Ilveksen Simon Johansson janoaa NHL-tulokassopimusta − "Isä mainosti, että Suomi on hyvä ponnahduslauta NHL:ään"

LIIGA / Haastattelu
Simon Johansson pelaa Suomessa ensimmäistä kauttaan.
Kuva © Juuso Koro
Ruotsalaispuolustajalla on ensi kesänä viimeinen sauma solmia NHL-tulokassopimus Minnesota Wildin kanssa.

Ilves kasvatti keskiviikkona voittoputkensa kolmen ottelun mittaiseksi, kun se nujersi Helsingin IFK:n voittomaalikilpailun myötä 3−2. Ainekset kolmeen sarjapisteeseenkin olivat olemassa, sillä HIFK tasoitti ottelun 2−2:een vasta kymmenisen minuuttia ennen päätössummeria.

Ilveksen puolustuksessa luuti perinteisellä noin 17 minuutin peliajallaan myös Simon Johansson, 22. Hän ei ollut ollut täysin tyytyväinen oman joukkueensa edesottamuksiin HIFK-kotiottelussa.

− Kova peli. HIFK pelasi hyvin meitä vastaan. He saivat monta pitkää hyökkäystä, mikä oli työlästä, Johansson myöntää.

− Emme voi pelata samalla lailla jatkossa. Meidän pitää olla tarkempia omalla puolustusalueella ja pitää peliä pidempään hyökkäysalueella. Hienoa, että saimme kuitenkin kaksi pistettä.

Ilveksessä on nyt tilaa uusille sankareille

Ilvekseen on iskenyt viime aikoina loukkaantumissuma. Poissa ovat useamman viikon muun muassa ykkösmaalivahti Marek Langhamer ja kapteeni Eemeli Suomi.

Johansson peräänkuuluttaa, että alkukaudesta pienemmälle vastuulle jääneille pelaajille on nyt paljon roolia tarjolla.

− Meidän pitää pelata paremmin joka pelissä. Se on itsestäänselvää, kun esimerkiksi Langhamer ja Suomi ovat loukkaantuneena. Maalivahti Vadim Žerenko oli HIFK:ta vastaan todella hyvä, mutta moni muukin paransi, kun on isoja poissaoloja.

− Žerenko on kasvanut vastuunsa myötä ja ottanut roolia. Maalivahdit ovat aina omassa kuplassaan, mutta hän on todella mukava tyyppi, luonnehtii Johansson.

Simon Johansson ei antanut HIFK:n Eetu Koivistoisen yllättää karvauksellaan keskiviikkona.
Kuva © Juuso Koro

Päävalmentaja: "On pelistä erityisen kiinnostunut pelaaja"

Simon Johansson pelaa Ilveksessä ensimmäistä kauttaan. Hänet on nähty säännöllisesti myös joukkueen toisessa ylivoimayhdistelmässä. Vaikka Petri Kontiolan johtama ykkösylivoima on kerännyt suurimmat kehut, on toisellakin ylivoimalla omat aihionsa.

− Meidän ylivoimamme on luonut myös maalintekopaikkoja, mutta emme ole vielä oikein onnistuneet maalinteossa. Oma roolini ylivoimalla on laukoa paljon.

Kauden 13 ottelussaan Johansson on saalistanut kaksi syöttöpistettä, mutta maalitili on yhä avaamatta.

− Olisin toivonut, että avausmaali olisi jo tullut. Tällaista tämä välillä on, mutta jatkan laukomista ja sieltä se tulee vielä, Johansson uskoo.

Myös Ilves-päävalmentaja Jouko Myrrä luottaa tiukasti Johanssoniin. Myrrä luonnehtii ruotsalaispuolustajaa kokonaisvaltaiseksi.

− Hän on erinomainen puolustaja hyökkäyssuuntaan ja pelaa pää ylhäällä. Johansson pystyy avaamaan peliä ja tukemaan. Mutta se, missä hän tänä syksynä on yllättänyt myönteisesti, niin hänen luistelu-, kamppailu- ja puolustuspelaamisensa on kehittynyt, Myrrä kehuu.

− Johanssonilla on yksi huippuominaisuus: Simme on kiinnostunut pelistä, joten hän tekee paljon yhteistyötä valmentajamme Pasi Saarisen kanssa. Fysiikka- ja jääharjoittelussa hän haluaa oppia joka päivä uutta.

Myrrän mielestä näistä lähtökohdista on selvää, että Johansson kehittyy yhä tasokkaammaksi pelaajaksi isompiin ympyröihin.

Simon Johansson kuuluu Ilveksen toiseen vakituiseen ylivoimakoostumukseen.
Kuva © Juuso Koro

Isä kannusti Suomeen

Minnesota Wild varasi Simon Johanssonin viidennellä kierroksella NHL:ään vuonna 2018. Ensi kesänä Johanssonilla on viimeinen sauma solmia Wildin kanssa tulokassopimus ja sitä hän myös tiukasti janoaa.

− Tavoitteenani on saada tämän kauden päätyttyä NHL-sopimus aikaan. Wildilta on tullut hyvää palautetta, joten ei muuta kuin eteenpäin, Johansson myhäilee.

Perheessä on Suomesta kokemusta jo ennestään. Simonin isä Thomas Johansson nimittäin pelasi urallaan puoli kautta Jokereissa kaudella 2000−01.

− Olin 1-vuotiaana mukana Helsingissä, mutta en muista mitään.

− Isä ohjeisti viime kesänä, että Suomeen on hyvä tulla pelaamaan, kun on viimeinen kausi tehdä tulokassopimus. Ruotsiin verrattuna Suomessa on pienemmät kaukalot ja NHL-tyyppisempää peliä.

Simon Johanssonin kasvattajaseura on Boo HC, joka pitää majaansa Nackassa, 20 minuutin automatkan päässä Tukholmasta.

14-vuotiaana hän siirtyi kuitenkin Tukholman suurseura Djurgårdeniin. Johansson kasvoi djurgårdenilaiseksi, joten joukkueen nykyinen sarjasijoitus SHL:n pohjalla tuntuu hänestä ikävältä.

− Yritän seurata Suomessakin Djurgårdenin pelejä. Tuntuu vaikealta, kun sydämeni seura ei pärjää. Ehkä nyt jumbofinaalista otetun Timrå-voiton myötä he parantavat otteitaan, Johansson virkkoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle