Jokipoikien Joni Petrell Mestiksen sulkemisesta: ”Yleisön mielestä se saattaa olla hanurista”

MESTIS / Haastattelu
Loistavan debyyttikautensa Mestiksen päävalmentaja tehnyt Joni Petrell palkittiin Raimo Määttänen -valmentajapalkinnolla kauden päätteeksi.
Joensuussa lähdettiin tähän kauteen todella odottavaisin mielin. Valmennusvastuun oli ottanut helsinkiläislähtöinen Joni Petrell, jolle kausi oli ensimmäinen päävalmentajana Mestis-tasolla. Debytantti hoisi hommansa mallikkaasti, ja hänet palkittiin kauden päätteeksi Mestiksen parhaana valmentajana Raimo Määttänen -palkinnolla.

Vaikka Joni Petrellin edellinen valmentajapesti olikin lyhyt pätkä Ässien liigajoukkueen apuvalmentajana, oli hänellä taustalla jo useampi päävalmentajakausi Suomi-sarjasta. Pelaajauransa aikana kokemusta tuli Suomen lisäksi Norjasta, Ruotsista ja Italiasta, joten hän on ehtinyt nähdä paljon kiekkomaailmaa.

Jokipojat pelasi erittäin pirteästi ja työteliäästi koko kauden, joten runkosarjan kolmas sija oli täysin ansaittu. Intohimoisen ja motivoituneen valmentajan taidotkin noteerattiin palkitsemalla hänet kauden päätteeksi parhaana valmentajana Raimo Määttänen -palkinnolla.

Valmentajaa jäi harmittamaan, ettei pudotuspelejä päästy pelaamaan.

− Runkosarjasta jäi ihan hyvät fiilikset. Kotietu oli meidän kunnianhimoinen tavoitteemme ja siihen päästiin. Ensi kaudella pyrimme löytämään lisää tasaisuutta suorituksiimme alusta saakka. Sanomattakin on selvää, että jos jollain playoffs-joukkueella ei kauden lopetus jäänyt harmittamaan, niin silloin on väärässä ammatissa, Petrell tokaisee.

Koronan taloudellisia vaikutuksia niin Mestiksen kuin koko yhteiskunnan osalta ei vielä kukaan osaa sanoa, mutta Petrell myöntää synkkien pilvien leijuvan yläpuolellamme.

− Koronan taloudellisia vaikutuksia tarkalleen ei tiedä kukaan − olet sitten Mestiksen päävalmentaja tai NHL:n GM. Mutta varmasti on erittäin suuri vaikutus meille kaikille. Totta kai tilanne on hälyttävä kaiken kaikkiaan, mutta onneksemme me päävalmentajat emme päätä toimenpiteistä, vaan asioista enemmän tietävät.

− Se on ollut hienoa nähdä, että lähes kaikki seurat ovat tehneet erilaisia kampanjoita talouden parantamiseksi ja upeasti ovat ihmiset olleet niissä mukana. Sarjana Mestis pärjää, mutta pärjäävätkö kaikki joukkueet, on asia erikseen. Todella tiukoilla ovat joukkueet taloudellisesti, kun tiukoilla oltiin jo ennen koronaakin.

Jonkin verran Joensuussa on jo nähty pelaajavirtaakin, ja lisää on tulossa. Petrell kuitenkin epäilee, että nykyinen tilanne hillitsee pelaajienkin liikkumista.

− Meiltä Miro Väänänenhän pääsi HIFK:iin, mikä on hieno homma. Pari muutakin on aika lähellä liigapaikkaa varmasti. Pari kokeneemman osaston kaveria halajaa ulkomaille. Kyllä meille on tulossa pelaajia Liigasta, toisista Mestis-jengeistä, omista junnuista, A:n Liigasta ja Suomi-sarjastakin, mutta vaihtuvuus ei välttämättä ole niin suuri kuin aikaisemmin. Valmennusrunko pysyy erittäin todennäköisesti täysin samana, mikä on jatkuvuudenkin kannalta erinomainen asia.

Vallitseva tilanne estää joukkueharjoittelun, joten pelaajatkin ovat saaneet normaalia enemmän viettää aikaa läheistensä seurassa sekä nauttia Suomen melko vaihtelevasta kevätsäästä.

− Tähän asti pelaajilla on ihan omatoiminen jakso ja pään tyhjentäminen kaudesta. Parin viikon sisällä toivottavasti saamme ohjeistettua pelaajamme ja käytyä heidän ohjelmansa läpi, jotta päästään taas kehittymään.

Tulevan kauden voimasuhteista Petrell ei osaa muuta ennakoida, kuin että joitain vaikutuksia korona varmasti jättää myös Mestikseen.

− Koronahan varmasti vaikuttaa moneen asiaan, joita emme edes tiedä, mutta kyllä minä uskon, että voimasuhteetkin saattavat heitellä. Oman joukkueeni puolesta voin sanoa, että teemme kaikkemme, että olemme sarjan kärjen tuntumassa jälleen tulevalla kaudella.

Petrell on myös mielissään Espoon ja Forssan mahdollisesta paluusta Mestikseen.

− Nostettu joukkuemäärä on minun mielestä tervetullut. Toivon kyllä, että Espoo ja Forssa saisivat Mestis-lisenssin ja kaikki nykyiset Mestis-joukkueet pysyisivät pinnalla. En sitten tiedä vielä, miten se vaikuttaa runkosarjan ottelumäärään ja välilohkoihin, mutta samapa se.

Tulevalla kaudella Mestiksestä ei myöskään putoa mikään joukkue. Tämä on Petrellin mielestä tässä tilanteessa täysin oikea ratkaisu.

− Yleisön silmissä saattaa olla hanurista, ettei karsintoja ole, mutta näen tässä myös sen edun, että seurojen ei tarvitse välttämättä riskillä kilpavarustella joukkueitaan keväällä ja heikentää tiukkaa talouttaan sen takia, jotta pysyisi sarjassa. Toivon mukaan saisimme sarjat auki ylhäältä ja alhaalta lähitulevaisuudessa.

Omasta joukkueestaan Petrell ei ole lainkaan huolissaan. Jokipojissa on tausta-asiat kunnossa, eikä ainakaan näillä näkymin isompaa huolenaihetta ole.

− Jokipojat on hyvällä mallilla, ja vaikka budjetteja leikataankin, niin kyllä me kilpailukykyinen joukkue saadaan. Taustajoukkomme tekevät pitkää päivää yhteisen hyvän eteen, mikä on ollut hienoa nähdä. On ollut hienoa huomata myös pelaajien ymmärrys vallitsevaan tilanteeseen ja siihen, että raha on tiukemmassa.

− Sen verran tuli henkilökohtaisestikin oppia viime kaudesta, että on paljon helpompi lähteä harjoituskauteen. Valmennusryhmämme kanssa suunnitelmamme siihen on aika hyvällä mallilla.

Loppuun Mestiksen kauden paras valmentaja lähettää terveisiä koko jääkiekkoilusta kiinnostuneelle kansalle.

− Haluan vielä toivottaa kaikille hyvää fiilistä ja terveyttä. Tästä kun pääsemme yhdessä yli, niin pääsemme taas kaipaamaamme arkeen kiinni.

» Lähetä palautetta toimitukselle