JYPin huippuvireinen Julius Nättinen avaa ennätyskautensa taustoja: “Pystyn ampumaan vähän joka puolelta ja välillä saattaa mennä sisäänkin”

LIIGA / Haastattelu
JYPin tähtihyökkääjä Julius Nättinen pelaa sensaatiomaista kautta kasvattajaseurassaan.
Kuva © Vesa Pöppönen
Tammikuussa 23 vuotta täyttävä JYPin kultakypärä Julius Nättinen pelaa ennätyskauttaan. Huippukausi on nostanut nuoren JYP-kasvatin nimen koko jääkiekkoilevan Suomen huulille.

JYP on päässyt vaikean viime kauden jälkeen takaisin sinne, minne sen koetaan kuuluvankin − eli kärkikastiin. Joukkue majailee tällä hetkellä sarjataulukon kolmantena. Siitä kiittäminen on paljolti jyväskyläläisten tehohyökkääjä Julius Nättistä.

Nättinen on kasannut vuodenvaihteeseen mennessä jo peräti 40 tehopistettä. Nättinen johtaa sekä Liigan maali- että pistepörssiä.

− Hyvä vire on monen asian summa. Olemme joukkueena pelanneet hyvin ja meidän ketjumme on toiminut hyvin. Itsekin olen pystynyt parantamaan viime kaudesta, Nättinen kertoo.

Parannusta viime kaudesta todellakin on tullut. Viime kauden pistesaldo oli 10+13=23, jotka olivat silloiset ennätyspisteet Liigassa nuorukaiselle. Viime kausi tosin oli hieman rikkonainen pelimäärän jäädessä 41:een. Vaikeahkon kauden jälkeen itse harjoittelu on kuitenkin pysynyt samoissa tutuissa kaavoissa.

− Aika samoilla mennään kuin ennenkin. Ehkä joitakin pieniä viilauksia on tehty siihen suuntaan, mihin olen itse halunnut itseäni kehittää. Tiettyjä osa-alueita on hieman ehkä korostettu, Nättinen avaa harjoitteluaan.

Aikaisempina kausinaan Nättinen ei ole erityisemmin maalitykkinä profiloitunut, mutta tällä kaudella maaleja on tullut runsaasti − nyt jo 24 kappaletta. Mikä on sen suhteen muuttunut?

− Lauon varmaan ainakin enemmän. Aina pitänyt omaa laukausta hyvänä, mutta nyt sitä uskaltaa käyttää enemmän. Alkukaudella tuli onnistumisia ja sitä kautta fiilis siitä, että pystyy ampumaan vähän joka puolelta ja välillä saattaa mennä sisäänkin, Nättinen naurahtaa.

− On myös tosi helppoa pelata Petrus Palmun ja Miska Siikosen kanssa samassa ketjussa. Molemmat osaavat hyvin tehdä peliä. Ei yleensä itse tarvitse kuin hakea paikkaa, niin he kyllä löytävät.

Nättinen edustaa kasvattajaseuraansa JYPiä. Hän oli jo nuorena poikkeuksellinen lahjakuus: hän teki muun muassa C-nuorissa huipputehot kaksi vuotta nuorempana kuin muu joukkue. Nättiselle itselleen kasvattajaseurassa pelaaminen merkitsee paljon.

− Onhan se vähän sellainen erityisjuttu. Todella hienoa, että saa kasvattajaseurassa pelata ja he antavat ison roolin. Se on iso vastuu, mutta suuri unelma pelata siellä, missä on aina halunnutkin pelata, Nättinen korostaa.

Meneillään olevan tasoinen kausi Nättiseltä kiinnittää varmasti huomion myös muissa Euroopan suurimmissa sarjoissa. Monet pelaajat ovatkin siirtyneet Liigasta esimerkiksi Ruotsin pääsarjaan SHL:ään tai itänaapurin KHL:ään. Kiinnostaako Nättistä esimerkiksi KHL?

− Ainakin tämä kausi mennään ehdottomasti JYPissä. Tässä on hyvä pelata, minulla on hyvä rooli ja meillä on kasassa hyvä joukkue, jolla voidaan mennä mihin vain. Mahdollisiin tarjouksiin ja ehdotuksiin liittyen agenttini osaa varmaan vastata paremmin, Nättinen hymyilee.

Paluu rapakon taakse siintää jyväskyläläislähtöisen hyökkääjän mielessä selkeänä. NHL-unelma elää vahvasti, vaikka debyytti ei ensimmäisen Pohjois-Amerikan reissun aikana tullutkaan.

− Selkeä tavoite se NHL on. Kun Suomeen palasin, oli selvää, että Pohjois-Amerikkaan haluan vielä takaisin. Monta vuotta vielä aikaa kehittyä. Ei tässä mikään kiire ole, aika nuori sälli, kun vielä olen, Nättinen sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle