Jani Tuppurainen saa 800 runkosarjaottelua täyteen: “ En olisi voinut kuvitellakaan, että tulen noin monta peliä pellaamaan”

LIIGA / Haastattelu
Jani Tuppurainen siirtyi tänä syksynä Mikkelin Jukureihin.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto

Mikkelin Jukurit on ollut koko syksyn kiekkokansan ison suurennuslasin alla kiinnostavien hankintojensa ansiosta. Muhoksen Jääklubin kasvatti ja JYP-legendan statuksella varustettu Jani Tuppurainen on yksi tämän syksyn tuoreista Jukureiden hankinnoista.

Jukureiden syksy on ollut tiivistetysti kaksijakoinen ja mielenkiintoinen. Alkusyksystä näytti siltä, että Olli Jokisen valmentama Jukuri-ryhmä ei ole menossa sinne minne tavoitteet osoittavat, eli pudotuspeleihin. Viime viikkoina joukkue on kuitenkin löytänyt hyvän vireen, ja voittoja on alkanut tulemaan. Konkarihyökkääjä Tuppurainen avasi tuntemuksiaan syksystä.

− Vähän kaksijakoinen syksy. Ihan ok aloitettiin, mutta sitten tuli joukkueella vähän huonompi jakso pisteiden valossa. Välillä pelattiin hyvääkin kiekkoa, mutta ei voitettu hyvälläkään pelillä. Hyvin jaksettiin kuitenkin tehdä hommia ja uskottiin meidän juttuun. Kun usko tekemiseen ei loppunut, niin voittojakin alkoi tulemaan, ja päästiin siihen mitä haetaankin. Kokonaisuudessaan ollaan menty koko ajan parempaan suuntaan.

Muhoksen miehellä tai Mikkelin Jukureilla ei siis sisu lopu kesken vaikeinakaan hetkinä. Jukurit on porskuttanut parhaimmillaan viiden ottelun voittoputkessa. Tämä voittoputki kuitenkin koki kolauksen, ja se on kääntynyt nyt kahden ottelun tappioputkeksi.

Hyökkääjä suuntasi katseensa myös tulevaisuuteen joukkueen ja itsensä näkökulmasta.

− Tavoite on pelata pudotuspeleissä, ja sitä kohti tässä mennään. Tehdään töitä päivittäin, että siellä oltaisiin.

−Omalla panoksella pyrin auttamaan joukkuetta siihen, että tavoite saavutetaan.

Ikävä loukkaantuminen

JYP-vahti Markus Ruusun maila kolahti suoraan Tuppuraista suuhun, ja hyökkääjä joutui jättämään pelin kesken.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto

Lokakuisessa kamppailussa JYPiä vastaan sattui ikävä tilanne, kun Jani Tuppurainen tavoitteli kiekkoa maalivahti Markus Ruusun kanssa. Tilanteessa Ruusun maila kolahti Tuppuraista suoraan suuhun, ja hyökkääjä joutui jättämään pelin kesken. Tuppurainen on toipunut pelikuntoon, ja avaa millaista jälkeä isku aiheutti.

− Puhe suhisee vielä varmaan ihan hyvin, hyökkääjä naurahtaa.

− Neljä hammasta lähti, pari hammasta meni poikki ja leuka murtui. Leikkaus oli edessä, ja hammaslääkärillä tulee vieläkin käytyä. Mutta ei se mitään, pelataan nyt tuolla suojalla ja ei anneta sen häiritä tekemistä. Nopeasti pääsin kuitenkin takaisin pelaamaan, kun laitettiin leuka ja muut paikat kuntoon, kovia kokenut soturi iloitsee.

Peli muiden joukossa

Vielä viime keväänä Tuppurainen kantoi kapteenin C-kirjainta JYPin paidassa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Tuppuraiselle tulee illan kamppailussa 800 Liigan runkosarjaottelua täyteen. Muhoslaisen Liiga-ura alkoi Kärppien paidassa, jossa mies pääsi pelaamaan kahdeksan ottelua. KalPassa Tuppuraisesta kasvoi Liiga-pelaaja kolmen kauden aikana. KalPasta Tuppurainen siirtyi Ruotsin pääsarjaan Färjestadin joukkueeseen.

KalPan paidassa Tuppurainen pelasi ensimmäisen täyden Liiga-kauden.
Kuva © Tuomas Linna

Lyhyeksi jääneeltä Ruotsin reissulta matka jatkui Jyväskylään ja JYPiin. JYPissä hyökkääjä viihtyi 12 kautta. Jyväskylässä nähtiin Tuppuraisen JYP-vuosina runsaasti menestystä. Hyökkääjä ehti voittaa kaksi suomenmestaruutta ja CHL-mestaruuden. Tuppurainen palkittiin keväällä 2012 pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana.

− Mulla on ollut vähän erilainen polku ammattilaiseksi. Nuorempana en mahtunut A- tai B-nuorten joukkueeseen. Enkä ansainnutkaan sitä paikkaa siellä Kärppä-junnuissa. En ollut sen tason pelaaja, että minun olisi pitänyt niitä pelejä pelata. Olen vähän myöhemmällä iällä kasvanut tähän hommaan, mutta olen kyllä tyytyväinen, miten se on tapahtunut.

Ottaen huomioon tavallista myöhäisemmän kasvamisen Liiga-pelaajaksi, on Tuppuraisen vyölle kertynyt hurja määrä Liiga-otteluita. Tätä hämmästelee myös mies itse.

− En olisi voinut kuvitellakkaan, että tulen noin monta peliä pellaamaan. On kyllä kova saavutus. 25-vuotiaana vasta sain pelata kokonaisen kauden Liigassa, ja siitä asti on tätä sarjaa pelattu. Yksi kausi tosin vierähti KHL:ssäkin välissä. On varmasti myös oikeita asioita tehty, että on pystynyt näin pitkään pellaamaan.

− Vauhtikin on aika kova verrattuna niihin alkuvuosiin. Nuoret pojat menevät niin lujaa. Siihen nähden ihan hyvin tullut harjoiteltua, että on pysynyt vauhdissa mukana. Mutta onhan noitakin, jotka on vetänyt tuhattakin peliä tässä Liigassa.

Hyökkääjä on tosiaan tehnyt myös kauden mittaisen visiitin Donbass Donetskin KHL-joukkueessa. Tuppurainen on saalistanut vyölleen myös 105 Liigan pudotuspeliottelua, kaikki JYPin paidassa. Kaiken tämän lisäksi Tuppurainen on edustanut Suomea Leijonien paidassa.

− Kyllähän itsekin olen aika lähellä sitä tuhatta, voi olla ylikin, kun kaikki miesten pelit ja tietenkin myös Mestis-pelit lasketaan yhteen, hyökkääjä muistelee aiemmin sanomaansa.

Entinen JYP-kapteeni avaa tuntemuksiaan myös illan juhlaottelusta.

− Kyllä tämä on peli muiden joukossa. Ei kannata liikaa ajatella, että olisi mitenkään erityinen peli. Mutta onhan se hauska sattuma, että tämä rajapyykki tulee nimenomaan JYPiä vastaan. Jyväskylässä tullut kuitenkin pelattua monta sataa peliä ja suurin osa urasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle