Jesse Kiiskinen näkee Pelicansissa ja Pikkuleijonissa paljon samaa – Nimeää suomalaislegendan esikuvakseen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jesse Kiiskinen on ollut Pikkuleijonien paras pistemies tällä kaudella.
Kuva © Tiia Mahkonen

Sveitsissä torstaina käynnistyvät alle 18-vuotiaiden MM-kisat ovat Jesse Kiiskisen ensimmäiset arvokisat tällä tasolla. Seurajoukkuetasolla Pelicansia edustava hyökkääjä on esiintynyt kauden aikana kolmessa harjoitusturnauksessa ja nyt maajoukkuekauden huipentavat ikäluokan MM-kisat.

Ensimmäiseen alle 18-vuotiaiden MM-turnaukseensa Kiiskinen valmistautuu selkeät tavoitteet mielessään. Joukkuetasolla tähtäimessä on palata kotiin kultamitalit kaulassa.

– Kyllä me lähdemme maailmanmestaruutta hakemaan. Se on varmasti meidän odotus ja tavoite numero yksi, Kiiskinen linjaa päättäväisesti.

Henkilökohtaisella tasolla odotuksissa on esiintyä kisoissa hyvin.

– Varmaan se, että pystyisin pelaamaan mahdollisimman hyvät kisat ja suorittamaan sillä omalla tasolla, hyökkääjälupaus toteaa henkilökohtaisista tavoitteistaan.

Varausikäiselle Kiiskiselle MM-turnaus toimii myös viimeisenä näyttöpaikkana esitellä taitojaan ennen kesän NHL:n varaustilaisuutta. Nuori hyökkääjä ei kykyjenetsijöiden läsnäoloa liiemmin mieti, vaan pyrkii keskittymään kaukalossa pelkästään omaan tekemiseensä.

– Koitan vain pelata sitä omaa hyvää peliäni ja olla energinen. Ei minun tarvitse niistä scouteista hirveästi stressata.

Kolmessa harjoitusturnauksessa pelannut Kiiskinen on ollut Pikkuleijonien paras pisteidentekijä tällä kaudella. 15 ottelussa kuusi maalia ja kymmenen syöttöä merkkauttanut laitahyökkääjä pitää itseään pelaajana, joka janoaa maaleja, eikä kaihda fyysistä peliä.

– Varmaan sellainen maaliahne pelaaja. Tykkään tehdä maaleja ja pelata kovaa, Kiiskinen kuvailee itseään.

Vastaus ei yllätä, kun Kiiskinen kertoo, ketä NHL-pelaajaa tämä nuorempana ihaili. Nykypelaajista esikuva löytyy länsinaapurista.

– Nuorempana oli Teemu Selänne, mutta nykyään olen katsellut Lucas Raymondia aika paljon, nuorukainen mainitsee.

Vaikka Kiiskinen on seurannut Raymondin pelaamista, yhtäläisyyksiä pelaajina hän ei itsestään ja ruotsalaislaiturista kovin paljoa koe löytävänsä.

– En ole hirveästi tuolta kantilta ajatellut, mutta tykkään hänen pelaamisestaan. Emme me ehkä ihan samanlaisia kuitenkaan ole, mutta tykkään katsoa häntä.

Liigan finaalit tarkassa seurannassa

Pelicansin Liiga-rinkiin kuuluvan Kiiskisen kausi on sujunut pääosin seuran U20-joukkueen riveissä. Vastuuta on kuitenkin kertynyt myös liigajoukkueessa seitsemän ottelun verran tämän kauden runkosarjassa.

Finaaliin asti yltäneen joukkueensa otteita pudotuspeleissä Kiiskinen sanoo seuranneensa tiiviisti. Nuorukainen pääsi myös itse nauttimaan lahtelaisesta kiekkohuumasta jäältä käsin, kun hänet nähtiin nelosketjun laidassa ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa KalPaa vastaan.

– Olen kuitenkin ollut osa joukkuetta, totta kai olen katsonut. Olen ollut katsomassa jokaista kotiottelua, jossa en ole itse pelannut. Kyllä sitä on seurattu ja katsottu, miten pelit kulkevat.

"Olemme kaikki täällä sitä varten, että voitamme maailmanmestaruuden."

– Pääsin itsekin pelaamaan sen game sevenin, se oli hieno juttu, Kiiskinen mehustelee.

Pudotuspelien seuraaminen ei ole jäänyt kisamatkasta huolimatta. Finaaleja Kiiskinen aikoo katsoa, kunhan vain omat edustukset antavat myöten.

– Torstainakin kun peli tuli, niin katsoin sitä täällä. Sitten kun finaalit alkavat, niin kyllä niitäkin tulee seurattua sitten kun ehtii.

Kauden sensaatiojoukkueeksi nousseen Pelicansin menestyksen kulmakivinä on monien papereissa pidetty joukkueen sitoutuneisuutta ja hyvää yhteishenkeä. Sisäpiiristä lahtelaisten voittavaa jääkiekkoa kokemaan päässyt Kiiskinen vahvistaa mielikuvat ja toteaa samojen asioiden olevan vahvasti läsnä myös Pikkuleijonien MM-ryhmässä.

– Pelicansissa ilmapiiri ja yhdessä tekeminen ovat iso juttu. Kaikki tekevät samaa asiaa yhdessä ja ovat siinä mukana vain sitä yhtä asiaa varten.

– Meilläkin on täällä se sama juttu. Olemme kaikki täällä sitä varten, että voitamme maailmanmestaruuden, Kiiskinen valottaa joukkueiden välisiä yhtäläisyyksiä.

Pyydettäessä Kiiskistä lopuksi kuvailemaan, millaisella joukkueella Pikkuleijonat lähtee maailmanmestaruusjahtiin, nousevat vastauksessa esille Suomi-kiekolle tutut piirteet.

– Olemme taisteleva ja viimeiseen asti yrittävä. Siinä kohtaa kun summeri soi ja peli päättyy, kunnioitamme tulosta. Mutta kyllä me koitamme olla maailman paras joukkue. Uskon, että aika nälkäinen leijonalauma saapuu kaukaloon, kun kisat alkavat.

Suomi aloittaa MM-kisataipaleensa kisaisäntä Sveitsiä vastaan torstaina. Kamppailu käynnistyy Suomen aikaan kello 21.

» Lähetä palautetta toimitukselle