Jo pelaajana valmentajaksi kouluttautunut Vesa Viitakoski haluaa KOOVEEn olevan valmis reagoimaan − "Peliä pitää pelata sen mukaan, mitä peli antaa"

MESTIS / Haastattelu
Viitakoski aloittaa ensimmäisen päävalmentajakautensa KOOVEEssa.
Kuva © Jarno Hietanen
Viitakoski tiesi jo pelaajauransa aikana haluavansa valmentaa. Hän valmistautui tulevaan hyvissä ajoin ja kerrytti tietotaitoaan. Nyt hän on valmis päävalmentajapestiin.

Vesa Viitakoski, 50, aloittaa ensimmäisen kautensa seurajoukkueen päävalmentajana. Entinen huippuhyökkääjä astuu Mestis-joukkue KOOVEEn ruoriin. Mies itse koki, että nyt on sopiva tilaisuus testata kykyjään päävalmentajan tehtävässä.

Viitakoski ehti toimia apuvalmentajana vuosikymmenen ajan. Kokemusta ehti kertyä niin U20-joukkueen, Liiga-joukkueen kuin Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan EHC Vispin penkin takaa.

− Tuntuu, että on hyvä sauma. Olen saanut tehdä monin eri päävalmentajan kanssa töitä ja olen oppinut jokaiselta heistä jotakin, Viitakoski tuumii.

Valmentaminen Sveitsissä toi Viitakoskelle myös kulttuurillista oppia. Lisäksi hän sai imeä tietotaitoa pitkän linjan valmentajalta Matti Alatalolta.

− Hän on on tehnyt todella pitkän uran jääkiekon parissa. Jos joku pitäisi erikseen näistä valmentajista nimetä, se olisi hän. Hän on valmentanut sekä Liigassa että Sveitsin A-sarjassa. Nyt hän on tehnyt pitkään töitä B-sarjassa.

Pelaajasta valmentajaksi

Oman pelaajauransa Kärpissä kauden 2009−10 jälkeen lopettanut Viitakoski tiesi jo hyvän tovin ennen hokkarien naulaan ripustamista, että valmentaminen kiinnostaa. Hän valmistautui tulevaan jo pelaajana ollessaan.

− Siinä se uran viimeisinä vuosina kypsyi. Kävin urheilijasta valmentajaksi -koulutuksen ja valmentajan ammattitutkinnon pelaajaurani aikana. Halusin heti alkuun teoriapuoltakin. Koen, että pelaajaura on vahvuus, mutta teoriaakin tarvitaan.

Entisenä pelaajana Viitakoski ymmärtää, millaista on olla myös valmennettavana. Peli on kehittynyt paljon sen jälkeen, kun Viitakoski itse lopetti.

− Jo sääntöjen kautta tulee se, että hyökkäyspeliä koetetaan tukea. 2000-luvun alussa pelattiin puolustusvoittoisesti ja paljon trapia. Tietysti puolustaminen on tärkeää, eikä vain voi hyökätä. Nykyään kuitenkin painotetaan maalintekoa.

Viitakoski luotsaa KOOVEEta kohti Mestis-menestystä.
Kuva © Samuli Huikuri

Viitakosken KOOVEEssa pelaava Juho Liuksiala sanoi omassa haastattelussaan, että TPS:n viime kaudella menestykseen vieneen Raimo Helmisenkin viljelemä "antaa poikien pelata" -fraasi toistuu myös Viitakosken opeissa. Viitakoski kokee, että tiettyjen seikkojen ollessa kunnossa pelaajille voi antaa vapauksia.

− Kun ne asiat, joita haluan pelissämme nähdä ovat kunnossa, on pelaajilla mahdollisuus pelata reagoimalla ja lyömällä tunteet peliin. Alatalolta opin sen, että peliä pitää pelata sen mukaan, mitä peli antaa. Kaikkea ei voi kirjoittaa valmiiksi. Pelaajat oppivat reagoimaan eri tilanteisiin. Eri sapluunat ovat olemassa ja tukena, Viitakoski analysoi.

Jalat liikkeelle

Päävalmentaja Viitakoski haluaa, että tamperelaisryhmä on alkavalla Mestis-kaudella otteissaan nopea ja aktiivinen sekä kamppailuhalukas.

− Täytyy tietysti olla myös vaihtoehdot siihen, että jos emme pysty pelaamaan nopeasti niin pystymme myös pelaamaan passiivisesti tietyissä tilanteissa − esimerkiksi karvatessa. Pyrimme olemaan karvauspelimme lisäksi aktiivisia myös kiekollisena pelin kääntötilanteissa. Myös hitaat vaihtoehtoja pitää olla kuitenkin olemassa.

Viitakoskella on selvä viesti joukkueelle kauden alla.

− Odotan, että meillä on joukkue, joka uskaltaa heittäytyä pelille. Emme lähde odottelemaan, vaan olemme aktiivisia ja aloitteellisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle