussa tosissaan Arizona Coyotesin Niklas Hjalmarssonia vastaan.
Kuva © Christian Petersen
San Jose Sharksin suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi pelaa uransa neljättä kauttaan NHL:ssä ja on vastikään sivunnut yhden kauden maaliennätystään. Jatkoaika tapasi Donskoin Arizonassa.

Piakkoin 27 vuotta täyttävä Oulun Kärppien kasvatti Joonas Donskoi on ollut alusta alkaen tärkeä palanen NHL-joukkue San Jose Sharksin miehistöä.

Donskoi on nähnyt hailauman mukana pudotuspelit kolmena edellisenä kautena ja heti ensimmäisellä kaudellaan hyökkääjä oli ratkaisemassa kolmatta Stanley Cup -finaalia Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Donskoi latasi viime kevään pudotuspeleissä kiekkoa verkkoon Anaheim Ducksia vastaan.
Kuva © Thearon W. Henderson

NHL-uran aikana hyökkääjälle on toistaiseksi kertynyt 252 runkosarjaottelua ja 38 pudotuspeliottelua. Runkosarjassa pisteitä on kertynyt 110, joista 45 on ollut maaleja. Pudotuspeleissä Donskoi on saalistanut 18 tehopistettä.

Meneillään olevalla kaudella laadukas laitahyökkääjä on naputtanut 49 peliin 25 (14+11) tehopistettä. Piste-ennätys runkosarjasta on toistaiseksi tulokaskaudelta, jolloin pisteitä kertyi 36 kappaletta, mutta jos vire jatkuu yhtä hyvänä kuin tähänkin asti, uusi piste-ennätys lienee uusissa lukemissa runkosarjan päätyttyä.

"saattaa yllättävissäkin paikoissa kiekko napsahtaa lapaan, eli täytyy koko ajan olla hereillä."

Donskoi muodostaa Sharksissa laadukkaan kentän yhdessä Tomas Hertlin ja Evander Kanen kanssa. Työnteko on kaiken lähtökohta ketjun peliin suomalaisen mielestä.

− Pyrimme tekemään paljon töitä ja tavallaan pidetään tuki lähellä ketjuna, sekä voitetaan kaksinkamppailua. Kaikki lähtee siitä, että työnteko on tapissa ja pystytään voittamaan kamppailuja. Sitä kautta kiekkoa ja äijää maalille. Aika vähän on sovittuja asioita. Yritämme pitää pelin simppelinä. Ei siinä ole mitään sen ihmeellisempää.

Vuoden vaihteen tienoilla on pelissä tapahtunut Donskoin mielestä edistystä entisestään, mutta katseet ovat tietysti keväässä.

− Joulun jälkeen olen alkanut löytää omaa peliäni, ja varmasti sekin vaikuttaa, kun on saanut kiekkoa maaliin ja pisteitä kasaan. Se nostaa itseluottamusta. Aina sitä toivoo, että kausi olisi nousujohteinen ja kevättä kohden peli paranisi. Nyt näyttää hyvältä ja terveystilanne on hyvä.

"Todella tärkeä palanen tähän joukkueeseen"

Sharks nousi yhdeksi suureksi mestarisuosikiksi NHL:ssä syksyllä, kun joukkue hankki riveihinsä viimeistä sopimuskauttaan pelaavan puolustaja Erik Karlssonin Ottawa Senatorsista.

Kun Donskoilta kyseli, onko puolustaja tuonut jotain muutakin kuin varusteet lisää joukkueeseen, hyökkääjälle nousi hymy suupielille.

− Ihan älyttömästi on tuonut lisää. On ollut mukava seurata vierestä. Tietysti kaverin tiesin, mutta kun on saanut päivittäin seurata, niin on yllättänyt, miten hyvä hän on pelaamaan molempiin suuntiin. Etenkin hyökkäyspäähän Erik tuo ihan älyttömästi lisää.

Donskoi hehkuttaa vuolaasti ruotsalaistähden taitoja.

− Hän pystyy luistelulla tuomaan kiekon ylös. Karlsson näkee kentän hyvin ja pystyy näin antamaan mielettömiä syöttöjä. Minullekin hän on antanut pari tyhjää maalia takatolpille. Todella tärkeä palanen tähän joukkueeseen.

− Alkukaudesta vaati hieman aikaa tottua siihen, miten kaveri tykkää pelata ja saattaa yllättävissäkin paikoissa kiekko napsahtaa lapaan, eli täytyy koko ajan olla hereillä.

"Hienoja otteluita tässä vaiheessa kautta"

Donskoita haastatellessa Sharks oli juuri kärsinyt 6−3-tappion Arizona Coyotesin vieraana. Sharksin matka aavikolta jatkuu Tampa Bay Lightningin vieraaksi, jossa on luvassa jälleen huippukamppailu.

− Tulee kova ottelu Lightningia vastaan. Kärkijoukkue tässä liigassa. Viimeksi onnistuimme voittamaan heidät kotona. Tulevat varmasti nälkäisenä meitä vastaan. Nämä kärkiottelut ovat hienoja otteluita tässä vaiheessa kautta. Vähän kuin pudotuspeliotteluita ja nähdään samalla vähän omaa tasoamme, kiteytti Donskoi tulevaa.

NHL:n runkosarjaa on jäljellä noin 30 peliä. Donskoi pitää katseen tiukasti seuraavissa peleissä, mutta uskoo joukkueen mahdollisuuksiin kevään isoissa peleissä.

− Jos tässä alkaa haaveilla, nopeasti alkaa tulla paljon tappioita, joten päivä kerrallaan on mentävä. Mutta kyllä minusta tuntuu, että tämä on paras joukkue, mikä meillä on minun aikana ollut täällä ja uskon, että meillä on kaikki saumat vetää päätyyn asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle