Ilveksen Arttu Ruotsalainen odottaa yhteydenottoa NHL:stä: ”Sitten kun kutsu käy, niin pitää olla valmis”

NHL / Haastattelu
Intensiivinen harjoittelu pitää Ilveksen Arttu Ruotsalainen ajatukset kiinni arjessa NHL-kutsua odotellessa.
Kuva © Samuli Huikuri
Liigan pistepörssin kärkisijaa hallitseva keskushyökkääjä Arttu Ruotsalainen on hyödyntänyt ottelutauon treenaamalla täydellä teholla.

Liigan nimekkäät NHL-lainat lähtevät yksi kerrallaan Suomesta, mutta Ilveksen Arttu Ruotsalaisen harjoitukset jatkuvat toistaiseksi yhä Tampereella. Jääkiekkoilijan arki ei kuitenkaan ole entisellään, koska ottelut ovat tauolla ja harjoitusohjelmakin on tavallisuudesta poikkeava.

– Kovaa on menty, varsinkin tämä viikko! Kun pelejä on jäänyt pois, niin valmennus on pystynyt kiristämään ruuvia harjoituksissa. Treenit ovat olleet pidempiä, ja olemme harjoitelleet tavallista kovempaa sekä kuntosalilla että jäällä. Olen pyrkinyt vetämään ihan täysillä omat suoritukseni. Normaalisti kauden aikana ei treenata näin kovaa, mutta nyt ei ole tarvinnut säästellä peleihin. Treenit ovat olleet raskaita, mutta hyöty näkyy sitten, kun päästään taas pelaamaan, Ruotsalainen summaa. 

Ilveksen kultakypärän kausi on sujunut erinomaisesti. Hän analysoi tekijöitä onnistumistensa taustalla: tärkeimpänä syynä hän pitää normaalia pidempää kesän treenijaksoa, jonka aikana hän harjoitteli kotimaisemissa Oulussa. Kova treenaaminen sopii Ruotsalaiselle, ja kesän kuntokuurin tulokset ovat tuoneet itsevarmuutta.

– Haluan olla kentällä mahdollisimman paljon, ja silloin pitää mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. Tavoitteenani on tehdä joukkueen eteen voittavia asioita. Rohkeus on tullut muutamien vuosien aikana samaa tahtia, kun taidot ovat kehittyneet. Pelaajana haluan olla siellä missä tapahtuu.

Poikkeusolosuhteiden treenijärjestelyistä kiitosta – ja vähän kritiikkiäkin

Ruotsalainen kertoo, että Ilves on järjestänyt liigajoukkueen jääharjoituksia myös Koulukadun kentällä. Ulkojäillä harjoittelu on ammattikiekkoilijalle mukavaa vaihtelua. Marraskuun lopussa Tampereelle avattu Sorsapuiston tekojäärata saa kiitosta Ruotsalaiselta.

– Eilen kävin Sorsapuistossa ja oli kiva nähdä siellä porukkaa. On hienoa, että ihmiset pääsevät harrastamaan liikuntaa hyvissä olosuhteissa. Itselle se on hyvää vastapainoa ja palauttavaa treeniä, kun voi käydä kavereiden kanssa neppailemassa kiekkoa maaliin.

Ilveksessä harjoituksissa keskustelua herättäneet kokovisiirit eivät ole vielä käytössä. Niihin Ruotsalainen kertoo suhtautuvansa ristiriitaisesti.

– Pelaajien suojaaminen ja turvallisuus on tärkeää. Hyvä juttu on se, jos visiiri estää viruksen leviämistä. Mutta jos sitä ei olisi pakko käyttää, niin en lähtisi huvikseen akvaarion kanssa pelaamaan. Mutta mitäpä sitä ei olisi valmis tekemään, että saadaan pelata, ja että pystytään karsimaan ne vähäisetkin tartunnat pois, Ruotsalainen puuskahtaa.

Ruotsalainen on toiveikas NHL-paikan suhteen, mutta epävarma tilanne ärsyttää

Monet Liigan lainapelaajista ovat jo lähteneet tai saaneet kutsun NHL:ään. Miltä tuntuu odotella tietoa, jota ei vielä Buffalo Sabresin suunnalta ole Ruotsalaiselle tullut?

– Ei ole mukava tilanne, tietenkään. En itse tiedä yhtään missä mennään. On vaikea suunnitella pidemmän päälle. Päivä kerrallaan joutuu menemään, ja on tietyllä tavalla aika raskasta. Sitten kun kutsu käy, niin pitää olla valmis. On ärsyttävää, kun ei tiedä jatkosta mitään, eikä voi tällä hetkellä suunnitella elämää pidemmälle.

Ruotsalainen kuitenkin uskoo mahdollisuuksiinsa ja siihen, että hänenlaiselleen pelaajalle olisi NHL-seuran kokoonpanossa tilaa.

– Vahvuuteni on monipuolisuus. Minut voi laittaa pelaamaan sentterinä ja laiturina, ykkösketjussa tai nelosessa. Pystyn auttamaan joukkuetta ylivoimalla ja alivoimalla. Toivottavasti saisin näytön paikan ja pystyisi ansaitsemaan peliaikaa. Uskon että monipuolisuus on se, johon valmentajat voivat luottaa.

Harjoitusleirillä Sabresin mukana Ruotsalainen sai huomata, että kehitettävääkin on, erityisesti kamppailupelaamisessa.

– Treenileirillä huomasi, että siellä on isoja ja vahvoja jätkiä, ja pitää olla koko ajan hoksottimet hereillä, että pystyy voittamaan kamppailuja ja olemaan terävänä.

Entä kuka perii Ilveksen kultakypärän, kun kutsu tulee ja Ruotsalainen lähtee?

– Kai se Supille (Eemeli Suomi) menee. Pisteitä on tällä kaudella napsunut hyvin, niin kuin aina. Hyvässä vireessä kapteeni on tälläkin hetkellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle