Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi ei ota menestyspaineita: ”Tulosta on tehtävä joka päivä”

LIIGA / Haastattelu
Karri Kivi katsoo tiukasti nykyhetkeen eikä ota paineita tulevasta.
Kuva © Saana Hakala
Karri Kivi aloittaa neljännen kautensa Ilveksen päävalmentajana. Nuori joukkue on kehittynyt vuosi vuodelta ja tälle kaudelle Ilves on ennakkoon nostettu taistelemaan Liigan kärkisijoista. Kivi ei ota asiasta paineita.

Ilves aloittaa oman kautensa perjantaina isännöimällä paikallisvastustaja Tapparaa Hakametsässä. Kauden alla tehdyissä liigaveikkauksissa Ilveksen nuori joukkue on nostettu Liigan kärkipäähän, ja esimerkiksi Jatkoaika nosti Ilveksen arviossaan neljänneksi. Päävalmentaja Karri Kivi hieman hämmentyy kysyttäessä menestyspaineista.

– Tuskin me nyt sentään ihan ennakkosuosikkeja olemme, Kivi naurahtaa ja jatkaa:

– Me olemme seurana siinä tilanteessa, että täytyy pyrkiä ja uskaltaa onnistua. Meillä on lahjakkaita pelaajia ja toivotaan, että he ottavat kunnon askeleita eteenpäin. Meidän pitää nimenomaan paneutua siihen, että jos me uskalletaan tavoitella jotain, niin se vaatii päivittäin aika paljon.

Ilveksen menestymisen suurimmaksi kysymykseksi on nostettu joukkueen ikärakenne ja kokemuksen puute. Kauden alkaessa kukaan Ilveksen pelaajista ei ole täyttänyt 30 ikävuotta. Kivi ei näe tässä kuitenkaan ongelmaa.

– Nykyään kaikki on aina niin nuoria. Meillä on ihanteellinen tilanne siinä mielessä, että kokeneemmat pelaajat ketkä meille ovat tulleet, niin kukaan heistä ei ole pelaamassa viimeistä kauttaan alkavalla kaudella. Kaikki ovat täyttä intoa piukassa, Kivi sanoo.

Iältään nuoresta joukkueesta löytyy kokeneempiakin pelaajia. Nuori ikärakenne näkyy myös kilpailuna joukkueen sisälle. 

– Meillä on kuitenkin myös vähän kokeneempia, kuten esimerkiksi Eemeli Suomi, joka on iältään nuori mies, mutta on jo 23-vuotiaana vähän kypsempi pelaaja. Hän on vieläpä seuran oma kasvatti. Ihanteellista on, että kaikki kirittävät toisiaan ja sitä kautta kehittyvät.

Alkava kausi on päävalmentaja Kiven neljäs kausi Ilveksen penkin takana. Kokenut valmentaja ei itse näe pakkoa onnistua tällä kaudella, vaan tärkeämpää on elää nykyhetkeä.

– "Tässä ja nyt" on minun ajattelutapani koko ajan. Minulla ei ole mitään sellaista, että sitten joskus. En voi sietää sellaista ajattelua. Tässä ja nyt tarkoittaa nimenomaan sitä, että tulosta on tehtävä joka päivä, tänään ja tällä viikolla. Se määrittää sen seuraavan viikon, Kivi avaa ajattelutapaansa.

Kivi ei ole nähnyt eroavaisuutta tämän tai aikaisempien kausiensa välillä.

– En ole kyllä huomannut mitään eroa edellisiin vuosiin. Olen jo niin kauan ajatellut vain tätä hetkeä, enkä niin, että sitten kahden vuoden päästä. Voi olla hyvin mahdollista, ettei ole sitten kahden vuoden päästä mitään. Jos valmentajana miettii kauhean pitkälle, voi olla, ettei ole kohta enää joukkuetta, jota valmentaa.

Ilves on kehittynyt viimeisen kolmen kauden aikana myös kentän ulkopuolella merkittävästi. Päävalmentaja jättää tulevaisuuden miettimisen seurajohdolle.

– Organisaatio voi miettiä ja niiden pitääkin miettiä tulevaisuutta pidemmälle. Meidän organisaatio on kasvanut koko ajan tämän neljän vuoden aikana ja yhdessä on menty eteenpäin. Kaikilla on kova halu, että pelaajat kehittyvät, Kivi näkee.

» Lähetä palautetta toimitukselle