Jääkiekkoliitolla on linjaus, että juniorimaajoukkuevalmennuksessa on aina merkittävää pelaajakokemusta

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tuomo Ruutu on mukana Nuorten Leijonien valmennustiimissä.

Tuomo Ruudun pestaaminen Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi on herättänyt keskustelua. Entinen NHL-tähti Ruutu ei ole vielä edes virallisesti päättänyt pelaajauraansa, eikä valmennuskokemusta ollut ennen kesällä alkanutta pestiä.

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama ei näe asiassa ongelmaa. Uraman mukaan Ruudun rooli on tuoda pelaajan näkökulmaa valmennukseen.

– Ruutu ammentaa sitä hiljaista tietoa, mitä hänellä on pelaamisesta ja pelaajana olemisesta. Hän käy niitä läpi. Totta kai hän on loistava pelin ymmärtäjä ja osaa käsitellä ihmisiä.

Ruudun panos on tärkeä erityisesti pelaajien henkisellä puolella, mutta Uraman mukaan maailmanmestari osaa auttaa myös peliin liittyvissä asioissa.

– Hän aistii sen, mitä pelaaja tuntee ja kokee. Siinä Tuomo on erittäin hyvä. Hän viettää paljon kahdenkeskeistä aikaa pelaajien kanssa. Hän tietää paineet ja ymmärtää oikeasti, mitä pelin pelaaminen on.

– Hän osaa auttaa henkisellä puolella ja pelitaktisissa asioissa.

Ruudun pestaamiseen päädyttiin, sillä Ahokas halusi penkin taakse entisen pelaajan, jolla on pitkä peliura takanaan. Myös viime vuoden kisoissa Ahokkaan valmennustiimissä oli entinen pelaaja, Sami Salo.

– Ahokkaalla oli halu saada vahvan pelaajataustan omaavan henkilö, joka puhuu pelaajien kanssa henkilökohtaisista asioista.

Uraman mukaan entisten pelaajien pestaaminen ei ole pelkästään Ahokkaan oma linja.

– Se on ollut Ahokkaan toivomus, mutta meillä myös linja. Meidän juniorimaajoukkueissa aina joku valmennusryhmästä on pitkän pelaajataustan omaava, jotta saadaan voimakas pelaajanäkemys mukaan hommaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle