Jesse Nurmi on saanut seurata lähietäisyydeltä kasvattajaseuransa matkaa kohti Liigan kärkeä – ”Koko ajan olemme menneet eteenpäin organisaatiossa”

LIIGA / Haastattelu
Jesse Nurmi on palannut kaukaloon pitkän loukkaantumisen jälkeen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
KooKoon tulokashyökkääjä Jesse Nurmi on palannut kaukaloon pitkän loukkaantumisen jälkeen. Kuntoutusprosessi avasi 19-vuotiaan laiturin silmät kunnolla eikä hänen kasvattajaseuransa viime aikainen kehitys menestyksekkääksi organisaatioksi ole jäänyt huomaamatta.

Lokakuun puolivälissä pelatun Tappara-ottelun ensimmäinen vaihto oli KooKoon Jesse Nurmelle epäonnekas. Nuori hyökkääjä sai taklaustilanteessa leikkaushoitoa vaatineen vamman polven seudulle, ja hän joutui sivuun lähes neljäksi kuukaudeksi.

Nyt Nurmi on ollut kuukauden päivät takaisin tositoimissa. Torstain Kärpät-ottelu oli Nurmen neljäs Liiga-ottelu loukkaantumisen jälkeen ja pelituntumaa on haettu myös kuuden ottelun verran KooKoon U20-joukkueen matkassa.

− Alkuun meni varmaan viikko kotona. Se oli todella outoa aikaa itselle, kun en ole aiemmin ollut noin pitkään loukkaantuneena. Sitä vain mietti, kuinka pitkä aika se kolme kuukautta on ja mitä sitä voisi tehdä, Nurmi päivitteli.

Nurmi kuitenkin eteni kuntoutusprosessiin hiljalleen ja viikko viikolta hän pääsi lähemmäs kaukaloon paluuta.

− Tammikuussa taisin ensimmäisen kerran päästä jäälle, ja sitä kautta helmikuussa viimeinkin pelaamaan.

− Loukkaantuneena ymmärsin, että pitää arvostaa todella paljon sitä, kun pystyy terveenä pelaamaan ja pysymään kunnossa. Nyt, kun olen päässyt takaisin, on minulla todella paljon intoa ja olen pyrkinyt auttamaan joukkuetta.

Loukkaantuminen sattui harmilliseen paikkaan Nurmelle, joka jo valmiiksi kamppaili peliajasta Liigan puolella, ja jonka otteet alkukaudella olivat näyttäneet lupaavilta.

− Kyllähän tuo vähän päähän otti. Tiesin, että se on oma hommansa päästä loukkaantumisen jälkeen takaisin siihen rytmiin. Tuollaisen tauon jälkeen ei ole kauhean hyvää pelituntumaa eikä myöskään tiedä varmaksi, miten polvi toimii. Mutta hyvin on nyt mennyt ja koko ajan olen pystynyt parantamaan. Olen varmasti parhaimmillani keväällä, ja suunta on mielestäni hyvä.

Islanders oli iso tuki kuntoutuksessa

Loukkaantumisesta oli kuitenkin tietyllä tavalla myös hyötyä, sillä se antoi Nurmelle mahdollisuuden tarkastella omaa peliään ja kehityskohteita yhdessä New York Islandersin Pohjois-Amerikan kehitysvalmentajien kanssa. Islanders varasi Nurmen viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa neljännellä kierroksella.

− Heidän kehitysvalmentajat tulivat juuri ennen loukkaantumistani käymään täällä. Sitten he kävivät uudestaan silloin, kun olin loukkaantuneena. Kävimme heidän kanssaan syömässä ja katsomassa pelejä. Heiltä on myös tullut vinkkejä esimerkiksi puolustuspelaamiseen.

− Alkukauden otteluita katsoimme loukkaantumisen aikana videolta, mikä oli hyvää aikaa siihen ja vähän erilaista. Siinä pääsi miettimään, mitä voisi tehdä eri tavalla, kun pääsee takaisin pelaamaan.

