Ilves-päävalmentaja Jouko Myrrä ei ole ottanut liiaksi paineita tappioista: "Kun kentällä tulee turpaan, niin puhetta riittää"

LIIGA / Haastattelu
Jouko Myrrä on joutunut viime viikkoina Ilves-kannattajien kovan kriitikin kohteeksi.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Jouko Myrrä uskoo, että Ilveksen seuraavat ottelut ovat alkukautta suotuisampia.

Suurin odotuksin kauteen lähtenyt Ilves ajautui viime viikkoina neljän ottelun tappioputkeen. Kurimus katkesi perjantaina kotiottelussa Jukureita vastaan, kun Ilves otti täydet pisteet 5−2-voitolla.

Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä on saanut joukkueen kannattajilta tiukkaa kritiikkiä, mutta siitä hän ei ota paineita.

− Voin vaikuttaa joukkueen menestykseen vain arjen työllä: valmennustiimin ja johtoryhmän kanssa päivittäisen työn kautta. Sen verran olen maapallolla elänyt, että tämä on part of the business, että kun kentällä tulee turpaan, niin puhetta riittää, Myrrä arvioi.

Myrrä uskoo, että hän vaikeasta alkukaudesta huolimatta joukkueen kovat tavoitteet ovat yhä realistisia.

− Jos ajattelisin, että en kykenisi viemään kovin tavoittein Ilvestä eteenpäin, niin olisin täysin väärässä paikassa. Kyllä me olemme joukkueen ja valmennustiimin kanssa puhuttu tietyistä tavoitteista. Olemme edelleen sitä mieltä, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Tämä on joukkueen, valmennustiimin ja koko organisaation asia − ei yhden miehen sota.

Ilveksen kausi alkoi tuloksellisesti mainiosti, mutta sen jälkeen on ollut suuriakin vaikeuksia.

Alkukaudella onnekkaita voittoja, sitten pelillisiä sukelluksia

11 ottelun jälkeen Ilves on Liigassa kahdeksantena 17 pisteellään. Myrrän mukaan alkukaudesta joukkue onnistui haalimaan pisteitä vaatimattomasta pelistä huolimatta.

− Alkukaudesta voitimme huippumaalivahtipelillä ja -alivoimapelillä. Teimme oikeisiin kohtiin 1−2 maalia. Emme siinä mielessä pelanneet missään nimessä hyvää kiekkoa, vaikka voitimmekin, Myrrä myöntää.

Voitokkaiden ensimmäisten pelien jälkeen karu arki iski silmille. Toisaalta tappio-otteluissakin on ollut omat mahdollisuutensa voittoon.

− Alkukauden jälkeen tuli jokunen peli ja erä, joissa olimme todella kaukana siitä tasosta, mihin parhaimmillaan pystymme. Myös kuitenkin näissä murheellisissa lopputuloksissa on ollut pelin sisällä sellaisia eriä, joissa olemme luoneet maalipaikkoja. Olisimme pystyneet paremmalla viimeistelyllä ja jämäkämmällä puolustuspelillä ottamaan enemmän pisteitä. On tämä peli ollut tällaista sydänkäyrää kyllä, Myrrä huokaa.

Tappiot ovat tulleet erityisen raskaalla tavalla, mikä on vaikuttanut kiistatta joukkueen mielentilaan.

− Kun häviät illasta toiseen maalilla, ja vieläpä pelin loppuhetkillä, niin se saa jalan ja mielenkin välillä raskaaksi, vaikka kuinka teemme töitä sen eteen, jotta pysyisimme koko ajan virkeänä.

Pelillisistä ongelmista Myrrä korostaa koko viisikon yhteenpelaamista, joka ei ole vielä toiminut toivotulla tavalla.

− Kyllä fakta on se, että viisikkopelaamisessa meillä on vielä työsarkaa, että kaikki viisi pelaisivat samaa peliä ja saisimme vahvuutemme käyttöön. Kyllähän meillä erinomaisia pelaajia on.

Jouko Myrrä ei aio harjoituttaa joukkuettaan puhki maajoukkuetauon aikana.
Kuva © Samuli Huikuri

Rajusti uusiutuneessa Ilves-joukkueessa on erinomainen henki

Vaikka alkukausi on ollut vaikea, näkee päävalmentaja Myrrä, että matka on vielä pitkä. Joukkueessa riittää selkeästi enemmän potentiaalia kuin mitä on vielä nähty.

− Olemme vielä kaukana siitä, miten pystymme parhaimmillaan pelaamaan. Kyllä tämä kausi on silti kuin maratonjuoksu, jonka alkutaipeella on tossu hiertänyt, polveen pistänyt eikä keuhkoissakaan ole oikein happi kulkenut.

− Meillä on silti iso sydän ja olemme harjoitelleet hyvin. Emme ole saaneet hyvää arkea siihen näkymään vielä peliin. Uskon, että seuraavat kilometrit ovat kevyempiä.

Ilveksen joukkue uusiutui tälle kaudelle melkoisesti. Joukkueessa on kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaispelaajaa. Myrrän mukaan joukkuehenkeä on pyritty hitsaamaan alusta alkaen, ja siinä on hänen mukaansa onnistuttu.

− Teimme paljon töitä niiden pelaajien kanssa, jotka oli koko kesän mukana. Elokuusta olemme ryhmäytyneet isosti myös loppujen kanssa, muun muassa Pajulahden-leirillä ja pelaamalla padelia. Tällaisia joukkuehenkeä nostattavia juttuja tekemällä.

− Elokuusta päivästä yksi on joukkueessa ollut erinomainen henki. Joukkuehengestä ei ajoittaiset ailahtelut ei ole olleet kiinni. Toki yhteisiä kokemuksia tarvitaan, ja joskus ne eivät ole niin miellyttäviä, kuten viime viikkoina on nähty.

Maajoukkuetauolla herkistellään

6. marraskuuta Liiga jää maajoukkuetauolle. Ilves ei aio huhkia tauolla itseään puhki.

− Maajoukkuetauolle meillä jo on sabluuna. Huilaamme ja osa huoltaa kroppaansa. Tietyille pelaajille on fysiikka- ja taitoharjoittelua. Siihen en kuitenkaan itse usko kilpakiekossa, että tauolla harjoiteltaisiin ihan hemmetisti. Sitten oltaisin pelien alkaessa vähän väsyneempiä. Joukkue tekee arkityötään rajusti jo nyt: fysiikka- ja jääharjoittelua sekä kaikki tekevät joka päivä huippu-urheilijan valintoja. Kyllä osa tauosta ihan huilaamiseen kannattaa käyttää.

Ilves hankki tällä viikolla 25-vuotiaan tšekkipuolustaja Dominik Mašínin. Hän pelannee Ilveksessä ensimmäiset ottelunsa ensi viikolla.

− Hän lentää Suomeen tietojeni mukaan nyt lauantaina. Enemmän on kyse peliluvista, pääseekö hän pelaamaan heti ensi viikolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle