Jääkiekkolegenda Jari Kurri 60 vuotta: "Enemmän positiivisia asioita jäi omalta uralta mieleen"

MAAJOUKKUE, NHL, KHL / Haastattelu
Edmonton Oilers on jäädyttänyt Jari Kurrin pelinumeron 17.
Kuva © Getty Images
Tänään vietetään suuren suomalaisen jääkiekkolegendan 60-vuotispäivää. Maineikkaan pelaajauransa jälkeen Jari Kurri on toiminut tiiviisti jääkiekon parissa. Jatkoaika haastatteli Kurrin hänen merkkipäivänsä kunniaksi.

Viisi Stanley Cupin voittoa, valinta ensimmäisenä suomalaisena Hockey Hall of Fameen ja NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä sija 21. Saavutukset puhuvat tänään 60 vuotta täyttävän Jari Kurrin puolesta. Kurrille kulunut kevät on ollut monien muiden tapaan hyvin erilainen kuin yleensä.

– Ei voi todeta kuin, että aika rientää kovaa vauhtia, Kurri naurahtaa pyöreistä vuosistaan.

Koronaviruksen myötä myös Kurrin johtaman KHL-seuran Jokerien kausi sai ennenaikaisen päätöksen maaliskuussa.

– Kyllä tämä on käsittämätöntä aikaa ollut. Tässä voi vain kädet ristissä toivoa, että asiat lähtisivät kulkemaan parempaan suuntaan ja elämä normalisoituisi, Kurri vakavoituu.

– Seuraavan kuukauden aikana varmaan saadaan suuntaa sille, millaiseksi ensi kausi kehittyy.

"Seuraavan kuukauden aikana varmaan saadaan suuntaa sille, millaiseksi ensi kausi kehittyy."

Jokereita Kurri on johtanut koko seuran KHL-aikakauden ajan. Jokerien oma kasvatti kertoo viihtyneensä hyvin suurseuran nokkamiehenä.

– Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet hienoa aikaa. Ensimmäisellä KHL-kaudellamme oli paljon kysymysmerkkejä, mutta nopeasti selvisi, että olemme hienossa sarjassa mukana.

– Tarjoamme pelaajille ja faneille mahdollisuuden huippujääkiekkoon. Junioripuolelta lähtien yritämme auttaa pelaajia kehittymään ja rakentamaan tulevaisuuttaan, Kurri avaa seuransa toimintaa.

"Moni suomalainen on tottunut olemaan tähän aikaan television ääressä tai paikan päällä viettämässä tunnelmallista aikaa"

NHL:ssä Kurri pelasi vuosina 1980–1998, joista kymmenen ensimmäistä vierähti aikansa dynastiassa Edmonton Oilersissa Wayne Gretzkyn pitkäaikaisena laitahyökkääjänä. 1980-luku olikin Kurrille menestyksen täyteinen.

– Pelivuodet oli hienoa aikaa. Pääsin hienoon menestyvään joukkueeseen pelaamaan Gretzkyn ja kumppaneiden kanssa.

Legendaariseen tutkapariinsa Kurri kertoo pitävänsä usein yhteyttä.

– Viime viikolla vaihdoimme hänen kanssaan hieman kuulumisia siitä, missä mennään ja mikä on vointi.

Pelaajauransa Kurri päätti Colorado Avalanchen paidassa 22 vuotta sitten. Lopulta NHL-uran saldoksi merkattiin 1251 runkosarjaottelussa tehot 601+797=1398 ja 200 pudotuspeliottelussa 106+127=233.

– Voin sanoa, että sain hyvillä mielin lopettaa urani. Pettymyksiäkin mahtuu aina uralle, mutta enemmän positiivisia asioita jäi omalta uralta mieleen.

Henkilökohtaisella tasolla Kurri valittiin kahdesti NHL:n ensimmäiseen tähdistökentälliseen, ja runkosarjan maalitilaston voiton mies vei kaudella 1985–86 seitsemän osuman turvin ennen Mike Bossya.

Kurri on vahvasti esillä Hockey Hall of Famen näyttelyissä.
Kuva © Riku Isokoski

Peliuransa jälkeen Kurri toimi usean vuoden ajan Suomen maajoukkueen johtoryhmässä niin general managerina kuin apuvalmentajanakin vuosina 2001–14. Normaalisti tähän aikaan miesten MM-kisat olisivat täydessä vauhdissa ja arvatenkin poikkeuksellinen tilanne on mietityttänyt Kurria.

– Tyhjä on tilanne. Varmaan aika moni suomalainen on tottunut olemaan tähän aikaan television ääressä tai paikan päällä viettämässä tunnelmallista aikaa. 

– Tietysti tässä on jo huhtikuu pohjalla, jolloin elettiin urheilutonta aikaa ja siten alkanut jo hieman tottua. Kova on kaipuu saada elämä normaaliin päiväjärjestykseen, Kurri tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle