JYP nousee Mestiksestä Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan − Zaida Holmström on innoissaan paluusta pääsarjatasolle

Naisten Liiga / Haastattelu
Zaida Holmström odottaa innolla Naisten Liigan alempaa jatkosarjaa.
Kuva © Valokuvaamo Jiri Halttunen
Zaida Holmströmin edellinen SM-tason ottelu päättyi Suomen mestaruuden juhlintaan. Kun Naisten Liigan alempi jatkosarja alkaa tammikuussa, Holmström palaa neljän vuoden tauon jälkeen Suomen korkeimmalle sarjatasolle.

Kun Tanja Niskanen iski keväällä 2016 kolmannen finaalin jatkoajalla maalin, päättyi suomalaisessa naiskiekossa yksi aikakausi. Sitä Zaida Holmström, 24, ja muut juhlimaan sännänneet JYPin pelaajat eivät kuitenkaan vielä tienneet. He keskittyivät nauttimaan siitä, että ovat kolmen vuoden mittaisen hopeaputken jälkeen saavuttaneet unelmansa.

Pari kuukautta myöhemmin JYP luopui sarjapaikastaan ja toinen vakiofinalisteista oli poissa. Osa pelaajista lopetti uransa ja muut etsivät itselleen uuden seuran joko Suomesta tai Ruotsista. Holmström valitsi Ruotsin.

− Sarjapaikasta luopuminen oli minulle sokki. Siitä toivuttuani aloin miettiä, missä jääkiekkoilua jatkan. Olin juuri kirjoittanut ylioppilaaksi eikä mikään sitonut minua minnekään, joten kun minua pyydettiin Brynäsiin, päätin lähteä.

Ruotsin-kaudet jäivät kuitenkin yhteen, vaikka jatkaakin olisi voinut. Kotiseutu veti puoleensa ja koska Holmström valittiin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan erityisopettajaksi, hän palasi takaisin Suomeen.

"Kaikki joukkueet ovat kovia, joten emme tule pääsemään HELPOLLA"

− Ruotsissa minulla ei ollut mitään muuta kuin jääkiekko, joten en juurtunut sinne. Tuntui oikealta ratkaisulta palata takaisin Suomeen. Olisin voinut siirtyä jollekin muulle paikkakunnalle pelaamaan Naisten Liigaa, mutta halusin jatkaa JYPin Mestis-joukkueessa. Saan täällä enemmän vastuuta ja peliaikaa kuin Liigassa saisin ja muutenkin tämä tuntuu minun paikaltani.

Mestikseen jäämistä Holmström ei ole katunut.

− Syksyisin, kun olemme pelanneet Mestiksen karsintasarjaa, on toisinaan harmittanut. Aiempina vuosina lohkossamme on ollut isoja tasoeroja eivätkä kaikki joukkueet ole pystyneet tarjoamaan meille kunnollista haastetta. Varsinaisessa Mestiksessä on kuitenkin ollut kovatasoisia joukkueita, joten olen kokenut kehittyväni ja pelit ovat motivoineet.

Edellisestä Liiga-tason pelistä on nyt kulunut neljä vuotta. Holmström uskoo, että sarjan pelit ovat tällä hetkellä kovempia kuin ennen. Hänen mukaansa silloin oli pari huippujoukkuetta, joilla oli muutamia huippupelaajia. Nämä huiput tekivät jäällä, mitä tahtoivat. Nyt sarja on tasaisempi.

− Sarjan kärki on tasoittunut ja joukkueilla on monta tasavahvaa kenttää. Syksyllä ei pysty enää sanomaan, mitkä joukkueet keväällä pelaavat mestaruudesta. Kaikki joukkueet ovat kovia, joten emme tule pääsemään helpolla.

Tänä vuonna Mestiksen ristiinkarsinnat peruttiin koronan takia ja kaikille lohkovoittajille tarjottiin mahdollisuutta pelata Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa. Panelian Raikas ja Kärpät Akatemia eivät ottaneet paikkaa vastaan, mutta Jyväskylässä luopumista ei mietitty hetkeäkään.

− Tämä on ollut koko ajan tavoitteemme. Oli selvää, että otamme paikan vastaan ja pyrimme sen myös pitämään, niin että syksyllä Jyväskylässä pelataan Mestiksen sijasta Naisten Liigaa.

− Tulevat pelit jännittävät minua todella paljon. En olisi keväällä 2016 mestaruutta juhliessani uskonut, että menee näin kauan, ennen kuin palaan Liiga-jäille. Paluu Liigaan JYPin paidassa on kuitenkin ollut kaikki nämä vuodet haaveeni, Holmström lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle