Jenna Kailan maailma avautui ammattilaisuuden myötä − "Kukaan ei sano, että palkka pienenee, jos ei tule maaleja"

Muut Sarjat / Haastattelu
Jenna Kaila mielii vielä takaisin Naisleijoniin. Ammattilaisuus on avannut hyökkääjän maailman jääkiekon osalta.
Ambri-Piottan suomalaishyökkääjä nauttii elämästä ja ammattilaisjääkiekosta Sveitsin naisten pääsarjassa. Homma toimii kaukalossa ja joukkuearki rullaa. Kaila haluaa jatkossakin pelata mahdollisimman kovalla tasolla, mielellään ammatikseen. Maajoukkuekin siintää yhä 22-vuotiaan pelaajan mielessä.

Jenna Kaila, 22, lähti täksi kaudeksi Naisten Liigan KalPasta ammattilaiseksi Sveitsin naisten pääsarjaan. Arki Ambri-Piotta Girls -joukkueessa sujuu jo marraskuun alkupäiviin tultaessa mallikkaasti.

− Koko ajan sujuu paremmin ja paremmin. Alkuun oli paljon erilaisia asioita ja paljon ihmeteltävää. Nyttemmin olen tottunut ja arki rullaa hyvin. Muun muassa kauppojen aikaiset sulkeutumisajat sekä tietynlainen kulttuuri halleilla ja kaukaloissa ihmetyttivät. Esimerkiksi fysiikkaharjoittelu oli paljon vapaampaa. Emme tehneetkään niin paljon joukkueena, Kaila kertaa ensifiiliksiään.

Kaila taustoittaa, että osa pelaajista tulee hallille suoraan töistä ja jotkut käyvät vain yksissä harjoituksissa viikossa. 22-vuotiaan hyökkääjän oma joukkueeseen liittyminen sujui aikanaan iloisissa merkeissä.

− Se oli sellaista hymy korvissa kulkemista. Kaikki olivat tosi mukavia ja oli hyvä fiilis siitä, että oli ikään kuin tyhjä paperi edessä. Olimme kaikki avoimin mielin. Suurin osa pelaajista tuli Luganosta, Kaila kertasi Ambri-Piottan tämän kauden joukkueen alkutaivalta.

Oli ikään kuin tyhjä paperi edessä.

Ambri-Piottan joukkueessa on muutamia ulkomaalaisia tähtipelaajia. Sveitsin maajoukkuekonkari, puolustaja Nicole Bullo, yhdysvaltalaishyökkääjä Theresa Knutson sekä entisen NHL-hyökkääjä Victor Raskin sisko Fanny Rask kuuluvat Kailan joukkuekavereihin. Ryhmässä on myös paljon tuntemattomia, mutta hyviä kiekkoilijoita.

− Meillä on erilaisia pelaajia niin kuin joukkueissa aina on. On nuoria, kiilusilmäisiä pelaajia oppimassa uutta ja sitten niitä kokeneempia tekemässä hyvää perusduunia. Kyllä ne omatkin silmät kiiluu. Ei ole ollut niin tasaista meininkiä kuin Suomessa. Välillä on tullut pelejä, joissa on vahingossa tehnyt hattutempun ja välillä ei ole oikein sujunut pisteiden valossa. Olen yrittänyt pitää suoritustason tasaisena. Pelissä on paljon hyviä asioita, toteaa 11 pistettä kymmenessä pelissä tehnyt Kaila.

Ulkomaalaisvahvistuksen elämää

Ulkomaalaispelaajan statuksella pelaava ammattilainen joutuu tietysti olemaan valokeilassa.

− On ollut tasapainottelua oman peli-identiteetin ja suomalaisen sekä sveitsiläisen pelityylin välillä. Olen joka peliin yrittänyt löytää sellaisen pelillisen asian, johon keskittyä. Muistuttelen itseäni muun muassa omiin päin luistelusta, ettei peli olisi pelkästään tuloksen ympärillä − vaikka se tärkeää onkin.

Kaila koettaa pitää huolen myös kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Kuva viime kaudelta KalPa-paidasta.

Vaikka anti kaukalossa on vaihdellut hattutemppujen tuoman euforian ja murskatappioiden karvaan kalkin välillä, elämä Sveitsin alppimaisemissa on ollut pääosin auvoista.

− Ihan mahtavaahan tämä on ollut. Varsinkin, kun oli vähän lämpimämmät kelit, niin vuorilla vaeltelu ja tavallinenkin elämä on hienoa. Aamulla voi ottaa koiran mukaan ja lähteä pelloille kävelemään. Meillä on täällä myös koirakavereita, joiden kanssa vaihdetaan aamukuulumiset. Se ei ehkä ole ihan suomalaista tyyliä.

Kaila myös kaipaa koti-Suomesta jotakin. Sveitsistä asioita tietävät saattavat hieraista silmiään lukiessaan, mistä suomalaishyökkääjän kohdalla on kyse.

− Varmaan kuulostaa oudolta, kun Sveitsissä on kuulemma hyvää suklaata, mutta kyllä minulla on ollut suomalaista suklaata aika ikävä.

kyllä minulla on ollut suomalaista suklaata aika ikävä.

Ensimmäisissä otteluissa Kailan päänsisäinen kielimuuri teki muutamaan otteeseen tepposet.

− Kun täällä aluksi yritti huutaa jotain kentällä, niin jäi sanat suuhun, kun tajusin, että eivät pelikaverit kuitenkaan ymmärrä (suomea). Nyt huudot ovat alkaneet tulla jo englanniksi, Kaila tuumaa ja kertoo Ambri-Piottan joukkueen arkikielen olevan muun muassa harjoituksissa englanti.

Kansainvälisessä ympäristössä tietyt tarkentavat tilanteet käsitellään kysyjän kotikielellä, joka todennäköisimmin on saksa tai italia.

Urheilullisten onnistumisten perässä

Kaila paaluttaa, että Ambri-Piottan ehdoton tavoite on päästä pudotuspeleihin, mielellään runkosarjan neljän parhaan joukosta. Kärkipäässä joukkue on pysynytkin.

− Itsellä on mitali mielessä, ja mielellään vielä se kirkkainkin. Alkukaudesta kaikki oli helppoa ja kivaa. Tuntui, että voi tehdä mitä vaan. Nyt, kun illat ovat täälläkin alkaneet pidentyä, niin tutustumisen myötä on tullut pieniä haasteita, muttei mitään ylitsepääsemätöntä. Aina välillä on huonompia hetkiä niin kuin joka joukkueella.

Itsellä on mitali mielessä, ja mielellään vielä se kirkkainkin.

Siirtyminen Sveitsiin oli Kailalle täysin uusi kokemus, sillä hän oli pelannut koko tähänastisen uransa Suomessa. Hyökkääjä toteaa, että hänet valmisteltiin tulevaan hyvin.

− Toisaalta asioita pohjustettiin pahimman vaihtoehdon mukaan. Puhuttiin paljon, että täytyy olla kärsivällinen ja mitä vaan voi tulla. Minulle kerrottiin, että taso ei välttämättä ole kovin hyvä. Onhan täällä tasoeroja, mutta toisaalta itsellä oli ajatus, että joutuisin kantamaan harteillani enemmän. Loppujen lopuksi ero Suomessa pelaamiseen on tässä suhteessa pieni. Tulen hallille tekemään parhaani ja sen on riitettävä.

Kaila on päässyt pelaamaan Naisleijonissa kymmenen ottelua ja hyökkääjä haluaa lisää maajoukkuevastuuta.

Kaila pelaa Sveitsissä ammattilaisena ja saa kiekkoilusta myös palkkaa. Seura pitää huolen myös muun muassa hänen asumiskuvioistaan. Ulkomaalaisvahvistuksen taakka ja vastuu eivät ole alkaneet painaa.

− Valmentajat ovat olleet tosi mukavia. He ajattelevat aina pelaajan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kukaan ei sano, että "palkka pienenee, jos ei tule maaleja seuraavassa pelissä", Kaila kiittelee.

Suomen sarjoissa naiset eivät saa pelaamisesta palkkaa. Päinvastoin, he joutuvat pulittamaan kausimaksuja, jotta voivat pelata kovalla tasolla. Ammattilaisuuden maistaminen on saanut Kailan tähtäämään kenties entistä hanakammin korkealle.

− Mieli ja maailma avautuivat, kun tajusin, että ammattilaisuus olikin mahdollista. Ajattelin, että se olisi vielä kaukana. Haluan kehittyä pelaajana, jotta pystyisin pelaamaan mahdollisimman kauan ammattilaisena tai ainakin muuten hyvällä tasolla. Uusi ammattilaissarja Pohjois-Amerikassa kiehtoo. Sinnekin olisi hienoa päästä joskus kokeilemaan. Maajoukkueenkin suhteen yritän edelleen päästä sinne vakinaiseksi pelaajaksi, Kaila linjaa.

Kailan kuulumisia, pelijuttuja ja muita mietteitä on kuultavissa pitkin kautta Lapa jäähän -podcastissa, jossa hän on tällä kaudella ulkomaankirjeenvaihtajana.

Muokattu: 6.11.2023, kello 16.25: Poistettu väite Luganon naisten joukkueen toiminnan loppumisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle