Italiassa valmentava Petri Mattila on sairastanut koronan ehkä kahdestikin − "Eihän jääkiekon pelaaminen näissä olosuhteissa missään suhteessa järkevää ole"

Muut Sarjat / Haastattelu
Petri Mattilan HC Asiago kamppailee Italian liigan lisäksi monikansallisessa Alppiliigassa.
Kuva © Serena Mantini, Asiago Hockey
HC Asiagon päävalmentaja Petri Mattila on kokenut, ehkä jopa kahdesti, miltä koronan sairastaminen vaikuttaa. Hän kyseenalaistaa jääkiekon sarjatoiminnan jatkumisen helposti tarttuvan ja vaarallisen taudin ollessa liikkeellä. Suomen viranomaisten toimia hän osaa arvostaa.

Tapparassa ja KooKoossa päävalmentajana toiminut Petri Mattila valmentaa nyt neljättä kauttaan Italiassa. Viime tammikuussa hänet valittiin HC Asiagon päävalmentajaksi, kun toimessa siihen asti ollut yhdysvaltalainen Barry Smith siirtyi pois.

Asiago osallistuu Italian liigan lisäksi myös Alppiliigaan, joten pelejä riittää kauden aikana. Korona on luonnollisesti jonkin verran vaikuttanut pelaamiseen myös Italiassa.

− Kauden alku meillä viivästyi muutaman viikon. Olimme itse silloin heti pari viikkoa karanteenissa. Lähes koko joukkue, minä mukaan lukien, saimme positiivisen koronatestituloksen. Siitä eteenpäin olemme saaneet kuitenkin pelattua lähes normaalisti, Mattila kertoo.

Alppiliigan joukkueet koostuvat Italian, Itävallan ja Slovenian pääsarjajoukkueista. Matkustaminen rajojen yli onkin ehkä eniten aiheuttanut muutoksia otteluohjelmaan.

− Alppiliigassa tosin olemme pelanneet ainoastaan muita italialaisia joukkueita vastaan, mutta nyt juuri kävimme Sloveniassa pelaamassa yhden pelin. Kevätpuolella matkustamme sitten enemmän rajojen yli.

− Seitsemän peliä taitaa olla Itävallan puolella ja yksi reissu on vielä Sloveniaan. Kolme peliä on enää jäljellä italialaisia seuroja vastaan Alppiliigan puolella.

Aivan kaikki ottelusiirrot eivät kuitenkaan johdu koronasta.

− Pelejä on peruttu toki koronan vuoksi, mutta myös sankan lumisateen vuoksi. Hiljattain peli peruttiin, koska kaupungin pormestari sulki jäähallin turvallisuusuhan vuoksi. Katolla oli liian paljon lunta.

Petri Mattila kuunteluoppilaana päätuomarille.
Kuva © Serena Mantini, Asiago Hockey

Korona on iskenyt myös mieheen itseensä, ehkä jopa kahdesti

Petri Mattilalla todettin syksyllä koronavirusinfektio, jonka vaikutukset näkyivät vielä viikkoja tartunnan jälkeenkin. Hän itse epäilee sairastaneensa taudin jo keväällä, jolloin myös lähes koko joukkue oli yhtä aikaa sairaana.

− Kuutisen viikkoa meni sairastumisen jälkeen, ennen kuin pystyin normaalisti liikkumaan. Sinä aikana en oikein pystynyt muuta kuin vaan olemaan ja hiukan töitä tekemään.

− Silti se vaikutti huomattavasti vähemmän kuin viime keväänä, jolloin koko joukkue oli sarjojen mennessä kiinni jonkinmoisessa taudissa. Silloin ei viruksen varalta testattu emmekä vieläkään tiedä, mikä tauti meillä oli. Koko joukkue oli aivan hirveässä räkätaudissa ja ainakin itse epäilen, että silloinkin se olisi ollut koronaa.

Ensimmäisestä tartunnasta hän onnekseen sai toipua Suomessa.

− Täältä tuli silloin äkkilähtö Suomeen, jonne palasin maaliskuun puolivälissä. Meni pitkälle kesäkuuhun, ennen kuin pystyin jälleen normaalisti kävelemään. Olin niin huonossa kunnossa, etten oikein jaksanut tehdä mitään.

− Tämä jälkimmäinen, virallinen koronatapaus meni sikäli helpommin. Oikeastaan vaan maku- ja hajuaistin menetys siksi aikaa hiukan haittasi. 18 päivää tuli vietettyä kotona neljän seinän sisällä silti.

"Hiukan kaksijakoiset fiilikset on itsellä. Toisaalta haluaa tehdä työtä ja olla joukkueen kanssa, toisaalta noin puolen tunnin välein takaraivossa jyskyttää pelko koronasta."

Hiukan Mattilakin joutuu miettimään omaa arvomaailmaansa. Vielä hän kuitenkin jatkaa valmentamista, vaikkakin puntaroi koko ajan asioita mielessään.

− Korona on äärimmäisen vakava asia, kyllä se miehestä vedon pois vetää. Omasta puolestani voin sen sanoa, etten halua enää yhtään kertaa pelleillä asian kanssa.

− Hiukan kaksijakoiset fiilikset on itsellä. Toisaalta haluaa tehdä työtä ja olla joukkueen kanssa, toisaalta noin puolen tunnin välein takaraivossa jyskyttää pelko koronasta.

Pelaamista näissä olosuhteissa Mattila pitää arveluttavana, sillä kyse on kuitenkin ihmisten terveydestä.

− Eihän jääkiekon pelaaminen näissä olosuhteissa missään suhteessa järkevää ole, kun tiedetään, miten korona tarttuu ja leviää. Meillä on kuitenkin koko ajan iso määrä ihmisiä pienissä ja ahtaissa tiloissa, välillä pitkiäkin aikoja. Vielä ei ole kuitenkaan itsellä ollut kanttia sanoa, että nyt jään pois ja pistän terveyteni etusijalle.

Valmentajalla on Mattilan mukaan myös suuri vastuu siitä, miten toipuneet pelaajat aloittavat harjoittelun. Hän kaipaa lisää infoa, sillä taudilla saattaa olla vakaviakin jälkiseurauksia.

− Onhan tässä valmentajana muutoinkin aika isossa vastuussa. Täytyisi tietää, milloin sairastunut saa aloittaa harjoittelun ja millä intensiteetillä. Lääkäreiltä tulee täällä aika nihkeästi tietoa. Meiltäkin kaikilta otettiin syksyllä sydänfilmit, muttei sieltäkään mitään muuta tullut kuin vihreää valoa toiminnan jatkumiseksi. Maalaisjärkeä olen saanut itse nyt käyttää.

Suomen viranomaisille kiitosta nopeista ratkaisuista

Tilanne Italian ja Suomen välillä on koronan suhteen melkoisen erilainen. Mattila kiitteleekin Suomen viranomaisten tapaa reagoida nopeasti ja tehokkaasti.

− Olen ilolla tervehtinyt Suomen viranomaisten tiukkojakin ratkaisuja. Kun Italian tilanteeseen vertaa, niin ratkaisut mitä Suomessa on tehty, on nimenomaan oikeita. On vaan tehtävä kovia toimia nopeasti, jos halutaan korona pysäyttää. Täällä Italiassa jälki on ollut niin karmeaa, että tilanne Suomessa on kuin eri maailmassa.

Korona on tappava tauti ja varsinkin Italiassa se on tehnyt tuhojaan. Mattila ei haluaisi nähdä vastaavaa Suomessa.

− Kun palasin syksyllä Italiaan, niin näki kuinka kovilla ihmiset olivat olleet. Lähes jokainen oli menettänyt läheisiään ja omaisiaan. Korona oli kyllä niittänyt satoa isolla viikatteella. Toivon sydämestäni, ettei Suomessa jouduttaisi kohtaamaan näitä samoja murheita.

» Lähetä palautetta toimitukselle