Jesper Mattila ensimmäisestä ammattilaissopimuksestaan – ”Olen innoissani kuin vauva varpaistaan”

LIIGA / Haastattelu
Kaksoisveljesten tiet taitavat erota nyt ensimmäistä kertaa.
Kuva © Jesper ja Julius Mattila
KalPa tiedotti tänään tehneensä sopimukset Bostonin yliopistojoukkueesta siirtyvien Jesper Mattilan sekä Aapeli Räsäsen kanssa. Puolustaja Mattila on innoissaan ensimmäisestä ammattilaissopimuksestaan, mutta samalla huolissaan niin Suomen jääkiekkoilun kuin koko valtion ja talouden tulevaisuudesta.

Viimeiset neljä kautta Bostonin yliopistossa opiskeluiden ohella jääkiekkoilut Jesper Mattila siirtyy kaksivuotisella sopimuksella KalPaan, yhdessä joukkuetoverinsa Aapeli Räsäsen kanssa.

− Tosi hyvillä fiiliksillä olen siirrosta. Innoissaan kun vauva varpaistaan. Kuitenkin ensimmäinen ammattilaissopimus itselle, niin hienoa päästä mittaamaan omaa tasoa Liigassa.

Aapeli Räsänen oli Jesperille tuttu jo ennen Bostoniin lähtemistäkin. Pojat olivat vuosia kohdanneet toisensa kaukalossa, kun Aapeli edusti Tapparaa ja Jesper, yhdessä kaksoisveljensä Juliuksen kanssa, ensin Kooveeta ja myöhemmin Ilvestä. Kolme viimeisintä vuotta sitten kuluikin joukkuetovereina, ja siinä ajassa pojat ehtivät oppia tuntemaan toisensa läpikotaisin.

− Aapeli on monipuolinen kahdensuunnan hyökkääjä. Pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa ja monessa eri roolissa – hyökkäävässä roolissa sekä puolustavassa roolissa. Erinomainen aloittaja ja kova kamppailija. Sellainen pelaaja, jonka haluat omaan joukkueeseen, mutta et pelata vastaan.

− Ihmisenä Aapeli on viisas, tunnollinen suomalainen mies. Lisäksi hän omaa kuivan huumorintajun, josta on aina hyötyä. Korkean moraalin mies, joka on erinomainen lisä jokaisessa pukukopissa, Jesper Mattila suitsuttaa.

Elämän parasta aikaa

Jesperillä on pelkkää hyvää kerrottavaa yliopistovuosistaan. Kokemusta hän on valmis suosittelemaan muillekin.

− Upea kokemus kaiken kaikkiaan. Ei sitä turhaan sanota kaikki, jotka tuon reitin valitsevat, sano, että elämän parasta aikaa. Paljon jäi muistoja, ystäviä sekä kokemuksia.

Neljän kauden aikana Jesper ehti pelata 142 NCAA-ottelua ja teki niissä tehot 8+32. Puolustaja itsekin myöntää kehityskäyrän olleen ylöspäin.

− Tämä kausi oli itselle paras kausi kaikista. Pelasin isoja minuutteja ja tilastollisestikin oli hyvä kausi puolustavaan rooliin nähden. Harmittaa todella paljon, että kausi jäi kesken. Tuntuu, että meillä oikeasti oli mahdollisuus pärjätä tänä vuonna. Samalla jäi itselle tärkeitä näytönpaikkoja väliin. Kaikessa menin eteenpäin kyllä. Etenkin kamppailupelaamisen kehitykseen olen tyytyväinen. Yliopistosarjojen taso on kova ja pelejä on niin vähän, että joka peli on kovatempoinen ja vaatii paljon. Ohipelejä ei voi tulla, koska ne syövät heti sijoitusta rankingissa.

Täysipainoisen opiskelun yliopistossa yhdistäminen jääkiekkoiluun neljän vuoden ajan oli suhteellisen rankkaa, varsinkin henkisesti. Onneksi hänen perheensä pääsi paikanpäälle lievittämään koti-ikävää.

− Elämä ja opiskelu on vaativaa, mutta palkitsevaa. Päivät ovat pitkiä, koska siinä samassa suoritetaan yliopistotutkintoa ja pelataan tosissaan jääkiekkoa. Perhe kävi kerran vuodessa vierailulla, paitsi viimeisenä vuonna vanhemmat tulivat kahdesti, jotta näkivät viimeisen runkosarjan kotipelin. Siinä perinteisesti on aina pienet seremoniat valmistuville pelaajille.

Poikkeustilanne huolestuttaa nuorta miestä

Suomessa, kuten lähes ympäri maailmaa, eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Myös Liiga ja sen seurat joutuvat nyt koetukselle.

− Kyllä tämä korona on kova haaste Liigalle, seuroille, mutta myös koko meidän yhteiskunnallemme. Seurat ovat haastavassa tilanteessa epävarmuuden takia ja samaan aikaan kulut kuitenkin juoksevat. Haastava yhdistelmä kaiken kaikkiaan. Kannan kyllä huolta myös meidän valtiostamme ja taloudestamme, koska tästä suosta ylös pääseminen vie pitkään. Kuitenkin terveys edellä pitää mennä ja terveys on kaiken edellä.

Kiekkoilijan arkeen kuuluu nyt omatoiminen harjoittelu. Nykypäivän kiekkoilijat ovat siinä suhteessa ammattilaisia ja tietävät harjoittelevansa nimenomaan itseään varten, että fyysisessä kunnossa tuskin mitään notkahduksia tapahtuu.

− Kotona meillä on jonkin verran levypainoja ja niillä pystyy tekemään voimaharjoituksia. Sitten tietenkin lenkillä käynti ja pyöräily ovat helppoja tapoja harjoittaa kestävyyttä. Nopeus- ja kimmoisuustreenit puolestaan pystyy tekemään paikallisella urheilukentällä helposti. Harjoitusmahdollisuuksia kyllä on, hiukan vain perinteisempään tyyliin. Kiitollisena olen, että lähipiiri on pysynyt terveenä. Aika kuluu harjoitellessa ja koulua tehdessä pääsääntöisesti. Koulun loputtua voikin tulla vähän aika pitkäksi.

Lopuksi Jesper haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että hallituksen ohjeistukset kannattaa ottaa tosissaan.

− Noudattakaa viranomaisohjeita. Kaiken tavoitteena on pelastaa ihmishenkiä. Sen takia kotona viihtyy vähän pidempäänkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle