Jokereiden uusi omistaja Jari Kurri vakuuttaa: "Olemme jatkossa täysin irti venäläisestä rahoituksesta"

KHL / Haastattelu
Jari Kurri uskoo Jokereiden pärjäävän suomalaisvoimin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerit pudotti perjantaina todellisen uutispommin, kun osakeyhtiön tiedotettiin siirtyneen kokonaan seuralegenda Jari Kurrin omistukseen. Tiedostustilaisuus tarjosikin lopulta ison yllätyksen, sillä vaikka erilaisilla omistuskuvioilla oli spekuloitu pitkään, tätä tulosta ei odotettu.

Tiedotustilaisuuden ykköskysymys liittyi sen sijaan odotetusti yhtälöön, jonka ratkaisu vaikuttaa mahdottomalta. Jokereiden taustayhtiö Jokerit Hockey Club Oy on tehnyt jokaisen KHL-kauden aikana yli 10 miljoonan euron tappiot, jotka on kuitattu rikkaiden venäläisomistajien pääomalainoilla. Kuka kuittaa raskaan kulurakenteen jatkossa?

Perjantain tiedotustilaisuuden yleisessä osuudessa tulevaisuuden rahoituskuviot jäivät vielä täysin mysteeriksi. Selvää kuitenkin on, että Jokerit luottaa aiempaa enemmän suomalaiseen imagoon.

− Koko jokeriperheelle on erittäin tärkeä asia, että seura siirtyy kokonaan suomalaisomistukseen. Alamme tehdä paljon yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa. Tiedän, että kaikilla herää kysymys, miten Jokereiden rahoitus jatkossa tapahtuu. Sen osalta meillä on keskustelut rahoittajien kanssa kesken ja julkaisemme tuloksia kesän aikana, Kurri pyöritteli tilaisuuden avauspuheenvuorossaan.

Virallisen osuuden jälkeisissä haastatteluissa Kurri painotti nimenomaan suomalaisten yritysten ja rahoittajien tulevaa panosta.

− Minusta on erittäin hieno asia, että Jokerit siirtyy takaisin suomalaisomistukseen. Tämä on uusi aikakausi Jokereissa. Rahoituskeskusteluja muiden suomalaisten rahoittajien kanssa on jo käyty, ja jatkamme keskusteluja koko ajan. Haemme vahvoja suomalaisia kumppaneita, joiden kanssa tulemme yhdessä julkisuuteen myöhemmin.

− Myös keskusteluita suomalaisten yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa on käyty paljon, ja toivottavasti mahdollisimman pian voimme julkaista niistäkin jotain.

Kurri vakuutti uskovansa Jokereiden pärjäävän aiempaa paremmin nimenomaan suomalaisvoimin. Sama strategia on näkynyt myös tulevan joukkueen rakentamisessa, kun joukkueen runko koostuu huomattavasti aiempaa kausia enemmän suomalaispelaajista.

− Meidän täytyy tehdä parempaa työtä ennen kaikkea taloudellisesti, mutta myös urheilullisesti. Kaikkia asioita täytyy parantaa, mutta ei tulevaisuus minua pelota, muuten en olisi tässä. Meillä on erilaisia suunnitelmia tulevaisuudesta suomalaisvoimin, joita lähdetään nyt viemään eteenpäin, Kurri totesi.

− Meillä oli iso tavoite saada joukkueeseen lisää suomalaisväriä. Tämä on toteutunut kevään aikana, kun olemme saaneet paljon lisää suomalaispelaajia. Nyt sama tapahtuu omistamisen osalta, mikä on hyvä trendi.

Kurri uskoi, että suomalainen omistuspohja helpottaa huomattavasti Jokereiden myyntityötä. Myös entiset venäläisomistajat suhtautuivat Kurrin mukaan muutokseen positiivisesti.

− Totta kai, niin toivon ja uskon, että myyntityö helpottuu. Tietyt yhteistyökuviot ovat olleet meille vaikeita toteuttaa venäläisomisteisuuden tai oikeastaan siitä johtuvan mediakirjoittelun takia. Se on ollut jatkuvasti pinnalla ollut aihe.

− Venäläisiltä tuli asiaan erittäin positiivinen suhtautuminen. Heidänkin mielestä oli hyvä ajatus, että Jokerit siirtyy kokonaan suomalaiseen omistukseen ja on suomalainen seura. Suomessa on muutenkin ollut heidän panoksestaan hieman väärä kuva, meillä oli koko yhteistyön ajan täydellinen työrauha, Kurri linjasi.

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia

Uusi omistaja suostui kuitenkin myöntämään, että organisaation taloustilanne on huolestuttava. Juuri muita selkeitä vastauksia kiekkofanien mieliä askarruttaviin kysymyksiin ei kuitenkaan saatu.

− Totta kai se huolettaa ja talouden saralla on pakko tehdä parempaa tulosta, Kurri myönsi mutta ei ottanut kantaa keinoihin.

Uskotko siis, että Jokerit pärjää jatkossa ilman venäläistä rahoitusta?

− Kyllä! Rahoitusasian kanssa tulemme julkisuuteen, heti kun asiat saadaan sovittua loppuun.

Jo tiedotustilaisuuden aikana sosiaalisessa mediassa kiersi huhu, että Jokerit on jatkossakin venäläisrahoituksen varassa. Tämä kuitenkin yksiselitteisesti kiellettiin.

Liikkuuko teille taustallakaan lainkaan venäläistä rahoitusta?

− Ei. Olemme jatkossa täysin irti venäläisestä rahoituksesta, Kurri väitti.

Myös Jokereiden paluulla kotoiseen Liigaan on spekuloitu, mutta Kurri kielsi tarmokkaasti tämänkin skenaarion.

− Liiga ei ole meille vaihtoehto, Jokerit jatkaa KHL:ssä eikä mitään aikomuksia Liigaan paluusta ole. Toivottavasti sen sijaan KHL laajenee lisää lännen suuntaan.

Viisinkertainen Stanley Cup voittaja on Jokereissa jatkossa tuplaroolissa, sillä hän jatkaa myös seuran GM:n tehtävissä.

− GM:n tehtävien osalta ei ole käyty vielä lopullisia keskusteluja, mutta minun osaaminen ja työpanos on kuitenkin ollut vahvana siellä puolella. Jatkamme nykyisellä tavalla, ainakaan toistaiseksi se ei tule muuttumaan. Jukka Kohonen myös jatkaa toimitusjohtajana. Minä olen siis jatkossakin Jokereiden GM, nyt vastuut vain laajenevat.

» Lähetä palautetta toimitukselle