Intohimoisesta kiekkosuvusta ponnistava Jordan Schmaltz tiesi, millaiseen ympäristöön HIFK:ssa saapuu − "On kunnia pelata tässä seurassa"

LIIGA / Haastattelu
Schmaltz pelaa HIFK:ssa ensimmäistä kauttaan Euroopassa.
Yhdysvaltalaispuolustaja kertoi huomaavansa HIFK:sta huokuvat perinteet liki kaikkialla. Myös päävalmentaja Ville Peltonen ilmentää seuran arvoja.

HIFK on perinteikäs ja menestyksennälkäinen seura. Paineet voittamisesta ovat aina läsnä ja edustusjoukkueen ympärillä käy kova kuhina. Sen tietää myös Helsinkiin saapunut yhdysvaltalainen Jordan Schmaltz.

− Tässä seurassa on paljon perinteitä. Sen näkee hallin seinillä ja kaukalossa – sekä päävalmentajassamme. Hän tuli takaisin valmennettuaan muutaman vuoden muualla. Hänellä on myös pitkä pelaajaura taustallaan.

Ville Peltonen oli HIFK:n edellisen mestaruusjoukkueen kapteeni ja hän on pelaajauransa jälkeen noussut eurooppalaisen valmennuksen kärkikaartiin. Helsinkiläisten päävalmentajana hänen filosofiaansa kuuluvat jokapäiväinen työ ja jatkuva parantaminen.

− Hän tuo johtajuutta ja HIFK:n perinteisiä arvoja arkeemme. Kyse on kovasta työstä ja rehellisyydestä. On kunnia pelata tässä seurassa, Schmaltz kiteytti.

Peltonen valmentaa HIFK:ssa ensimmäistä kauttaan.

HIFK on Schmaltzin ensikosketus eurooppalaiseen peliin

27-vuotias puolustaja pelasi viime kaudella AHL:ää Tucson Roadrunnersin paidassa. 30 ottelussa syntyivät tehot 2+4=6. Kaikkiaan Schmaltz on pelannut 254 AHL:n runkosarjaottelua. NHL:n puolella mies on kiekkoillut 42 runkosarjakamppailun verran.

− Alex Broadhurst kertoi hyviä asioita paitsi Helsingistä, myös organisaatiosta ja siitä, kuinka hyvin he hoitavat asiat. Ei ole mitään valittamisen aihetta. Haluamme tämän olevan iso kausi meille. Haluamme olla valmiita, kun aika on.

Schmaltz pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Uusi ympäristö alkaa pikkuhiljaa tulla yhdysvaltalaiselle tutuksi.

− Tämä on todella mukava kaupunki. Ihmiset ovat mukavia ja ruoka on hyvää. Kaukalossakin on sujunut.

Broadhurst suositteli HIFK:ta Schmaltzille.

Torstaina edellisen ottelunsa TPS:lle hävinnyt HIFK sai Schmaltzin mukaan otteluun hitaan lähdön, mutta paransi nousujohteisesti.

− Emme pystyneet käyttämään paikkojamme hyödyksi. Kolmannessa erässä tilanne oli 1−1 ja molemmat joukkueet painoivat lujasti. He tekivät ylivoimamaalin ja me emme. Loppujen lopuksi pelimme jäi ylivoimalla vähän vajaaksi.

Seuraava ottelu helsinkiläisillä on edessä lauantaina, kun vastaan asettuu HPK.

− On tässä ollut hieman itsellä totuttelemista. Kaukalon koko sekä puolustajien ja hyökkääjien väliset etäisyydet ovat erilaisia kuin Pohjois-Amerikassa. Löydän joka päivä parannettavaa pelissäni, Schmaltz sanoi.

Joukkue joutuu tulemaan pitkään toimeen ilman kärkipuolustaja Joonas Lyytistä, joka loukkaantui ja on sivussa pelikentiltä mahdollisesti jopa kymmenen viikkoa.

− On ikävää menettää hänet pitkäksi aikaa. Toisaalta tämä on myös mahdollisuus muille pelaajille nostaa tasoaan ja ottaa vastuuta. Muutama pelaaja pelaa pari minuuttia enemmän ja heidän roolinsa hieman muuttuu. Olemme sitoutuneita hoitamaan tehtävämme, vaikka kaipaammekin häntä takaisin kokoonpanoon, Schmaltz vakuutti.

Schmaltzin kiekkoileva suku

Schmaltz on jääkiekkosuvun vanhin kolmesta pelaavasta pojasta. Pikkuveli Nick Schmaltz, 25, aloittaa NHL:ssä seitsemännen kautensa.

− En sanoisi, että olen näyttänyt esimerkkiä, mutta olen halunnut osoittaa, mitä kova työmoraali ja määrätietoisuus tarkoittavat. On hienoa nähdä veljeni pelaavan Coyotesissa ja tekevän oikeita asioita. Serkkuni Jake aloitti juuri North Dakotan yliopistossa ja hän on Bruinsin varaus.

Nick Schmaltz pelaa ammatikseen Arizona Coyotesissa.
Kuva © Getty Images

Jake Schmaltz, 20, varattiin Bruinsiin vuoden 2019 varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella. Poikakolmikon yhteispeli on sujunut Schmaltzin mukaan aina hyvissä merkeissä.

− Olemme aina kannustaneet toisiamme ja pitäneet hauskaa pelatessamme. Olemme saaneet upeaa tukea ja mahtavan tukiverkoston ympärillemme. Enkä tarkoita vain äitiä ja isää, vaan myös tätiä ja setää sekä isovanhempia, kiitti Schmaltz.

Kuten monessa kiekkoperheessä, myös Schmaltzeilla poikien jääkiekon eteen on tehty kaikki voitava ja perhe on ollut aina tukena.

− Me kolme poikaa olemme onnekkaita, että meillä on ollut tällainen ympäristö. Emme voi kylliksi kiittää heitä siitä, että olemme saaneet pelata rakastamaamme peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle