Järvisen viime kausi EC Salzburgissa päättyi ICEHL-mestaruuteen.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Jan-Mikael Järvinen hakee Ässistä uutta haastetta uralleen – “Joukkueen tekeminen on ykkösarvo”

Haastattelu

– Paljon tuli juteltua, mikä Ässissä on jutun juoni ja mitä tänne halutaan. Se haaste motivoi itseäni, vastasi kokenut keskushyökkääjä Jan-Mikael Järvinen kysymykseen, mikä houkutteli tuoreen ICEHL-mestarin Ässiin.

Ässät on ollut kesän pelaajamarkkinoilla aktiivinen, ja erityisesti keskikaistaa on tietoisesti vahvistettu: Järvisen lisäksi Poriin ovat saapuneet yhdysvaltalaiset Will Graber ECHL:stä ja Dominic Turgeon AHL:stä. Järviselle merkityksellisempää on joukkueen menestys kuin oma rooli tai tehopisteet.

– Omia henkilökohtaisia tavoitteita ei varsinaisesti pomppaa esiin, vaan enemmän keskityn tuomaan joukkueelle lisäarvoa ja auttamaan nuorempia jätkiä. Joukkueen tekeminen on ykkösarvo, ja jos saadaan joukkue pelaamaan hyvin, itsekin onnistun samalla.

34-vuotias Järvinen voitti vuosina 2012–19 Tapparassa kaksi mestaruutta, neljä hopeaa ja yhden pronssin – lisäksi viime kausi päättyi EC Salzburgissa ICEHL:n mestaruuteen.

– Joinakin kausina, kun on tullut menestystä, siihen vaikuttaneita asioita alkaa ymmärtää ja osaa arvostaa. Yritän ainakin tuoda näitä asioita Ässien koppiin ja vähän vaatiakin muilta.

Pitkän Tappara-jakson jälkeen Ilves-kasvatti pelasi kolme vuotta ulkomailla: kauden DEL:ssä Adler Mannheimissa, kauden SHL:ssä Malmö Redhawksissa ja viime kauden ICEHL:ssä EC Salzburgissa.

– Ulkomailla pelaaminen avarsi näkemystä rakkaasta lajista ja sain nähdä, kuinka asioita toisaalla hoidetaan – näistä syistä ulkomaille lähdinkin. Mitään yksittäistä asiaa on hankala mainita, mutta syvälle muistopankkiin kaudet jäivät.

Järvinen kuuluukin alkavalla kaudella Ässien kokeneempaan kaartiin muun muassa paluumuuttaja Jesse Joensuun kanssa. Joukkueessa on myös nuoria lupauksia, kuten tuore alle 20-vuotiaiden MM-hopeamitalisti Aleksi Heimosalmi.

– Jääkiekossa jokainen haluaa aina voittaa. Kyllä se auttaa koko joukkuetta, jos joku osaa vähän kertoa, mitä kannattaa yrittää ja mitä kannattaa välttää. Ja on se itsellekin iso juttu, jos pystyy olemaan jollain lailla avuksi nuoremmille lupauksille.

Ässäkapteeni Joensuusta Järvisellä on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Joensuu on oikein pidetty tyyppi ja ottaa joka jätkän huomioon, erittäin esimerkillinen johtaja. Patasydän huokuu hänestä pitkälle, ja kun saadaan peleihin panosta, niin se syttyy vielä isompaan liekkiin.

“Kun oppii, miltä voittaminen tuntuu, sitä haluaakin enemmän”

Ässät aloitti harjoituskauden perinteisessä Pitsiturnauksessa ja nappasi turnausvoiton rakkaan paikallisvastustajan Lukon kotikentällä.

– Pitsiturnaus oli hyvin hikinen kokemus: lämpöä ja kosteutta piisasi, ja aikamoista selviytymistä oli päivä nesteytyksen ja tankkauksen kanssa. Sisukkaasti taisteltiin ja raavittiin voitto.

– Tärkeämpää oli voitosta saatu tunne kuin tyyli, jolla voitettiin. Kun oppii, miltä voittaminen tuntuu, sitä haluaakin enemmän.

Järvinen on kokenut vastustajana, kuinka Karri Kiven valmentama Ässät vie kotiyleisön hurmoksen avulla mestaruuden ennakkosuosikilta. Ensivaikutelma Kivestä omana valmentajana on ollut Järviselle positiivinen.

– Vauhdikasta ja rohkaisevaa kiekkoa Kivi haluaa, sama kokemus jäi, kun aikoinaan vastapuolelta sitä seurasin. Joukkueessa on se ymmärrys, että virheitä tulee, mutta niistä pitää saada oppi, missä vaiheessa kannattaa yrittää ja missä vaiheessa jättää asioita tekemättä.

– Oikein hyvillä fiiliksillä ollaan. Työhansikkaat on kädessä ja harjoituspelejäkin alkaa olla enemmän ja enemmän alla.

Ajankohtaiseksi tavoitteeksi Järvinen nimeää laadukkaan arjen luomisen, minkä lopputuloksena mahdollisesti voi jonain päivänä olla mestaruudesta kamppailu.

– Mestaruudet ovat aina kovan työn tuloksia, ja nyt on tavoitteena kasvattaa jätkiä ja viedä peliä eteenpäin. Meillä on hyvät fanit, mutta kevään 2013 kaltainen hurmos ei tullut ilmaiseksi. Aina ei saa parasta palkintoa, vaikka kuinka raataisi, mutta on tärkeää näyttää yleisölle, että laitamme kaiken likoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle