JYPin urheilupomo ei lupaa Brad Lambertille vastikkeetonta ratkaisijan roolia − "Urheilussa saat, mitä ansaitset"

LIIGA / Haastattelu
Brad Lambert kiekkoili viime kaudella HIFK:n organisaatiossa.
Kuva © Timo Savela
JYP tiedotti perjantaina hankkineensa superlupaus Brad Lambertin. Seuran urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen avasi siirron taustoja ja valotti nuorukaisen tulevaisuuden näkymiä.

Koronan ohella kevään suurimpia kiekkoilullisia puheenaiheita on ollut Brad Lambertin poistuminen HIFK:n riveistä. Lambertin sopimuksessa helsinkiläisseuran kanssa oli ensi kautta koskeva optio, mutta se jäi käyttämättä.

Viimeisen viikon ajan arvuuttelu tulevasta seurasta on käynyt kuumana, mutta perjantaina ne loppuivat. JYP tiedotti hankkineensa huippulupaavan hyökkääjän kaksivuotisella sopimuksella.

Asiat etenivät JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen mukaan nopeasti ja jopa yllättävästi.

− Tässä oli kyseessä nopea reagointi ja oli aikamoista sattumaa, että kiinnostava huippuluokan lupaus meille päätyi. Kaksivuotinen sopimus oli kaikille osapuolille järkevin vaihtoehto.

Lambert tunnetaan yhtenä kaikkien aikojen lupaavimpana suomalaiskiekkoilijana, joka varattaneen korkealla kesän 2022 NHL:n varaustilaisuudessa.

− Kyseessä on äärimmäisen potentiaalinen pelaaja, jolla on edellytykset nousta maailmanluokan kärkipelaajaksi. Ottaen iän tuoman fyysisen vajeen huomioon suorittaminen lajissa on ilmiömäistä. Hän on kunnianhimoinen pelaaja, joka on halukas ottamaan haasteita vastaan ja tekemään töitä sen eteen, Viitanen muotoilee.

− Moderni hyökkäyspään pelaaja saa katsojat nousemaan Hippoksen penkeiltä.

Vielä toissa kaudella Lambert kiekkoili kasvattajaseurassaan Pelicansissa ja siirtyi viime kaudeksi HIFK:hon. Suurseurassa 16-vuotias pelaaja sai tililleen neljä ottelua Liigassa tehoin 0+2. HIFK:sta poistumisen syyksi nuorukainen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa sen, ettei nähnyt mahdollisena saada ensi kaudeksi haluamaansa roolia.

Lambertin asioita hoitaa hänen isänsä Ross. Yleiseksi kuvaksi onkin muotoutunut, että "Lambertin leiri" sanelisi ehdot seuraavaa seuraa valittaessa.

Oliko näin, että ehdot saneltiin ja seura tuli perässä?

− Sivusta mediaa seuranneena on tullut yllätyksenä, ettei tiedetä, miten rekrytointiprosessi etenee. Aika harvoin on tilanteita, että mikään leiri tai agentti kävelee sisään ja sanelee ehdot. Ajattelen olevani pelaajahankintaprosessien ytimessä, mutta näkemykset ovat olleet omituisia, Viitanen pyörittelee.

− Me arvioimme pelaajaa otteiden perusteella. Sen jälkeen mietimme tulevaisuuden näkymiä ja miten hän näkymiin istuu tai millaisia askeleita voi ottaa.

Roolin tai ensi kauden suhteen Viitanen ei lähde lupailemaan nuorukaiselle kuuta taivaalta. 

− Urheilussa saat, mitä ansaitset. Et voi pelata mietityssä roolissa, jos näyttää, ettet siinä pysty pelaamaan. Nyt Lambertin ympärille pitää saada työrauha tehdä sitä, mistä hän pitää ja elokuussa katsotaan, millaista työtä hän on tehnyt. Sitä kautta myös nähdään, mihin rooliin hän on valmis.

Oliko sopimusneuvotteluissa ehtoja, joista vääntöä saatiin aikaiseksi?

− Ei.

» Lähetä palautetta toimitukselle