JYP pääsi vihdoin koronatauolle, seura ja Liiga eri linjoilla tilanteen kehittymisestä − "Ihmiset voi tehdä omia johtopäätöksiään, mikä on tasapuolista"

LIIGA / Haastattelu
JYP on joutunut turvautumaan useisiin lainapelaajiin.
Kuva © @PabloCassoSport
JYPillä on ollut melkoisia vaikeuksia saada kokoonpanoa kasaan. Keskisuomalaiset ovat joutuneet pelaamaan lukuisten lainapelaajien turvin, kunnes perjantaina joukkueen tilanne todettiin kestämättömäksi. Liigan ja JYPin toimistoilla on näkemyseroja tilanteesta.

JYPin tilanne on ollut vähintäänkin haastava kuluneella viikolla. Seura on joutunut selviytymään kiivaasta otteluruuhkasta lainapelaajien avulla. 

Valtaosa JYPin vakiokokoopanon pelaajista on sairastunut koronavirukseen. Mutta sen sijaan, että jyväskyläisten pelejä oltaisiin peruttu, JYP on joutunut raapimaan joukkueen kasaan eri puolita Suomea tulleiden lainapelaajien avulla. Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi kritisoi tilannetta kovin sanoin jo torstaina. 

Jatkoaika tavoitti Liigan toimitusjohtajan Riku Kallioniemen sekä JYPin urheilutoimenjohtajan Mikko Viitasen kommentoimaan tilannetta. 

Kallioniemi: kaikki yrittävät selvitä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa

JYPin tilanne on herättänyt runsaasti keskustelua ja muun muassa jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys SJRY peräänkuulutti pelaajien terveydestä huolehtimista. Liigan toimistolla tilannetta on työstetty ahkerasti, ja toimitusjohtaja Riku Kallioniemi huomauttaa, että ottelusiirtoja joudutaan Liigan taholla työstämään säännöllisesti muistakin syistä.

Jo torstaina JYP esiintyi varsin repaleisella miehistöllä. Ottelun jälkeen ilmenneiden lisätartuntojen myötä tilanne oli vihdoin niin paha, että jyväskyläläisten lauantain kotiottelu KalPaa vastaan siirtyi maaliskuulle.

Miksi JYP ei saanut alunperin siirtää otteluita, mutta Sport samaan aikaan sai?

− Nämä perusteet ollaan sisäisesti käyty läpi. Ne perustuu siihen, onko koko joukkueen toiminta keskeytetty vai ei. Nyt tuoreeltaan JYPin toiminta on keskeytetty kokonaan.

Arvotettiinko Sportia enemmän kuin JYPiä tämän viikon otteluiden osalta esimerkiksi sarjasijoituksen perusteella?

− Ei tietenkään. Sehän olisi täysin kestämätön tilanne. Päätöksistä voi olla monta mieltä ja varmasti ollaankin. Parhaamme mukaan otamme tilanteen tilanteena ja koitetaan niistä selviytyä ja miettiä mahdollisuuksia. Mietimme myös, miten olemme vastaavissa tilanteissa aikaisemmin toimineet ja kuinka vastaavissa tilanteissa tulee jatkossa toimia. 

Miksi JYPin ottelusiirto nähtiin vasta nyt aiheelliseksi? Tilanne oli huolestuttava jo aiemmin tällä viikolla. 

− JYPillä on ollut hyvin vaikea tilanne. Niin kuin on ollut aikaisemminkin monella joukkeella tämänkaltaisissa tapauksissa. Nyt kävi selväksi, että tilanne on niin vaikea, että koko joukkueen toiminta täytyy keskeyttää.

Mitä JYPin kanssa on sovittu jatkosta? Ensi viikonkin pelit puskevat jo päälle.

− Seurataan tilannetta JYPin kanssa ja mietitään, koska heidän on mahdollista palata. 

Mitä siirtoja on suunniteltu seuraavaksi, jos pelejä on pakko perua?

− Käydään tilannetta ja mahdollisuuksia koko ajan seurojen kanssa läpi. Pakkohan tähän on varautua, että ongelmia valitettavasti on tulossa. Otteluiden siirroille tulee koko ajan vähemmän tilaa ja nyt olemme runkosarjan pienestä jatkamisesta päätetty. Meidän täytyy vain elää tämän vaikean tilanteen kanssa.

Pelien pelaaminen on tietysti suuri arvo, mutta mitä tällainen tekee Liigan arvostukselle?

− Joka puolella maailmaahan on sama tilanne. Joudutaan hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa selviytymään. Seurat ja pelaajat ovat äärimmäisen kovilla. Kun tätä kaikkea yritetään sovittaa yhteen, nämä on hyvin hankalia paikkoja, joissa joudutaan päätöksiä tekemään. 

Viitanen: kilpaurheilussa tulisi olla samat säännöt kaikille

Jyväskyläläisseuran urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen korostaa JYPin tehneen jatkuvasti töitä pelien läpiviemiseksi sovittujen pelisääntöjen raameissa. Hän ei vaikuta tyytyväiseltä joukkueensa kokemaan kohteluun.

Lauantain ottelu siirrettiin. Mitä on keskusteltu Liigan kanssa jatkosta?

− Ei olla nyt mitään sovittu. Osapuolet keskustelee keskenään.

Ensi viikolla teillä on ottelut tiistaina ja keskiiviikkona. Tulevatko ne liian nopeasti?

Vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa. Jokaisella pelaajalla, joka taudin sairastanut, on ollut yksilöllisiä vaihteluja. Pidetään pelaajien terveydestä huolta ja maltillisesti nostetaan rasitustasoa, kun pelaajat saavat lääkäriltä luvan aloittaa harjoittelun. Pidetään keskusteluyhteys Liigan kanssa yllä ja tarkkaillaan tilannetta. Sitten, kun on aika tehdä päätöksiä niin tehdään päätöksiä.

Pelien pelaaminen on tietysti suuri arvo, mutta mitä tällainen tekee Liigan arvostukselle?

− Siihen löytyy oma henkilökohtainen mielipide, mutta näen Liigan jääkiekon lippulaivana Suomessa ja kaikkien laji-ihmisten pitäisi kunnioittaa ja kehittää sitä arvostusta. Meidän kaikkien päätöksien ja toimintojen tulisi myös kunnioittaa sitä. 

Koetko, että JYPiä on kohdeltu eriarvoisesti ottelusiirtojen suhteen? 

− Meillä on ollut tietty määrä koronapositiivia tapauksia, mikä on tuotu julkisuuteen. Ihmiset voi siitä tehdä omia johtopäätöksiään, mikä on tasapuolista ja mikä ei. Se mitä olen julkisuuteen sanonut, niin kilpaurheilussa tulisi olla samat säännöt kaikille. Ero urheilussa tulee siitä, minkälainen harjoittelutausta ja ominaisuudet heillä on, miten he pystyvät kilpailemaan. Mutta se ero ei tule siitä, että ne säännöt on erilaiset urheilijoille.   

Onko luovutusvoitto ollut missään vaiheessa vaihtoehto?

Ei me semmoisista asioista olla keskusteltu. 

» Lähetä palautetta toimitukselle