Janis Kalnins on Jokereiden tärkein pelaaja − "Olen rakastanut jokaista päivää pelatessani täällä"

KHL / Haastattelu
Janis Kalnins on ollut Jokereiden maalilla joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Helsingin Jokerit hankki kaudelle 2018−19 maalivahdin Dinamo Riian riveistä Ryan Zapolskin aisapariksi. Maalivahdin nimi on Janis Kalnins. Viime kaudella Kalnins jakoi pitkälti vastuun Zapolskin kanssa, mutta otti loppukaudesta ykkösmaalivahdin paikan itselleen. Pudotuspeleissä kokemattomuus näkyi, mutta tällä kaudella mies on ollut Jokereiden tärkein pelaaja.

Latvian Limbazin kaupungissa vuonna 1991 on syntynyt Helsingin Jokereiden tämän hetken tärkein pelaaja, maalivahti Janis Kalnins. 182-senttinen maalivahti ei ole enää mikään nuori poika. Voitaneen sanoa, että uransa neljättä KHL-kautta pelaava latvialainen on uransa "prime timessa", ja parhaat pelivuodet ovatkin Kalninsilla tällä hetkellä menossa.

Ennen Dinamo Riiassa kaudella 2016−17 alkanutta KHL-uraa Kalnins kierteli pitkin Unkarin liigoja ja Latvian pääsarjaa. Dinamossa hän pelasi kaksi KHL:n runkosarjaa hyvällä torjuntaprosentilla, minkä jälkeen hän siirtyi Helsinkiin Jokereiden riveihin.

Tämän kauden kolmesta nollapelistä kaksi on tullut läntisen konferenssin suuria vastaan.

Viime kausi oli tilastollisesti Kalninsin heikoin KHL:ssä, kun runkosarjan 37 ottelussa torjuntaprosentti kauden lopussa oli 91,4. Voittoja kertyi yhteensä 22 kappaletta, mikä oli taas enemmän kuin kahdella Riiassa vietetyllä kaudella yhteensä. Silloin voittoja kertyi 18.

Nollapelejä ensimmäisellä Jokereissa vietetyllä kaudella kertyi neljä kappaletta. Vaikka torjuntaprosentti ei päätä huimannut, se oli silti kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin virkaveli Ryan Zapolskilla.

Kalnins on ollut KHL:n läntisen konferenssin parhaimpia joukkueita vastaan erittäin hyvä tällä kaudella.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Tällä kaudella tekeminen on ollut toista luokkaa. Toistaiseksi tämän kauden 36 peliin Kalnins on torjunut 25 voittoa ja kolme nollapeliä. Torjuntaprosentti on toistaiseksi kivenkova 93,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,85. Nämä lukemat ovat syntyneet siitä huolimatta, että Jokereiden alkukausi oli haastava.

Tämän kauden kolmesta nollapelistä kaksi on tullut läntisen konferenssin suuria vastaan. Ensimmäinen Moskovassa TsSKA:n vieraana, toinen kotona SKA Pietaria vastaan ja kolmas todella surkean Dinamo Riian vieraissa.

Viime kauden neljästä nollapelistä kaksi tuli Severstal Tšerepovetsia vastaan, ja kertaalleen hän nollasi Traktor Tšeljabinskin ja Lokomotiv Jaroslavlin. Viime kaudella Kalnins pelasi kymmenen ottelua läntisen konferenssin kovia joukkueita vastaan. Näistä saaliina oli kolme voittoa ja seitsemän tappiota. Kaksi voitoista tuli Jokereihin nähden samantasoista Lokomotivia vastaan sekä yksi TsSKA:sta.

Tällä kaudella Kalnins on toistaiseksi pelannut kymmenen peliä lännen suuria joukkueita vastaan ja voittoa on kertynyt kuusi kappaletta. Jos katsotaan puhtaasti tilastoja ja pelejä, joissa Kalnins on ollut vahva, voidaan suoraan todeta se, että Kalnins ollut kovalla tasolla myös Jokereiden päävastustajia vastaan. Ne ottelut joukkueen on voitettava, mikäli Jokerit aikoo pelata mestaruudesta.

"Tykkään tällä hetkellä siitä tyylistä, miten pelaan"

Kalnins kertoi taannoin haastattelussa, että vireen takana on pitkälti kova työ.

− Teemme päivittäin maalivahtivalmentaja Markus Kettererin kanssa kovasti hommia. Tykkään tällä hetkellä siitä tyylistä, miten pelaan. Oma peli on hyvällä mallilla ja koen pystyväni antamaan joukkueelle mahdollisuuden voittoon jokaisessa pelissä, kertoi maalivahti jatkoajan haastattelussa.

Latvialainen kokee, että viime keväästä oli hänelle paljon hyötyä. Tulevia pudotuspelejä hän ei liikaa ajattele.

− Me menemme joukkueena päivä kerrallaan. Koen olevani valmiimpi ja parempi nyt kuin olin viime keväänä. Meillä on koossa todella hyvä joukkue ja pystymme voittamaan kenet vain.

Suhde virkaveljeen erinomainen

Stanley Cupin Chicago Blackhawksin riveissä voittanut Antti Niemi saapui Helsingin Jokereihin täksi kaudeksi. Niemestä odotettiin Jokereihin laadukasta ykkösmaalivahtia, mutta Niemelle ei ole koppi kauden edetessä tarttunut riittävän hyvin. Niinpä latvialainen Kalnins ryösti kuin varkain ykkösmaalivahdin paikan ja pitää sitä hallussaan kauden loppuun asti, mikäli loukkaantumisia ei synny.

Antti Niemestä on ollut Kalninsille paljon apua tämän kauden aikana, jolloin latvialaisesta on kehittynyt yksi KHL:n parhaista maalivahdeista.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Kalninsilta kysyttäessä hänen suhteestaan Niemeen, latvialaisella nousi hymy korviin ja hän kertoi virkaveljestään paljon ylistäviä lausuntoja.

− Andy on ihan uskomattoman hyvä joukkuekaveri ja ystävä. Hän on auttanut minua tällä kaudella paljon ja auttaa aina, jos on jotain ongelmia. Yritämme auttaa toisiamme parhaamme mukaan. Hänellä on paljon kokemusta ja se näkyy päivittäin.

"Jokereissa välitetään pelaajista" 

Latvialainen pelaa ensimmäistä kertaa urallaan menestykseen kykenevässä organisaatiossa. Dinamo Riiassa kahden kauden aikana ei pudotuspelikokemusta tarttunut, mutta keväällä 2019 Kalnins pääsi pelaamaan kuudessa Gagarin Cupin pudotuspeliottelussa.

Kysyttäessä eroja Dinamon ja Jokereiden välillä, Kalnins ei suoraan löydä sanoja, koska hänen on vaikea kuvailla, miten paljon paremmin asiat Helsingissä ovat.

− Todella suuret erot. Jokereissa välitetään pelaajista ihan toimistoa myöten. Täällä hoidetaan kaikki asiat viimeisen päälle. Jokereilla on mahtavat fanit. Olen rakastanut jokaista päivää pelatessani täällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle