Jatkoaika selvitti: Liigaseurojen rokotekattavuus hyvä – “Vältetään turhia kontakteja ja baarit eivät kuulu tilanteeseen”

LIIGA / Haastattelu
Kuvan rokote ei liity Liigaan. Kuvituskuva.
Kuva © Getty Images
Pelaajayhdistys kertoo suurimman osan liigapelaajista saavan kaksi annosta koronarokotetta ennen runkosarjan alkua. Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt viestii samaa, mutta osa seuroista vaikenee myönteisestä tilanteesta.

Liigan runkosarja alkaa 9. syyskuuta, ja vaikka Suomen koronatilanne on jossain määrin helpottunut, liigasyksyn näkymiä varjostavat pelot yleisörajoituksista. Jatkoaika tarkasteli liigaseurojen tilanteita kauden alla.

Pelaajien rokotekattavuus on eri lähteiden mukaan jo hyvällä tolalla.

Pelaajayhdistyksen tiedote tehtiin yleisen rokotekattavuuden noston puolesta. Rokotekattavuudesta ei ole kuulunut ongelmia, päinvastoin – olemme kiertäneet yli puolet liigaseuroista ja suurin osa pelaajista on saanut jo kaksi rokotetta, ja monilla tulee toinen juuri ennen kauden alkua eli hyvältä näyttää, SJRY:n eli Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Risto Kauppinen kommentoi tilannetta.

Rauman Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kertoo vastaavaa viestiä omasta seurastaan.

– Meidän rokotustilanne on oikein hyvä, ihan kaikki eivät ole vielä kahta rokotusta saaneet, mutta saavat lähipäivinä. Onneksi kaikki ovat olleet hereillä alusta lähtien, ja me olemme aktiivisesti puhuneet pelaajille asiasta.

Hallitsevan mestarin riveissä otetaan Sahlstedtin mukaan koronaturvallisuus tosissaan.

– Käytännöt eivät ole aivan yhtä tiukkoja kuin viime vuonna, mutta edelleen on teroitettu sitä, että vältetään turhia kontakteja ja mitkään baarit ei kuulu tähän tilanteeseen. Pyritään pitämään maskit ja etäisyydet tilanteissa, missä on paljon ihmisiä. Perusohjeet ovat samat kuin ennenkin, mutta rokotteet tietysti antavat vähän elämisen vapautta, Sahlstedt taustoittaa.

Yleinen tilanne pelaajien ja joukkueiden toimihenkilöiden osalta vaikuttaa moitteettomalta ja jopa korostamisen arvoiselta, mutta osa seuroista vaikeni myönteisistä kuulumisista.

− Rokotukset ja niihin liittyvät tiedot ovat HPK Liiga Oy:n työntekijöiden henkilökohtaisia terveystietoja, joita emme työnantajana kommentoi julkisesti, HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen vastasi Jatkoajalle.

Jukurit ja TPS kieltäytyivät kokonaan kommentoimasta asiaa. Vaasan Sportin toisenlainen tilannekatsaus taas saatiin sosiaalisen median kautta: vaasalaisseuran kaikki pelaajat ovat tuplarokotettuja.

Myös Lahden Pelicans viestitti perjantaina pelaajiensa käyneen hakemassa "isolla joukolla koronarokotteen tehosteannokset.

Kohti tavanomaisia olosuhteita

Lukko-pomo Sahlstedt suhtautuu toiveikkaasti Liiga-kauden alkuun.

− Koronan suhteen olen sillä tavalla tyytyväinen Liigan tilanteeseen, että kaikki ottavat tilanteen vakavasti. Jos puhutaan jään tason toimijoista, edelleen käytetään maskeja ja pidetään huoli, että tämä väki on turvassa mahdollisimman hyvin.

– Uskon, että kun päästään syyskuusta lokakuuhun, Liigan pelaajista ja toimihenkilöistä lähes kaikki ovat saaneet kaksi rokotusta. Sitten varmasti voidaan vapauttaa toimintaa esimerkiksi median ja haastatteluiden suhteen, Sahlstedt arvioi.

Toiminnanjohtaja Kauppisen mukaan pelaajayhdistyksellä on yhteiskunnallinen rooli, ja rokotemyönteisyydestä muistuttava tiedote oli suunnattu myös jäsenistön ulkopuolelle.

– Halusimme tiedotteella muistuttaa myös yleisöä koronarokotteen tärkeydestä ja suunnata vastuullisuutta faneille. Huoli on, että jos rokotekattavuus ei nousisi – tällä hetkellä kyllä näyttäisi nousevan hyviin lukemiin – niin katsomot olisivat tyhjinä tai vajaina. Tärkeää on saada mahdollisimman paljon yleisöä terveysturvallisesti järjestettyihin ottelutapahtumiin, Kauppinen pohtii.

Muokattu: 28.8.2021, kello 10.48: Lisätty väliotsikon jälkeiseen ensimmäiseen sitaattiin sitaattiviiva.

» Lähetä palautetta toimitukselle