JYPin uusi kapteeni Robert Rooba hamuaa maaleja ja menestystä − "Esimerkin näyttäminen on tärkeintä"

LIIGA / Haastattelu
Robert Rooba on edustanut JYPiä jo seitsemän kauden ajan.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Kaikkien aikojen paras virolaisjääkiekkoilija Robert Rooba on tahkonnut Liigaa jo kymmenen kauden ajan. Kausi 2022–2023 on Rooballe jo seitsemäs Jyväskylässä, ja alkavalla kaudella työsarkana on maalinteon lisäksi joukkueen kapteenin rooli.

12. elokuuta JYP nimesi kapteenikseen Robert Rooban. Samalla hänestä tuli ensimmäinen virolaiskapteeni koskaan Suomen pääsarjatasolla.

Bluesissa Liiga-uransa aloittanut Rooba saapui Jyväskylään vuonna 2016. Joukkue oli täynnä esimerkin näyttäjiä.

− Muistan itse, kun tulin tänne ja tämä koppi oli täynnä legendoja. Se, miten minut otettiin vastaan ja miten hyvä joukkuehenki täällä aina oli; sen haluamme palauttaa, Rooba toteaa.

Tälle kaudelle paljon muuttuneeseen JYPin joukkueeseen on tullut pelaajia ympäri maailmaa. Nimilistaltaan joukkue on kova: loistavat yksilöt yhdistettynä hyvään joukkuehenkeen on vaikeasti voitettava yhdistelmä. Tämän tiedostaa myös tuore kapteeni.

− Jyväskylään palatessani minulla on ollut selkeä tavoite saada uusi joukkue mahdollisimman yhtenäiseksi, Rooba sanoo.

Toissa kaudella peräti 30 maalia tehnyt Rooba uskoo, että maalintekijän ominaisuuksista peli ei ole koskaan jäänyt kiinni. Jotta maaleja kuitenkin pääsi tekemään, oli kehityttävä muilla osa-alueilla.

− Minun piti saada yleispeliä paremmaksi, roolia isommaksi ja sitä kautta se mahdollisuus.

Rooba antaa huippukaudestaan kiitosta lisäksi ketjukavereilleen sekä ylivoimaviisikolleen.

Luonnostaan kapteeni

Kapteenistoon kuuluminen ei ollut uusi juttu Rooballe. Hän on toiminut kipparina Viron nuorisomaajoukkueissa sekä ollut viime vuodesta lähtien Viron maajoukkueen kapteeni.

Edellisellä kaudella Roobasta tuli ensimmäinen virolainen jääkiekkoilija, joka on pelannut KHL:ssä. Heti ensimmäisellä kaudellaan Severstalin joukkueen pelaajat valitsivat Rooban varakapteeniksi. Rooban KHL-visiitti jäi kuitenkin yhteen kauteen maailmantilanteesta johtuen.

Rooba kokee, että kasvatus on ajanut hänet luonnollisesti kapteeniksi.

− Etenkin vanhemmat ovat kasvattaneet minua siihen, että minusta voisi tulla johtava pelaaja. Minulle on aina korostettu sitä, miten tärkeää on olla hyvä joukkuekaveri.

Omien onnistumisten myötä peli yleisesti ottaen aina paranee. Rooba kokee, että hän pelaa itse paremmin silloin, kun hän iloitsee muiden onnistumisista. Joku voisi sanoa tätä loistavaksi kapteenin piirteeksi.

− Olen aina uskonut siihen, että jos osaan nauttia muiden onnistumisista, niin luon itselleni sellaisen ilmapiirin, jossa myös minun on hyvä pelata.

Asenne on näkynyt aina Rooban pelissä, vaikka kirjainta ei olisi ollutkaan rinnassa. Monen kapteenin tavoin Rooba johtaa esimerkillä.

− Aina voi olla äänessä tai puhua, mutta kyllä se esimerkin näyttäminen on tärkeintä.

Kahtalaisia kokemuksia harjoituskaudelta

Harjoitusottelut ovat tuoneet JYPille tähän mennessä yhden voiton ja kolme tappiota. Rooba on nähnyt tähänastiset ottelut opettavaisina, ymmärtää realiteetit sekä tiedostaa, että uudistunut joukkue on vasta matkan alussa.

− Tampereen peleissä oli enemmän vauhtia kuin järkeä, kuten aina ensimmäisissä peleissä. Oli hyvä saada voitto Lappeenrannasta. Siellä hyökkäystehokkuus oli hyvällä tasolla, mies summaa.

JYPin vierailu Vaasassa näytti tulostaululla karulta. Tuloksen takaa löytyy kuitenkin aiempi rankka leiri Kuortaneella.

− Oltiin todella väsyneitä fyysisesti ja henkisesti. Pelissä tuli pieni henkinen katkeaminen. Kaikesta huolimatta sellaisia ohipelejä ei saisi tulla. Se oli hyvä oppi meille, Rooba toteaa.

Rooba asettaakin enemmän painoarvoa tuleviin koitoksiin.

– Nämä neljä viimeistä koitosta ennen sarjan alkua tulevat olemaan tärkeimmät. Täytyy pystyä laittamaan peliä siihen kuntoon, että ollaan valmiita taistelemaan pisteistä.

Jyväskyläläisseuralla on alkavalle kaudelle suuret odotukset. Paineita luodaan ja kannattajat vaativat tulosta. Myös kapteeniin kohdistuu suuria odotuksia liittyen johtajuuteen ja tehokkuuteen. Rooba uskoo samaan asiaan, mikä on johtanut hänet tähän pisteeseen asti.

− Olen aina joka kauden alussa vaatinut itseltäni parasta; niitä asioita, joihin voin vaikuttaa. Uskon samaan nyt. Myös JYPin kannattajat ovat ansainneet sen, että joukkue alkaa voittamaan pelejä, kapteeni sanoo.

Rooban kesä on mennyt hänelle tutun kaavan mukaan Tallinnassa: viikossa 3–4 kertaa jäällä valmentajan sekä muiden tuttujen kiekkoilijoiden kanssa. Myös lepo on ottanut paikkansa kalenterista. Tulevalla kaudelle Rooban tavoitteet ovat selkeät.

− Maaleja haluan tehdä. Lisäksi haluan, että yleispeli menee uudelle tasolle ja sitä kautta näytän esimerkkiä, toteaa Rooba päättäväisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle