NHL:n taakseen jättänyt Iiro Pakarinen lähti hakemaan vastuuta Venäjältä – kuuluu nyt joukkueensa ykkösnimiin

KHL / Haastattelu
Iiro Pakarisen kausi Metallurgissa on alkanut moitteettomasti.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Neljä edellistä kautta Pohjois-Amerikassa kiekkoillut Iiro Pakarinen siirtyi täksi kaudeksi KHL-joukkue Metallurg Magnitogorskin riveihin. Edmonton Oilersissa saatu pieni rooli vaihtui ykkösketjuun ja suurempiin peliminuutteihin.

Jokerit ja Metallurg Magnitogorsk kohtasivat keskiviikkona Helsingissä. Metallurg taipui kamppailussa lopulta 5–3-tappioon. Yksi vierasjoukkueen maalintekijöistä oli NHL:stä Venäjälle siirtynyt suomalaispelaaja Iiro Pakarinen

Peli oli Pakariselle ensimmäinen Suomessa pelattu ottelu pitkään aikaan. Katsomossa hän näki monta tuttua pärstää.

- Oli toistasataa fania tai kaveria Suonenjoelta, josta olen kotoisin. Oli siistiä pelata heidän edessään. Myös omat vanhemmat, lapset ja vaimo olivat katsomassa.

Pakarinen pääsi kokeilemaan NHL:n vauhtia 134 ottelun verran Edmonton Oilersissa. Rooli kanadalaisjoukkueessa jäi kuitenkin pieneksi, eikä paikka kokoonpanon paremmalla puolella ollut itsestäänselvyys. Viime kaudella hyökkääjä kerrytti Edmontonissa pelisaldoaan 40 pelillä, joissa tehopisteitä hän saalisti vaivaiset kolme. Osan kaudesta Pakarinen vietti AHL:ssä farmijoukkueen puolella. 

Maisemanvaihto idän suurliigaan tuntui sopivalta vaihtoehdolta, kun sopimus päättyi Edmontonissa, eikä jatkoa NHL-uralle kuulunut. Ensisijaisesti tarkoitus oli hankkia suurempaa roolia Euroopan suunnalta. Pakarisen mukaan Magnitogorsk vaikutti kiinnostavalta, ja oli loppujen lopuksi helppo valinta.

Toisaalta paluu takaisin rapakon taaksekaan ei tunnu mahdottomalta ajatukselta.

- Onhan NHL tavallaan vielä tavoite. En kuitenkaan vielä kovin vanha pelaaja ole. Pelataan tämä kausi mahdollisimman hyvin. Minulla on täällä vain yhden vuoden sopimus, joten katsotaan sitten keväällä uudestaan miten on kausi mennyt, Pakarinen pohtii.

Tulevaisuuden suunnitteleminen ei kuitenkaan ole miehellä päällimmäisenä mielessä. Uusi rooli, uusi joukkue ja uusi kausi vie tällä hetkellä kaiken keskittymisen.

Uusi seura tarjoaa paljon vastuuta

Metallurgissa Pakarinen on saanut kannettavakseen huimasti enemmän vastuuta kuin edellisinä kausina Pohjois-Amerikassa. Hän muodostaa yhdessä kahden kanukkihyökkääjän kanssa joukkueen ykkösnyrkin ja kuittaa itselleen paljon peliaikaa.

 Uudenlainen rooli maistuu hyökkäjälle loistavasti, minkä ansiosta myös onnistumisia tulee. Yhdeksään peliin Pakarinen on nakuttanut kolme maalia. Tehokkuuden myötä peliin on tullut myös lisää virtaa. 

Suureen kaukaloon hyppääminen on tuonut alkukauteen omalta osaltaan haasteita. Pakarinen kertoo, että tottuminen uuteen kaukalokokoon kesti yllättävän kauan.

- Ajattelin, ettei se niin erilaista ole, mutta kyllä se kuitenkin oli. Harjoituspelit eivät tuntuneet erilaisilta, mutta kun sarjapelit alkoivat, niin eron huomasi. Neljä-viisi peliä olivat aika erilaisia. On vähän enemmän aikaa ja kiekossa pitäisi pysyä kauemmin.

Elämä Magnitogorskissa sujuu ongelmitta 

Pakarisen päivät Magnitogorskissa kuluvat muiden ulkomaalaispelaajien kanssa kerrostalossa. Kaupungissa ei paljon tekemistä löydy, vaikka muutaman hyvän ravintolan mies tietääkin. Toisaalta ammattikiekkoilijan ura vie aikaa ylimääräisiltä aktiviteeteilta. Kaikesta huolimatta hän viihtyy uudessa kotikaupungissaan hyvin. 

Paikallista kieltä Pakarinen ei ole vielä ottanut haltuunsa.

- Osaan jotain pikkujuttuja venäjäksi, ja kaikki aakkoset olen jo harjoitellut. Pystyn lukemaan mitä vain, mutta en vielä oikein ymmärrä kieltä. Katsotaan, jos oppisin vähän enemmänkin.

Seuraavaksi Pakarinen matkustaa joukkuueensa mukana Nižni Novgorodiin, jossa pelataan seuraava ottelu perjantaina. Seuraava kotipeli on tiedossa 25. syyskuuta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle