Itsenäisyyspäivä, joukkuekaverin synttärijuhla ja nollapeli Aino Laitiselle − nuori veskari oppii KalPan konkareilta ja panostaa koulutukseen

Naisten Liiga / Haastattelu
Aino Laitinen on sarjakärki KalPan yksi kolmesta huippuvahdista.
Kuva © Timo Savela
20-vuotias Laitinen on nuorin Naisten Liigan mestarisuosikki KalPan maalivahdeista. Itsenäisyyspäivänä hän torjui nollapelillään kuopiolaisille voiton Kuortaneesta. Ohjelmassa oli myös maalivahtikollegan syntymäpäiväkemut. Nuori veskari kertoi tämän hetken tilanteestaan naiskiekkoilijana.

Aino Laitinen, 20, pysäytti kaikki 13 häntä kohti tullutta kiekkoa Naisten Liigan itsenäisyyspäivän pelikierroksella ottelussa Kuortanetta vastaan. Nuori KalPa-veskari nautti saamastaan vastuusta. Kauden aikana on hän pelannut vain muutaman kamppailun.

− Oli tosi kiva päästä pelaamaan! Meillä on hyvä joukkue tällä kaudella. Otin pelissä kiinni sen, mitä otettavaksi tuli. Tuollaiset pelit osaavat olla vaikeitakin, kun tulee niin vähän kiekkoja. Nollapeli on aina kiva pelata, Laitinen virkkoi iloisena.

Itsenäisyyspäivä on erityinen päivä, jolloin useimpia jääkiekkosarjoja ei pelata. Naisten Liigassa kuitenkin kaukalossa viiletettiin. 

− Oli kiva pelata viikollakin tavallisen viikonloppuohjelman sijaan. Tietysti oli upeaa pelata myös itsenäisyyspäivänä.

Voitokkaan ottelun jälkeen KalPan pukukopissa oli vielä toisenlaisen juhlan aika.

− Pelin jälkeen söimme vielä vähän herkkuja, kun oli tuon meidän Tiinan (maalivahti Ranne) syntymäpäivä. Oli siinä sellaiset pienimuotoiset kekkerit.

Tiina Ranne vietti 28-vuotissyntymäpäiväänsä itsenäisyyspäivänä.
Kuva © Timo Savela

28 vuotta täyttänyt Ranne ja 32-vuotias Jenna Juutilainen ovat kuopiolaisten veskariosaston kokenutta kaartia. Laitinen on paitsi nuorempi kuin tuo kaksikko, hän on myös KalPan riveissä tuore nimi.

− Tulin uutena joukkueeseen. Katson Tiinaa ja Jennaa paljon ylöspäin, sillä he ovat tosi taitavia maalivahteja.

Ranne on ollut tällä kaudella yksi Naisten Liigan parhaita maalivahteja. Pitkälti hänen ansiostaan KalPa on voittanut kaikki tähän mennessä pelatut ottelunsa.

− En ihmettele yhtään, miksi Tiina saa niin paljon pelejä, Laitinen totesi.

− Kaikki kolme maalivahtiamme ovat sellaisia, jotka pystyvät pelaamaan kovia pelejä. Mikalla (päävalmentaja Väärälä) on aina hankala päätös, kun hän valitsee maalivahtia. Hänellä on käsissään positiivinen ongelma, Laitinen huomauttaa.

Naiskiekkoilijalle koulutus on tärkeä

Laitinen on kiitollinen tilanteesta, jossa tällä hetkellä on. Hän pystyy imemään oppia itseään kokeneemmilta veskareilta.

− On ollut hyvä päästä näkemään konkarimaalivahteja ja seuraamaan läheltä heidän toimintaansa. He ovat huippu-urheilijoita ja hyviä tyyppejä. Tähän mennessä olen ollut omanikäisteni kanssa ja Kuortaneella olin vanhin maalivahti. On ollut opettavaista seurata heidän arkeaan.

Ennen visiittiään Unkariin Laitinen kiekkoili pitkään Naisten Liigassa Kuortaneen riveissä.

− Tämä on itselleni ensimmäinen sellainen kausi, että vastuuta on tullut vähemmän. Siihen on vain pitänyt osata asennoitua oikein.

Aino Laitinen ei ole saanut valtavaa määrää vastuuta, mutta on nauttinut kaudesta KalPassa.

Lahjakkaalla maalivahdilla on tietysti tavoitteita, mutta hän on myös realisti. 

− Minua kiinnostaa edetä myös jääkiekkouralla. Tänä vuonna aloitin ammattikorkeakouluopinnot ja haluan kouluttautua myös ammattiin. Tällä hetkellä menen vähän ammatti edellä.

− Koen, että on tärkeää naiskiekkoilijana hommata ammatti. Tuolla EWHL:ssä joissain joukkueissa pystytään maksamaan pelaajille palkkaa, mutta Suomessa niin ei valitettavasti ole, Laitinen totesi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle