Itseluottamuksensa takaisin saanut Joonas Lyytinen pelaa häikäisevää kautta: "Olen saanut paljon lisää voimavaroja"

LIIGA / Haastattelu
Joonas Lyytinen on saanut itseluottamuksensa takaisin heikon viime kauden jälkeen.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Joonas Lyytinen on noussut takaisin liigapuolustajien eliitiin. Viime kaudella pahasti peliään etsinyt puolustaja sai itseluottamuksensa takaisin yllättävästä osoitteesta.

Viime kaudella HIFK-kannattajien hampaissa ollut puolustaja Joonas Lyytinen on noussut kuluneella kaudella punapaitojen ykköspuolustajaksi.

Loistavasti liikkuva Lyytinen on viimeistellyt tällä kaudella jo kahdeksan maalia. Viime kaudella maaleja syntyi vain yksi. Toista kokonaista kauttaan Helsingissä pelaava puolustaja on ollut omaan pelaamiseensa tyytyväinen.

− Ollut kyllä hyvä vire päällä. Itse lähden vetoamaan siihen, että koronaviruksen seurauksena viime kesä oli todella pitkä. Se mahdollisti sen, että kesäharjoittelujakso oli pitkä ja nyt olen hyvässä fyysisessä kunnossa.

Viime kaudella epätasaisesti pelannut puolustaja paljastaa myös toisen seikan, jolla on ollut positiivinen vaikutus hänen pelaamiseensa.

− Ennen runkosarjan alkua olen alkanut harjoittamaan henkistä puolta. Sieltä olen saanut paljon lisää voimavaroja ja itseluottamusta, Lyytinen paljastaa.

Joonas Lyytisen ja Anton Lundellin välillä on ollut selvästi kemiaa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

HIFK:n kausi on ollut toistaiseksi jälleen varsin värikäs. Pelillinen vire on heilahdellut rajusti, ja joukkueen kokoonopano on muuttunut lähes jokaiseen otteluun. Lyytinen näkee kuitenkin tunnelin päässä valoa.

"Pukukopissa ja vaihtoaitiossa pitää nostaa tunnelmaa entisestään."

− Alkukaudella oli iso loukkaantumissuma. Meillä kesti hetki saada kentälliset kuntoon. Viime aikoina olemme pelanneet varsin hyvin, ja myös tulosta on tullut, Lyytinen toteaa.

Koronatilanteen takia joulukuun ottelut pelataan tyhjille katsomoille. Myös uudet kokovisiirikypärät ovat pelaajien käytössä. Lyytinen näkee asiassa hyvät ja huonot puolet.

− On todella mukavaa päästä taas pelaamaan. Onhan se varmasti erilainen fiilis pelata tyhjän katsomon edessä. Pukukopissa ja vaihtoaitiossa pitää nostaa tunnelmaa entisestään. Kokovisiiri vaatii kyllä totuttelua ja eri säädöksiä pitää kokeilla.

Uusi kokovisiiri on herättänyt runsaasti närää pelaajien keskuudessa. Lyytisellä on selvä lääke siihen, että miten peli saadaan kulkemaan kokovisiiristä huolimatta.

− Pitää sanoa pelikavereille, että laittavat syötöt lapaan, naurahtaa Lyytinen.

Henkisesti raskas viime kausi

Viime vuonna vastaavaan aikaan Lyytinen oli kaukalossa pahasti eksyksissä. Itseluottamus oli täysin kadoksissa. Turhautuminen näkyi usein siinä, että Lyytinen oli kaukalossa mukana torikokouksissa.

− Myönnän kyllä, että kausi oli minulle henkisesti vaikea. Pelini taso heilahteli liikaa. Kun onnistumisia ei tullut, niin se alkoi vaikuttaa varmasti alitajuisesti omaan peliin.

"Tiedostin sen myös vahvasti, että viime kauden suorittaminen ei riitä."

KalPan kasvatti on iloinen siitä, että raskaan viime kauden jälkeen tasonnosto on ollut huikea. Omien sanojensa mukaan Lyytinen pelaa "sata kertaa paremmin" kuin viime kaudella.

− Nyt olen mielestäni antanut hyvän näytöt siitä, että mikä minun potentiaalini oikeasti on. Tiedostin sen myös vahvasti, että viime kauden suorittaminen ei riitä. Tavoitteena on pitää tasaisuus omassa pelissä ja näin auttaa joukkuetta voittamaan, toteaa Lyytinen.

Pohjois-Amerikan visiitti jätti nälkää

Vasta 25-vuotias Lyytinen on ehtinyt käydä kokeilemassa taitojaan jo rapakon takana. Lyytinen pelasi puolitoista kautta NHL-seura Nashville Predatorsin organisaatiossa. NHL-pelejä ei tilille kertynyt, mutta AHL-otteluita kertyi 54.

Lyytinen on kertonut aiemmin, että peliaika oli kortilla ja seuran useat nuoret lupaukset olivat Lyytistä korkeammalla pelaajahierarkiassa. Jos Lyytiselle tulee mahdollisuus vielä lähteä Pohjois-Amerikkaan, täytyy muutamaan asiaan kiinnittää erityistä huomiota.

− Agentin kanssa varmasti käytäisiin tarkemmin läpi seuraa, mihin olen menossa. Myös viimeksi sopimusneuvottelut venyivät liian pitkälle. Haluaisin vielä palata sinne ja näyttää, että siellä pärjään, mutta en ota asiasta mitään stressiä, Lyytinen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle