Jokke Nevalainen nousi kovan työn kautta tuntemattomuudesta NHL-seuran pelaajatarkkailijaksi: ”Opiskele, opettele, lue, kuuntele, yritä ja erehdy”

NHL / Haastattelu
Jokke Nevalainen etsii muun muassa Sebastian Aholle uusia suomalaispelaajia joukkuetovereiksi.
Kuva © Getty Images
Jokke Nevalainen nousi pelaajatarkkailupiireihin meritoituneen lajiväen ulkopuolelta ja toimii nykyään NHL-seura Carolina Hurricanesin Euroopan pelaajatarkkailijana.

Tuskin kovin moni jääkiekon seuraaja tiesi vielä muutama viikko sitten, että kuka on Jokke Nevalainen. 33-vuotiaan IT-insinöörinä työskentelevän Nevalaisen unelma toteutui, kun NHL-seura Carolina Hurricanes pestasi hänet pelaajatarkkailijakseen.

Nevalainen pelasi itse jääkiekkoa E-junioreihin asti. Pelaajatarkkailijana hän aloitti DobberProspectsissa. DobberProspects on osa Dobber Sports Network -sivustokokonaisuutta, joka toimii vapaaehtoisvoimin.

– Liityin DobberProspectsiin, koska halusin tuoda enemmän paikkaansa pitävää tietoa eurooppalaisista NHL-lupauksista pohjoisamerikkalaisille lukijoille, Nevalainen kertoo.

Kyseisellä sivustolla innokkaille kiekkoseuraajille annetaan mahdollisuus ottaa ensiaskelia pelaajatarkkailijan roolissa. DobberProspectsin sisältö on räätälöity lukijakunnalle, joka pelaa fantasiakiekkoa. Sivusto onkin keskittynyt jutuissaan NHL-lupauksiin.

"Pelaajatarkkailuun ei ole olemassa mitään taikaloitsua, jonka avulla löytäisi aina parhaat pelaajat"

Nevalainen aloitti nollasta muiden tarkkailijoiden tapaan kirjoittelemalla päivityksiä yksittäisen NHL-joukkueen varaamista pelaajista.

Nevalaisen kynästä alkoi virrata kyseiselle sivustolle myös kuukausittaisia SHL- ja Liiga-raportteja.

– Halusin kehittyä koko ajan paremmaksi ja otin innokkaasti vastaan uusia haasteita, joita minulle tarjottiin, Nevalainen muistelee.

Hän oli myös aktiivisesti ehdottamassa parannuksia sivuston toimintaan, joista mainitsi haastattelun yhteydessä pelaajatarkkailijatiimin perustamisen. Tuo ajatus siivitti hänet lopulta johtamaan sivuston Euroopan-tiimiä.

Työ sai palkintonsa

Hurricanes havaitsi Nevalaisen kyvyt ja otti häneen yhteyttä seurattuaan miehen työtä jonkin aikaa. Hurricanesilla oli tarve vahvistaa Euroopan pelaajatarkkailutiimiä ja uutta pestiä tarjottiin Nevalaiselle.

Haastatteluprosessin jälkeen Nevalainen ja Hurricanes päätyivät sopimukseen ja aikaisemmin vain unelmissa ollut pesti oli käynyt toteen. Nevalaisen polku kohti NHL-pelaajatarkkailijan pestiä vei aikaa viikossa päivätöiden ohella 20–30 tuntia parin viimeisen vuoden ajan.

– Jos et tätä hommaa aidosti rakasta, ei kannata yrittää tehdä siitä ammattia. Mutta jos työhön on aito rakkaus olemassa, niin silloin täytyy jaksaa tehdä paljon töitä pestin eteen, Nevalainen painottaa.

Nevalaisen neuvot pelaajatarkkailijana kehittymiseen ovat yksinkertaiset.

– Pelaajatarkkailuun ei ole olemassa mitään taikaloitsua, jonka avulla löytäisi aina parhaat pelaajat. Täytyy oppia omista ja muiden onnistumisista ja virheistä sekä pyrkiä löytämään tapoja, joilla pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

– Kaikki tarkkailijat tekevät virheitä, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö koko ajan voisi pyrkiä tulemaan paremmaksi. Opiskele, opettele, lue, kuuntele, yritä ja erehdy. Aina voi oppia jotain uutta, Nevalainen kertoo.

Rooli tuo vastuuta

Nevalaisen päivät koostuvat edelleen päivätöistä ja illat sekä viikonloput ovat pyhitettyjä jääkiekolle. Nykyaikana pelaajatarkkailua tehdään videoiden sekä halleilla tehtyjen havaintojen perusteella. Nevalaisen pääprioriteettina ovat Suomessa pelaavat pelaajat, jotka ovat ensi kesänä varattavissa.

Nevalainen on tullut tunnetuksi etenkin Twitterissä, jossa hän on kertonut aktiivisesti havainnoistaan ja saanut siellä suurta huomiota. Nyt tilanne kuitenkin muuttuu, sillä NHL-seurat varjelevat tarkkailijoidensa havaintoja erittäin visusti.

– Julkisella puolella voi helpommin ottaa riskejä valintojensa kanssa, sillä seurauksia ei ole. Seurapuolella mahdollisten huonojen varauksien aiheuttamat seuraukset kantaa niskassaan varaukset tehnyt pelaajatarkkailija, Nevalainen avaa.

Hurricanes on viime vuosina profiloitunut eurooppalaista taitoa arvostavana seurana.
Kuva © Getty Images

Nevalaisen mukaan riippumattomalle sivustolle tehdyssä tarkkailutyössä on myös hyviä puolia, joita NHL-seurassa ei ole enää tarjolla.

– Julkisen puolen pelaajatarkkailija saa palautteen välittömästi ja kainostelematta. Palautteesta tarkkailija voi oppia aina uutta ja löytää uusia näkökulmia työhönsä, mutta palaute ei suoraan ohjaa lopputulosta.

Nevalainen hyppää uuteen haasteeseen hyvillä fiiliksillä. Seurassa on myöskin toinen suomalaistarkkailija Ville-Valtteri Virta, joka on ollut erittäin kannustava tulevalle kollegalleen. Nevalainen uskookin, että yhteistyöstä Virran kanssa tulee erittäin onnistunutta.

» Lähetä palautetta toimitukselle