Jere-Matias Alanen kokee rovaniemeläisen kiekkokulttuurin ottaneen isoja harppauksia – "Seura tekee paljon hyviä asioita sen eteen"

MESTIS / Haastattelu
Alanen viettää toista kauttaan Rovaniemellä. Arkistokuva.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
RoKin "etelänloma" sai kahden voitokkaan ottelun jälkeen karvaan päätöksen, kun joukkue taipui TUTOn vieraana Turussa jalkapallolukemin 1–0. Joukkueen kultakypärän perinyt Jere-Matias Alanen oli tappiosta huolimatta mielissään viikosta, ja hän kokee RoKin vakiinnuttaneen paikkansa sarjan kärjessä.

RoKi taipui Turussa TUTOn vieraana tiukoin 1–0-lukemin. Kuuman ja tunteikkaan taiston tauottua karvas tappio jätti ikävän maun rovaniemeläisten parhaan pistemiehen, Jere-Matias Alasen suuhun.

– Harmittaa paljon. Olemme päästäneet useammassa pelissä enemmän kuin yhden maalin, ja tänään päästimme vain sen, joka on hyvä asia, mutta minua harmittaa, että emme onnistuneet tekemään maalia, Alanen tuskailee.

– Tiukat pelit sattuvat aina hävitä.

RoKi pääsi pelaamaan ylivoimaa ottelussa muutamaankin otteeseen, mutta viimeistely joukkueelta jäi uupumaan. Alanen toteaa, että ylivoiman vaikeuksista johtuen joukkueen on aika palata taktiikkataulun ääreen, joskin vasta 850 kilometrin paluumatkan jälkeen.

– Jotain siihen pitää katsoa, kun se ei ole viime peleissä tuottanut. Onneksi ensi viikolla saamme olla kotona ja hioa sitä rauhassa.

Alanen kävi itsekin kuumana ottelussa moneen otteeseen, ja hänet komennettiin kahdesti istumaan rangaistusaitioon väkivaltaisuudesta. Kummallakin kerralla hänen painikaverinaan viereiseen rangaistusaitioon komennettiin lopulta voittomaalin upottanut Niko Himmanen.

– Jotain siinä kaveri kuulemma keräili ja minulle tultiin jotain sanomaan. Kyllä minä niihin aion aina vastata.

RoKin matkaa Turkuun edelsi Mestis-seuroille luvalla sanoen rutiininomaiseksi muodostunut vierasvoitto Forssasta. Perjantai-iltana 3–0-lukemin päättynyt FPS-ottelu jätti kuitenkin miltei tylsistyneen maun Alaselle, joka totesi lauantain tunteikkaan koitoksen olleen paljon nautinnollisempi.

– Kyllä näitä pelejä, joissa on tunnetta, on paljon kivempi pelata. Eilen oli niin aneeminen tunnelma, että sata kertaa sadasta pelaisin mielummin tämmöisessä. Näissä saa kamppailla täysillä.

RoKi matkusti viikon aikana runsaasti pelaten kolmena peräkkäisenä päivänä. Joukkue nappasi pisteet KeuPan ja FPS:n vieraana, joten Alasella ei ollut paljoa valittamisen varaa lauantain tappiosta huolimatta. 

– Hyvä viikko tämä meiltä oli. Kuusi pistettä kuitenkin, ja yhdeksänkin pistettä jäi aika pienestä kiinni. Vaikka tänään hävisimme, saimme tästä paljon mukaanotettavaa meidän peliimme, varsinkin puolustuspelaamiseen.

– Siihen täytyy jatkossakin keskittyä, että päästäisimme maksimissaan 1-2 maalia omiin. Ylivoimalta pitää saada tulosta, että voimme kamppailla.

RoKi on noussut sarjataulukossa viikon aikana voittamillaan otteluilla, ja se päättää viikon vain kolmen pisteen päässä Hermeksen hallussa olevasta viimeisestä suorasta puolivälieräpaikasta. Alaselta kysyttäessä, mihin hän itse lokeroisi joukkueen Mestiksen nokkimisjärjestyksessä tulee häneltä selvä vastaus.

– Ei sarjataulukoita kannata liikaa katsoa. Me olemme ihan kärkijoukkueita, ja pystymme haastamaan kaikki kärkijoukkueet.

– Olemme ihan kärkikolmikossa, ja pystymme pelaamaan kaikkia vastaan. Se on vahvuutemme keväällä.

Materiaalin puolesta joukkue koki kovan kolauksen, kun 39 pisteellä joukkueen kultakypärää kantanut Jarkko Harjula siirtyi Liigaan Kärppien riveihin. Alanen toteaa, että Harjula jättää ison aukon joukkueen materiaaliin, mutta poikkeuksellinen, 29-vuotiaana auennut Liiga-mahdollisuus teki Alasen ohella koko joukkueen iloiseksi.

– Iso vaikutus parhaan pistemiehen lähdöllä totta kai on. Kopista lähti myöskin aikamoinen moottoriturpa, Alanen virnistää.

– Mutta hemmetin hieno juttu se on Jarkolle, että sai hänen iässään vielä debytoida Liigassa. Totta kai olemme kaikki jätkät iloisia hänen puolestaan, vaikka hän onkin menetys meille. Me menemme kuitenkin eteenpäin.

35 pistettä 36 otteluun tehtaillut Alanen peri Harjulan jälkeensä jättämän kultakypärän Rovaniemellä. Omasta kaudestaan hän on tyytyväinen, vaikka tulos jäikin uupumaan Turussa.

– Alku oli vaikea, mutta sain marraskuussa hyvän draivin päälle. Loukkaantuminen toki hieman katkaisi kauttani, mutta olen hyvin pystynyt jatkamaan siitä. Olen tyytyväinen, mutta vielä on varaa kiristää.

Alanen pelaa toista kauttaan RoKissa. Joukkue on noussut viimeisen kolmen vuoden aikana toden teolla Mestiksen kärkiryhmään sen saalistettua Maso Lehtosen alaisuudessa kaksi pronssimitalia. 

27-vuotias keskushyökkääjä on nauttinut ajastaan Lapissa, ja hän on tyytyväinen siihen, miten seuran brändi ja rovaniemeläinen kiekkokulttuuri suuremmassa kuvassa on kehittynyt.

– Olen toista kautta täällä, joten buumi kerkesi alkaa, ennen kun tulin RoKiin. Mutta hyvään suuntaan se (kiekkokulttuuri) on menossa. Seura tekee paljon hyviä asioita sen eteen, että saadaan jatkossakin buumi ylläpidettyä. 

– Seuran täytyy pystyä kehittymään siinä mukana. Kaikkea voi toki aina parantaa, kuten esimerkiksi olosuhteita, antamalla pelaajille ja faneille jotain lisää. Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että seura on oikealla tiellä.

Alanen antaa suuret kiitokset isolle tekijälle kulttuurin kehittymisen takana. Seuralla on Mestiksen kolmanneksi paras yleisökeskiarvo, siitä huolimatta, että RoKi on pisteiden valossa sarjan kolmanneksi huonoin kotijoukkue.

– Iso tekijä siinä on se, että yleisö käy peleissä. Se ruokkii joukkuetta ja pelaajia, ja kotiyleisö on iso, kantava tekijä Rovaniemellä.

Loppuun on kysyttävä, sillä pelaat pisteiden valossa yhtä parhaista Mestis-kausistasi: Sopimuksesi on katkolla, joten missä voimme odottaa näkevämme sinut ensi kaudella?

– En oikein tiedä, kuuntelen ja katselen, mitä on tarjolla. Tulevaisuus näyttää, Alanen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle