Jere Lassila motivoituu vertauksista JYP-ikoniin: "Pyrin siihen, että 20 vuoden päästä Jyväskylässä verrattaisiin jotain pelaajaa minuun"

LIIGA / Haastattelu
Lassila on murtautunut kasvattajaseuransa runkopelaajiin.
19-vuotias Jere Lassila on noussut yhdeksi hänen ikäluokkansa puhutuimmista nimistä Liigassa. Niin erikoistilanne- kuin tasaviisikkopelaamisessa hurjaa vastuuta kantava Lassila kuitenkin pitää jalat maassa tulevaisuuden suhteen.

JYPin ykkössentteriksi on alkukaudesta noussut yllättävä nimi. Seuran oma kasvatti Jere Lassila on kirjoittamassa syyskaudella kirjoittanut omaa läpimurtoaan, ja 19-vuotias on hypännyt jyväskyläläisten ykkössentterin rooliin.

Lassilalla ja JYPillä oli lauantai-iltana edessään tärkeä koitos, kun alkukauden kankeutensa karistanut Pelicans isännöi hurrikaanipaitoja Lahdessa. Ennen ottelua tasapisteissä olleet joukkueet väänsivät pitkään tasalukemissa ennen Luboš Horkýn myöhäistä voittomaalia, joka takasi pisteet kotijoukkueelle. Lassila oli silmin nähden pettynyt ottelun lopputulokseen.

– Tiukka maalin peli, kireä. Harmillisesti kääntyi noin. Siinä tuli meille huono vaihto, ja kaveri rokotti. Harmittaa kyllä valtavan paljon.

JYP on alkukaudella kohauttanut muuhun Liigaan verrattuna suvereenin kovalla ylivoimapelaamisella. Maaottelutauon jälkeen ylivoiman ruuti on kuitenkin ollut märkää, ja päävalmentaja Jukka Rautakorpi on muuttanut pelaavia ryhmityksiä.

Alkukaudella ylivoimassa hieman yllättäen maskimiehen roolin omaksunut Lassila ei ollut kentällä vieraiden ainoan maalin aikana, mutta Mikko Pertun uran ensimmäinen Liiga-maali oli samalla jyväskyläläisten toinen ylivoimaosuma viimeiseen viiteen otteluun.

Lassila ei kuitenkaan kanna liiallista huolta ylivoiman tahdin hidastumisesta.

– Hyvin se ylivoima on jauhanut, mutta emme ole saaneet paikoista maaleja. Emme ole myöskään saaneet hankittua niin paljoa jäähyjä kuin alkukaudesta. Mutta se on kyllä totta, ettei se ole samanlaisella tahdilla enää toiminut.

Jalat maassa kasvavasta vastuusta huolimatta

Jyväskyläläiset ovat vakiinnuttaneet paikkaansa sarjataulukon kärkikymmenikössä ensimmäistä kertaa vuosiin. Joukkueen tulokset viime viikkoina ovat kuitenkin olleet vaihtelevia, sillä JYPin edellinen 20 ottelun rypäs sisältää vain voitto- tai tappioputkia.

Lassila on silti rauhallisin mielin puheen kääntyessä itse tekemiseen jäällä, ja takaa, että keinot kurssin käännökseen ovat joukkueella tiedossa.

– Vaikka tulos on ollut aaltoilevaa, niin koen, että meidän pelaaminen on ollut suhteellisen tasaista. Meidän täytyy löytää vain keinot voittaa näitä maalin pelejä, että saamme hypättyä ylöspäin taulukossa.

– Olemme kuitenkin pelanneet tasaisesti, ja pystyneet voittamaan muun muassa Tapparan ja HIFK:n. Kunhan säilytämme oman tasomme jokaisessa pelissä, on meillä mahdollisuus päästä vaikka kuinka pitkälle.

19-vuotias on nauttinut päävalmentaja Rautakorven luottamusta runsaasti kauden aikana. Lassila on viidentenä JYPin sekä ylivoima- että alivoimapeliajoissa, ja hän on noussut joukkueen ykkössentteriksi Jerry Turkulaisen ja Juuso Puustisen väliin.

– Totta kai se on hieno juttu, että olen saanut niin paljon lisävastuuta, ja olen päässyt pelaamaan hyvien jätkien kanssa. En koe kuitenkaan, että se tuo painetta pelaamiseeni.

Lassila ei ota painetta kasvavasta vastuusta, vaan pitää jalat maassa nousevasta peliajasta huolimatta.

– Olen kyllä nauttinut, mutta minulla on vielä kyllä paljon parannettavaakin.

Tuotuaan parannettavat asiat esille miettii Lassila hetken suurinta kehityskohtaansa.

– Ehkä se on se maalinteko, ja että pääsisin itse paremmin paikoille. Pystyn kyllä luomaan niitä kaverille, mutta itsellekin pitäisi vielä löytää paikat. Ja saada niistä se kiekko vielä maaliin.

Hänen pelinsä vahvuudet ovat otteluita katsoessa kuitenkin heikkouksia helpommin nähtävissä, ja tämän hän allekirjoittaa itsekin.

– Sanoisin, että minun luisteluni on se suurin vahvuus. Se mahdollistaa monipuolisen pelityylini. Yritän pitää kaukalossa monipuolisuuttani yllä. Myös pelin lukeminen ja syöttäminen ovat vahvempia osa-alueitani.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkavat tapaninpäivänä Ruotsin Göteborgissa, ja moni on povannut Lassilan olevan mukana Nuorten Leijonien kisakoneessa. Vaikka hän kertoo kisa-ajatusten välttävän arjen rutiinit, ei 19-vuotias voi olla peittelemättä halukkuttaan olla osana Suomen joukkuetta.

– Kyllä ne ovat mielessäni, toivon kovasti tulevani valituksi kisoihin. Koen, että pystyisin auttamaan joukkuetta.

– Vaikka ne ovat mielessä, ei se kuitenkaan arjessa näy niin kovasti. Tiedostan, että kisat ovat tulossa, mutta täälläkin on niin paljon keskityttävää, ettei se näy arjessa suuremmin. Parin viikon päästä sinne olisi lähtö, jos tulen valituksi, niin sitten siirrän keskittymiseni sinne.

Vertaus Hytöseen "kuulostaa kaukaiselta"

JYP juhlii tänä vuonna 100-vuotista seurahistoriaansa. Varsinainen juhlinta kulminoitui marraskuun lopulla pelattuun juhlaotteluun rakasta vihollista, KalPaa vastaan. JYP kaatoi kuopiolaiset loppuunmyydyn kotiyleisön edessä, ja vuoden varsinaiset juhlallisuudet saivat kunniakkaan lopun.

Seuran junioriputken läpi käynyt Lassila kantaa värejään ylpeänä, ja kertoo juhlakauden merkkaavan paljon.

– On se erittäin hieno homma, että saan olla juhlakaudella mukana. Olen jo pitkään pelannut seuran väreissä, ja katsonut samalla pelaajia, joiden kanssa saan nykyään itse pelata. Se on todella hienoa.

Juhlallisuudet eivät kaikesta huolimatta ole vaikuttaneet varsinaiseen arkeen huomattavasti, mutta JYPin yleisömäärät kotiluolassa Hippoksella ovat nousussa aiemmista kausista, Lassilan iloksi.

– Pelaajan silmissä juhlakausi näkyi selkeiten viime viikolla, mutta muuten se ei ole arkeen vaikuttanut niin kovasti. Kiva pikku lisä se kuitenkin on, ja ihmiset ovat alkaneet pikkuhiljaa löytämään Hippokselle, se on hienoa.

Liiga-läpimurtoaan tekevä Lassila on saanut kuulla monia vertauksia seuran yhteen suurimmista ikoneista, Juha-Pekka Hytöseen. Kysymystä kysyttäessä hänen ilmeestään näkee, että toimittajan ääneen lausuma vertaus ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän kuulee asiasta.

– Minulta on kysytty tuota jo aika monesti, ja olen aina sanonut, että se kuulostaa mielestäni kaukaiselta, hän naurahtaa.

– On hän kuitenkin minunkin esikuva ollut, ja on todella hienoa, että ihmiset vertaavat minua häneen.

Vaikkei hän varsinaisesti allekirjoita itse vertailua, voi Lassila tarjota vain ylistyssanoja seuraikonille. Vertaukset ajavat myös häntä itseään työskentelemään kovempaa.

– Se motivoi minua tekemään töitä. Pyrin siihen, että 20 vuoden päästä Jyväskylässä verrattaisiin jotain pelaajaa minuun.

Jos se kutsu Göteborgin kisakoneeseen kilahtaa postiluukustasi, pidätkö MM-kultaa realistisena tavoitteena Nuorille Leijonille?

– On se realistinen tavoite, päättää Lassila itsevarmana.

» Lähetä palautetta toimitukselle