Nurmi on arvostanut suuresti, että aktiivisesti yhteydessä olevilla kehitysvalmentajilla kiinnostaa hänen tilanteensa muutenkin ja kuulumisia kysellään myös jääkiekon ulkopuolisista asioista. Vaikka tulevaisuuden suunnitelmat organisaation kanssa ovat vielä auki eikä pelaajaa olla kiirehtimässä Amerikan mantereelle, kutsu Islandersin kehitysleirille on kuitenkin jo tavoittanut 19-vuotiaan hyökkääjän.

− Siitä lähdetään, että ainakin ensi kaudella pelataan vielä KooKoossa. Sen jälkeen aika näyttää, että milloin sinne on mahdollisuuksia lähteä ja mitä he ovat mieltä tilanteesta.

Nurmen sopimus KooKoon kanssa kattaa vielä seuraavan kauden.

KooKoolla menee sekä hyvin että huonosti

Edellisien vuosien aikana KooKoo on onnistunut Liigassa karistamaan niin sanotun Mestis-joukkueen leiman ja joukkue on nähty pudotuspeleissä kolmesti. Joukkueen paras sijoitus tähän asti on neljäs sija kaudelta 2021−22. Menestystä on nähty myös KooKoon U20-joukkueessa, joka varmisti vastikään U20 SM-sarjan runkosarjan voiton ennen päätösviikonloppua. Nurmella onkin vahva luotto organisaation tulevaisuuteen.

− Koko ajan olemme menneet eteenpäin organisaatiossa, mikä kertoo siitä, miten Mestis-ajoilta on noustu tähän pisteeseen. Liigassa olemme koko ajan pystytty häntäpäästä nousemaan kohti kärkeä. U20 SM-sarjassakaan emme olleet ikinä aiemmin ylemmässä jatkosarjassa, kunnes viime vuonna pääsimme sinne ensimmäistä kertaa ja samalla menimme pudotuspeleihinkin. Tällä kaudella nappasimme runkosarjan voiton.

− On ollut hienoa nähdä kehitystä ja minulla on vahva luotto, että samaa tullaan näkemään myös jatkossa, Nurmi jatkaa.

Torstain ottelua Kärppiä vastaan Nurmi kuvaili vauhdikkaaksi. Kärpät pääsi maalin makuun jo ensimmäisessä vaihdossaan, mikä ei Nurmen mukaan ollut lainkaan sellainen alku, jonka pudotuspelien viimeisistä sijoista kamppaileva joukkue halusi. KooKoon Arttu Ilomäki kuitenkin tasoitti ottelun parin minuutin päästä, mutta kolmannessa erässä kouvolalaisryhmälle kävi retkahdus ja taululla paistoivat lopulta lukemat 6−2.

− Meillä oli omat paikat tasoittaa ja tulla peliin mukaan. Mutta silloin, kun et itse tee, niin kaveri tekee. Annoimme heille liian helppoja paikkoja ja tiesimme, että he kääntävät hyvin vastahyökkäyksiin. He myös saivat niitä käytettyä.

Häviön jälkeen KooKoon pudotuspelitoiveet ovat nyt muiden viimeisistä pudotuspelipaikoista kisaavien joukkueiden varassa. Enää yhden ottelun runkosarjassa pelaava KooKoo joutuu seuraamaan silmä tarkkana Sportin, TPS:n ja Ässien otteita näiden viimeisissä otteluissa. Vaikka viimeisestä kotiottelusta voitto tulisikin, voivat muut joukkueet jättää omilla voitoillaan KooKoon juuri täpärästi pudotuspelien ulkopuolelle.

− Lauantaina on seuraava kotiottelu, joka on runkosarjan viimeinen ottelu. Siihen on lyötävä kaikki likoon. Se on ainoa asia, mihin me voimme tällä hetkellä itse vaikuttaa. Sen pelin jälkeen katsellaan mikä on tilanne. Jännäksi menee.

Vaikka KooKoon Liiga-kausi päättyisikin runkosarjaan, on mahdollista, että Nurmi nähdään KooKoon U20-joukkueen riveissä heidän pudotuspeleissään. Laituri olisi varmasti myös toivottu lisä mestaruuskamppailussa, sillä helmikuun aikana pelatuissa kuudessa ottelussa syntyivät tehot 4+4.

− Nyt kun olen Liiga-joukkueen mukana, keskityn täysin tähän. Valmennus varmaan sitten kertoo, miten edetään tilanteiden mukaan, Nurmi päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle