Jesse Ylönen hyppää tuntemattomaan lähtiessään AHL:ään − "En itsekään tiedä täysin, millaista siellä tulee olemaan"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Jesse Ylönen edusti viimeiset kaksi kautta Lahden Pelicansia.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Pelicansissa viimeiset kaksi kautta pelanneella Jesse Ylösellä on edessään muutto Kanadaan, kun hän siirtyy loppukaudeksi AHL-seura Laval Rocketiin. Ennakkotiedot sarjasta ja kaupungista ovat vähäiset, mutta mies lähtee nöyrin mielin ottamaan paikkaansa.

Lahden Pelicans tiedotti perjantaina, että joukkueen 20-vuotias kultakypärä Jesse Ylönen siirtyy loppukaudeksi AHL:ään. Hänen NHL-oikeutensa omistava Montréal Canadiens kutsui nuoren laitahyökkääjän loppukaudeksi farmijoukkue Laval Rocketin matkaan totuttelemaan pienen kaukalon peliin.

− Pari päivää sitten tuli varma tieto lähdöstä. Keskustelua siitä on käyty jo jonkin aikaa, mutta viimenen varmistus tuli vasta nyt. Ajatus oli pelata Lahdessa kausi loppuun, kun sopimus on tänne, Ylönen kertoo.

− Loppukaudesta kun joukkueen tilanne on ollut tällainen, niin Montréalissa oltiin kiinnostuneita ottamaan minut sinne. Pelicans kannusti minua eteenpäin ja päästi lähtemään, halusin sitten tarttua tilaisuuteen.

Vaikka Ylönen on syntynyt Arizonassa Yhdysvalloissa, hän on kiekko-oppinsa saanut Suomessa. Edessä on siis opettelu Pohjois-Amerikan kiekkokulttuuriin ja pieneen kaukaloon. Tuleva sarja AHL ei myöskään ole kovin tuttu.

− Mitä nyt olen kuullut, niin se on erittäin kovavauhtinen sarja. Pelipaikka koitetaan ottaa, se ei ole mikään itsestäänselvyys. Pitää tuoda omia vahvuuksia, eli kovaa liikettä, tsemppaamista ja paljon laukauksia. En itsekään tiedä täysin, millaista siellä tulee olemaan, mutta avoimin mielin sinne lähden pelaamaan ennakkoluulottomasti, Ylönen tuumaa.

Vuonna 2018 toisella kierroksella Canadiensiin varattu laitahyökkääjä on käynyt Montréalissa harjoitusleireillä syksyisin, mutta AHL-joukkueen kotikaupunki Lavaliin ei ole ollut aiemmin asiaa. 

− Ei hirveästi ole tietoa ennestään paikasta. Mitä olen siellä pelaavilta suomalaisilta kysellyt, niin kuulemma on hyvä paikka ja hieno halli. Puitteet pitäisi olla kaikki ihan viimeisen päälle.

Laval Rocketissa suomalaisista maanmiehistä pelaavat puolustaja Otto Leskinen ja hyökkääjä Jesperi Kotkaniemi, joka passitettiin AHL:ään alkuvuodesta NHL:n puolelta.

− Leskisen kanssa olen ollut vähän enemmän tekemisissä kuin Kotkaniemen, mutta molemmat tunnen hyvin ja ollaan hyviä kavereita. Tulee varmasti helpottamaan paljon siellä olemista, kun on tuttuja joukkueessa.

Lämpimät muistot Lahden ajasta

Jesse Ylönen saapui Lahteen kaudeksi 2017−2018. Hän tuli Lahteen Espoo Unitedin Mestis-joukkueesta, jossa pelasi ensimmäisen kautensa miesten pelejä. Vahvat esitykset olivat tuoneet myös NHL-varauksen kesällä, joten Lahteen tuli lupauksia herättävä pelaaja.

− Pelillisesti suurin kehitys tänä aikana tapahtui varmasti joukkuepelissä ja kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, Ylönen summaa.

− Tulin tänne aika raakileena, ja olen sitä tietysti edelleenkin, mutta olen nyt kypsempi niin pelaajana kuin ihmisenä. Kasvattavat kaksi kautta takana. Lahti oli minulle erittäin hyvä kehittymispaikka.

Ylöseltä varovaisesti odotettiin tällä kaudella läpimurtoa Liigan eliittiin, mutta se ei aivan tapahtunut, kun joukkueellakin oli vaikeaa. Silti kahden Liigakauden aikana 106 ottelua ja niissä 49 tehopistettä on kelvollinen työnäyte.

− Erittäin paljon jäi käteen ajastani täällä. Ei juuri muuta kun positiivisia asioita. Erittäin kiitollinen olen kaikille lahtelaisille, etenkin kannattajille.

Mutta mitä mies jää erityisesti kaipaamaan ajastaan mastokaupungissa?

− Kaikkea. Ihmisiä, kaupunkia ja tietysti tätä lahtelaista kiekkokulttuuria, Ylönen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle