Jesse Ylönen on läpimurron kynnyksellä Canadiensissa – Martin St. Louis antanut arvokkaita oppeja toisen polven NHL-hyökkääjälle

NHL / Haastattelu
Jesse Ylönen on saanut jalkansa NHL-oven väliin Canadiensissa.
Kuva © Getty Images
Jesse Ylönen on yksi tämän NHL-kauden suomalaisista, jotka ovat ottaneet pysyvämmän askeleen farmista NHL:ään. Martin St. Louis'n opissa suomalainen on etenkin päässyt avartamaan pelinäkemystään.

Toisen polven suomalainen NHL-hyökkääjä Jesse Ylönen nostettiin läpi kauden loukkaantumisten kanssa painineen Montréal Canadiensin NHL-ryhmään tammikuun alussa, jossa hän on käytännössä pysynyt siitä lähtien.

Viime aikoina on alkanut tulla myös tulosta. Tammikuussa tapahtuneen noston jälkeen 32 ottelussa on syntynyt 16 tehopistettä, mutta se ei vielä takaa pysyvää NHL-paikkaa Juha Ylösen pojalle.

– Onhan tässä tietysti vielä paljon näytettävää, ja kilpailu on äärimmäisen kovaa, kuten se on kaikissa NHL-joukkueissa.

– Ainakin tässä vaiheessa pitää vielä joka päivä näyttää, että kuuluu sinne, Ylönen tietää.

Canadiens on pystynyt ajamaan Ylösen lisäksi monia muitakin nuoria pelaajia NHL:ään pitkälti loukkaantumisten takia, kuten Rafaël Harvey-Pinardin ja Justin Barronin.

Siinä mielessä heikosti menneellä kaudella on ollut hopeareunus uutta nousua tekevälle seuralle.

– Harvoin kuitenkaan huippu-urheilussa kaikki ovat terveinä. Se vähän kuuluu asiaan, vaikka tietysti aina toivoo mahdollisimman vähän loukkaantumisia.

Pitkä polku NHL:ään

Ylönen on tarrannut vakituiseen NHL-paikkaan pitkän kaavan kautta. Miesten peleissä polku on kulkenut Mestiksen, kahden ja puolen Pelicans-kauden sekä 117 AHL-ottelun läpi.

– Omalla kohdalla tuntuu hyvältä, että olen tullut ensiksi Euroopan kautta farmiin ja sitten siellä vähitellen kehittynyt pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin.

"AHL on kova sarja. Paljon pelejä ja rankka aikataulu."

Canadiens on kasvattanut Ylöstä kärsivällisesti AHL-seurassaan Laval Rocketissa, jossa pelaaminen on hiottu NHL-vaatimusten tasolle. Varsinkin pelinopeuden kehittäminen on ollut avainasemassa.

Ylönen painottaa, että etenkin tiivistahtinen arki farmiliigassa on ollut kovasti kehittävää verrattuna Liigaan.

– AHL on kova sarja. Paljon pelejä ja rankka aikataulu. Se on kasvattanut pelaajana ja henkisestikin ainakin vähän, Ylönen kertoo.

Martin St. Louis on opastanut Canadiensin nuoria pelaajia pieteetillä.
Kuva © Getty Images

Legendan opit

Canadiensissa Ylönen on päässyt nimekkääseen valmennukseen. Päävalmentajana toimiva pelaajalegenda Martin St. Louis saa suomalaishyökkääjältä vuolaat kehut osaamisestaan.

– Tosi fiksu tyyppi – ei mikään ihme, että hän on ollut ihan tähtipelaaja. Hän huomaa todella yksityiskohtaisia juttuja, joita ei itse ole osannut ennen edes ajatella.

Millaisia juttuja tarkalleen ottaen on siis ollut kyseessä?

– Esimerkiksi miten kiekon saadessa itselleen pystyy tekemään enemmän tilaa ja löytämään ketjukaverit paremmin. Yksittäisiä pelitilanteita ollaan käyty aika paljon läpi, Ylönen avaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle