IPK lähtee tavoittelemaan menestystä laadukkaan arjen kautta

MESTIS / Haastattelu
Niko Härkönen uskoo IPK:n nuoreen raikkaaseen hyökkäyspeliin. Kuvassa Härkönen ohjeistaa Henri Knuutista, joka on usean muun nuoren KalPa pelaajan tavoin hakenut vauhtia uralleen karhupaidasta.
IPK uskoo nuorekkaaseen ja raikkaaseen hyökkäyspeliin. Kokoonpanoon odotetaan vahvistusta vielä ennen sarja-avausta.

Iisalmen Pelikarhut on vakiinnuttanut lyhyen Mestis historiansa aikana itsensä jo odotettuihin sarjan kärkihevosiin. Viimeiset kaksi kautta joukkuetta on ennakoitu jo jopa sarjan mestariksi, mutta toissakauden katkaisi korona ja viimekauden rikkonaisuus hajotti valmentaja Niko Härkösen mukaan peliä ja suoritusta liiaksi.

— Kausi oli sekä valmentajalle, että pelaajille raskas. Toisaalta yllättävän hyvin selvittiin, mutta jotain virheitä harjoittelussa tai sen rytmittämisessä tehtiin pitkien pelitaukojen aikana. Tilanne oli ainutkertainen ja uusi ja toivottavasti uudelleen ei tarvitse enää tähän mennä, Härkönen toteaa.

Viime kauden jälkeen myös pari usean kauden karhunuttua kantanutta pelaaja karisti joukkueen ja myös Suomen tomut jaloistaan ja suuntasi uusiin haasteisiin. Vaikka fanin silmin muutokset voivat olla isoja, pitää Härkönen muutoksia luonnollisina pelaajien urien kannalta.

— Kun Mestiksen palkkarakenne on mikä on, niin pidän lähtöjä luonnollisina jatkumoina pelaajien urille. Esimerkiksi Aleksi Hämäläinen edusti IPK:ta koko joukkueen Mestis-ajan ja toki hänet olisin joukkueessa pitänyt, mutta itse hänelle sanoin, että nyt voisi olla aika lähteä ulkomaille, kun liigajunakin on tainnut jo mennä. Toki se, että pelaajat viihtyvät täällä useamman kauden osoittaa, että seura tekee hyvää työtä, Härkönen pohtii.

Otto Huttunen on yksi kokeneista karhupelaajista, joka siirtyi tulevaksi kaudeksi ulkomaille Ruotsin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.
Kuva © Janne Falck

Yhteistyö KalPan kanssa kantaa hedelmää

Viimeisten parin kauden aikana yhteistyö Kuopion isoveljen KalPan kanssa on karhulauman ja pelaajien näkökulmasta toiminut hyvin ja molempia joukkueita hyödyttäen. Uusien pelaajienkin rekrytoinnissa huomaa, että mahdollisuus edetä IPK:n kautta rahakkaampiin kaukaloihin on huomattu.

— Kyllä uusien pelaajien kautta tulee viestiä, että toimiva yhteistyö on myyntivaltti. Viime kaudenkin joukkueesta kolme pelaajaamme on tällä kaudella KalPan sopimuspelaajia, Härkönen muistuttaa.

Vaikka Härkönen uskoo yhteistyön toimivan jatkossakin, tuo etenkin U20 SM-sarjan muuttunut sarjajärjestelmä ja KalPan vaikea loukkaantumistilanne varmaan omat haasteensa tähän yhteistyöhön.

— U20-sarja on tänä vuonna raaka, kun marraskuun alkuun mennessä ratkotaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan menijät. Näin KalPa haluaa pitää U20-pelaajansa alkusarjan ajan, jotta paikka ylempään sarjaan varmistuisi. Toisaalta KalPalla on paljon runkopelaajia loukkaantuneena, joten liigankaan puolelta ei apuja ole saatavana.

Etsinnässä ison roolin hyökkääjä ja puolustaja

Tilanteen takia IPK:lla onkin verkot edelleen vesillä pelaajamarkkinoilla. Etsinnässä on niin laajuutta kuin kärkitekijöitä sekä puolustukseen  että hyökkäykseen, etenkin kun viikko toi mukanaan mahdolliset pitkäaikaiset loukkaantumiset sekä puolustus että hyökkäysosastolle.

— Kovin vajaalla kokoonpanolla olemme joutuneet treenaamaan. Koko syksyn aikana meillä on ollut vain kymmenen jääharjoitusta, jolloin meillä on ollut täydet neljä kenttää jäällä ja tällöinkin apuja on jouduttu ottamaan meidän U20-joukkueesta. Toivottavasti pelaajauutisia olisi kerrottavana heti alkuviikosta, Härkönen vihjailee.
Vaikka tarve pelaajaringin laajentamiseen on ilmeinen, voi loppukaudesta ongelma olla päinvastainen. Tähän osasyynä on jo edellä mainittu U20-sarjajärjestelmä.

— Yhteistyön kannalta oma haaste voi olla loppukaudesta se, että me olemme joutuneet täyttämään oman rosterimme ja alkusarjan jälkeen KalPalta olisi sitten tulossa nuoria lahjakkaita kavereita hakemaan meiltä roolia miesten peleistä. Siinä pitää kovasti miettiä, ketä pystymme ottamaan ja millä roolilla. Joustoa se vaatii molemmilta joukkueilta ja toimiva yhteistyö testataan jälleen, Härkönen uskoo.

Kaikilla Mestis-kausilla IPK:ta edustanut Janne Katosalmi kuuluu joukkueen kokeneeseen kaartiin. Harjoituspeleissä miehen ruoska puhui tehokkaasti.
Kuva © Janne Falck

Sarjaan ilman tarkkoja menestystavoitteita

Tulevaan kauteen joukkue ei ole lyönyt lukkoon vielä omia tavoitteitaan. Osasyynä tähän on se, ettei kokoonpano joka sarjan tulee avaamaan, ole mitä todennäköisimmin vielä kasassa. Toisaalta Härkönen itse ei haluaisi lyödä lukkoon mitään tiettyä sijoitusta tavoitteeksi, vaan haluaisi naulata tavoitteeksi joitain päivittäiseen tekemiseen liittyviä tavoitteita, joiden täyttyminen toisi sitten mukanaan menestystä. Nämä tavoitteet eivät vain ole selvänä edes valmentajan itsensä päässä.

— Taidan olla itse niin viisas mies, etten itse tiedä mitä tarkoitan. Tavoite on kuitenkin kehittää peliä ja pelaajia ja sitä kautta se menestyskin sitten tulee, valmentaja pohtii.
Kokoonpanon kapeutta lukuun ottamatta Härkönen tunnustaa joukkueen olevan juuri sen näköinen, kun valmentaja sen haluaa oleva. Nuori ja urheilullinen joukkue, jolla jokaisella pelaajalla on halu mennä urallaan eteenpäin. Tällaisella joukkueella päivittäisen tekemisen pystyy pitämään hyvänä ja laadukkaana, mitä kautta tähdätään hyvään tulokseen. Syksyn harjoituspelit ovat myös osoittaneet, että joukkue on halutulla tiellä, vaikka toki parannettavia kohteita löytyykin.

— Tavoitteena on raikas hyökkäävä joukkue, jonka tavoitteena on parantaa peruspelaamista ja esimerkiksi nuoren joukkueen kamppailupelaamisessa on kehitettävää, Härkönen maalailee.

Itse kaudesta mies odottaa mielenkiintoista, kun putoamispeikko tekee sarjasta entistä kilpailullisemman. Sarjan kärjestä mies uskoo löytyvän varsin yllätyksettömät nimet.

— Kyllä K-Espoo ja Ketterä ovat paperilla selkeimmät suosikit ja Jokipojat tulee sitten seuraavana. Kevään karsinnat tuovat väriä taas sarjan häntäpäähän, uskoo Härkönen.

» Lähetä palautetta toimitukselle