"Jokainen voitto on yhteistyön tulos" – Jussi Ahokas luotsaa KooKoota pienellä pelaajabudjetilla mutta isoilla arvoilla

LIIGA / Haastattelu
Jussi Ahokas haluaa olla vaativa ja reilu valmentaja, joka kuuntelee pelaajia.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Koronakaranteeni sotki KooKoon alkukautta, mutta kevättä kohti Kouvolassa on menty positiivisella vireellä.

KooKoon päävalmentaja Jussi Ahokkaan puheista välittyy vahva luottamus siihen, että kauden parhaat peliesitykset ovat vielä edessäpäin.

– Kyllä viime kaudelta jäi nälkää, kun kausi jäi kesken. Vaikka nyt on voitettu, niin peli ei ole ollut ihan parasta vielä. Olemme olleet tehokkaita ja tiivistäneet varsinkin puolustusta. Alkukaudesta maalit jäivät tärkeillä hetkillä tekemättä.

Jääkiekko on itseluottamuspeli

Ratkaisevana tekijänä onnistumisiin Ahokas mainitsee itseluottamuksen.

– On pystytty pelaamaan fiksummin johtoasemissa. Onnistuminen ruokkii onnistumisia. Itseluottamuspelistä tässä on kyse. Positiiviset suoritukset ovat antaneet uskallusta pelaajille. Samalla opitaan oikeita toimintatapoja, ja se tuo joukkueelle hyviä suorituksia jatkossa. Tämä meidän tapa ja tyyli toimii.

– Kun pelaaja saa roolia ja vastuuta, niin silloin pitääkin pystyä pelaamaan hyvin.

Itseluottamusta vaatii myös kilpailla samassa sarjassa isojen seurojen kanssa.

– KooKoo on pieni seura, ja meidän pitää kasvaa ja saada onnistumisia. Mutta realismin kautta mennään, ja pitää muistaa, että meidän pelaajabudjettimme on pienimmästä päästä. Siksi meidän pitää joukkueena pelata yhdessä niin hyvin. Meillä on halua menestyä, ja silloin pitää tehdä pienet asiat hyvin, jos aikoo kuroa umpeen budjettierot.

Pelaajavaihdokset ovat olleet onnistuneita

Viime kaudella joukkueen sisäisen pistepörssin ykkösnimet ovat vaihtuneet, kun Kim Strömberg ja Matt Caito siirtyivät Ruotsin SHL:ään ja Juha-Pekka Haataja lopetti kiekkouransa. Kärkikolmikon poistuminen ei aiheuttanut kriisiä.

– Isoin asia on varmaan se, että meille jäi hyvä vahva runko, josta on ollut hyvä lähteä viemään tätä juttu eteenpäin.

– On myös onnistuttu hankkimaan hyviä uusia pelaajia. Uudet pelaajat on pitänyt sitouttaa meidän toimintaamme, mutta se on sujunut hyvin. Uusien pelaajien kanssa käydään ihan tavanomaiset juttutuokiot ja haastattelut, eli selvitetään heille, mitä ovat  organisaation arvot ja toimintatavat.

– Pistepörssiä meillä johtaa Ahti Oksanen. Häneltä nostaisin esiin erityisesti alivoimapelaamisessa onnistumisen. Maalivahti Victor Brattström on pystynyt pelaamaan hyvin. Moni muukin on onnistunut, esimerkiksi Kasper Björkqvistillä kokonaisvaltainen peli on toiminut hyvin. Ja uusimmat Christian Thomas ja Nikita Aleksandrov, jotka tulivat korvaamaan loukkaantuneita pelaajia, ovat tulleet hyvin mukaan joukkueeseen.

KooKoo on tällä hetkellä Liigan kansainvälisin joukkue. Tätä selittävät Ahokkaan mukaan taloudelliset realiteetit, mutta myös toimivat käytännöt.

– Ulkomaalaisia pelaajia voi saada edullisemmin. Meillä on englanti koppikielenä ja valmennuskielenä. Se on tehokkaampaa, kun ei tarvitse montaa kertaa käydä asioita läpi ja kaikki ymmärtää.

– Jos on hyvä tyyppi ja ihminen ja hyvä pelaaja, niin kyllä tänne sopeutuu. Tärkeämpää on se persoona ja muu, kansallisuudella ei ole merkitystä. Meillä on hyvä johtajisto ja hyvä ilmapiiri. Silloin on helppo tulla sisään uutena pelaajana, Ahokas vakuuttaa.

Välittäminen, reiluus ja riittävän kova vaatimustaso 

Aiemmin eri ikäluokkien maajoukkueita valmentanut Ahokas on viihtynyt Kouvolassa.

– Tässä on saanut itse oppia, ja on nähnyt mitkä asiat toimivat. On ollut positiivinen meininki ja mukava tulla hallille joka päivä.

Ahokas puhuu arvoista, jotka ohjaavat joukkueen toimintaa, ja niissä korostuu yhteistyö.

– Jokainen voitto on yhteistyön tulos. Yhdessä asioita tekemällä voi saavuttaa enemmän, Ahokas summaa.

Myös omasta roolistaan hänellä on selkeä visio:

– Itse kuvailisin itseäni vaativana mutta rehtinä ja reiluna koutsina, joka välittää. Minun tehtäväni on johtaa, mutta kaikkien ääni pitää saada kuuluviin. Pelaamisen pitää olla yhteinen asia. Valmennus luo pelitavat, mutta tärkeää on saada johtoryhmän ja pelaajien mielipiteet esiin. Yhdessä näitä asioita tehdään.

» Lähetä palautetta toimitukselle