IPK lähtee Marko Tuomaisen johdolla parantamaan viime kaudesta - virheistä on otettu oppia

MESTIS / Haastattelu
Marko Tuomainen ohjastaa IPK:n joukkoja jo toista kautta, nyt päävalmentajana.
IPK lähtee uuteen Mestis-kauteen tutussa komennossa, kun Marko Tuomainen aloittaa Iisalmessa toisen kautensa. Päävalmentajan rooliin vaihtanut Tuomainen kertoo kauden alla, että joukkueessa on keskitytty kehittämään asioita monipuolisesti.

Päävalmentaja Marko Tuomainen lähtee IPK:n kanssa innokkain mielin uuteen Mestis-kauteen. Tuomaisella alkoi jo toinen kausi iisalmelaisten penkin takana. Erona on se, että viime kauden apuvalmentajan pesti vaihtuu nyt päävalmentajan tehtäviin.

− Kyllä on hyvät ja odottavat fiilikset. Meidän joukkueen rakentamisemme meni vähän myöhäisempään kuin olisi toivottu, mutta se oli ihan tietoinen ratkaisu. Halusimme odottaa tiettyjä pelaajia, jotka tekevät ratkaisuja myöhemmin. Saimme ne pelaajat, jotka oikeasti halusimme tähän sarjan alkuun mukaan.

− Nyt on hyvä terveystilannekin, ei pitäisi olla poissaoloja. Saadaan pientä kilpailuakin tuossa. Hyvä tilanne on siinä mielessä, Tuomainen kertoo kaudenalustunnelmista.

IPK pelasi harjoituskaudella seitsemän harjoitusottelua, joista tuli viisi tappiota, näistä yksi jatkoajalla, ja vain kaksi voittoa. Tuomaisen mukaan tulokset olivat odotusten mukaisia, koska IPK otti harjoituskauteensa uudenlaisen lähestymiskulman.

− Menimme harjoituskaudella paljon fysiikka edellä, vähän jopa harjoituspelien tulosten kustannuksella. Se oli ihan tietoinen valinta sekin, että saamme rakennettua pohjan hyvin kuudessa viikossa. Aloimme itse asiassa vasta tällä viikolla panostaa enemmän yksityiskohtiin. Olemme siten valmiina heti viikonloppuna voittamaan pelejä.

Tuomaisen mukaan IPK:n tämän kauden pelitapa nojaa muutenkin runsaasti vahvaan fysiikkaan ja liikkuvuuteen.

− Tarkoitus oli rakentaa hyvä kivijalka, jonka päälle voidaan rakentaa yksityiskohtaisia pelin rakenne -juttuja. Ideana on, että olisi sellainen tarpeeksi yksinkertainen ja tehokas systeemi, jolla pystytään hyvin toteuttamaan tuollaista aktiivista luistelupeliä.

− Haluamme panostaa liikkuvaan ja kiekolliseen peliin. Se tarkoittaa, että ollaan hyvässä fyysisessä kunnossa ja valmiita luistelemaan, ponnistelemaan ja kamppailemaan.

Tuomainen kertoo myös, että viime kauden virheistä on pyritty ottamaan opiksi.

− Haluamme olla myös hyökkäysalueella vahvempia kuin viime kaudella. Siinä emme olleet tarpeeksi vahvoja. Tuntuu, että hävisimme liikaa kamppailuita hyökkäysalueella. Emme saaneet aikaan hyökkäyspeliä ja sitä kautta aiheutettua vastustajalle painetta ja siten jäähyjä.

− Olemme panostaneet paljon siihen, että haluamme murtautua vahvemmin keskustaan, pysyä pidempään kiekossa ja luoda sitä kautta maalipaikkoja.

Myös ylivoimapelaaminen vaatii huomiota, vaikka itse ylivoimatehokkuus olikin kohdillaan viime kaudella.

− Saimme vähiten ylivoima-aikaa koko sarjassa, jota sarjan paras ylivoima tosin kompensoi. Saimme paljon ylivoimaonnistumisia.

Alkanutta Mestis-kautta on hehkutettu kaikkien aikojen kovimpana Mestis-kautena. Uuden oman lisämausteensa tuovat myös muun muassa Jokerien paluu Suomi-kiekon kartalle ja Kiekko-Espoon Liiga-pyrkimykset. Tuomainen kertoo uusien juttujen tuovan innostusta myös Iisalmeen.

− Olen todella innoissani tästä kaudesta. Viime kauteen verrattuna kaksi joukkuetta, jotka eivät päässeet pudotuspeleihin, lähtivät pois, ja yksi joukkue, joka tulee todennäköisesti olemaan pudotuspeleissä, tuli tilalle.

− Nyt kun tulee vähemmän pelejä, niin joka pelin merkitys kasvaa ja taso kasvaa varmasti. Sarjaan on tullut hyviä kokeneita pelaajia takaisin. Kaikkien aikojen kovin Mestis-kausi on ilman muuta tulossa, mies hehkuttaa.

Kysyttäessä Tuomaisen näkemyksistä Mestiksen ennakkoasetelmista, hänellä on niihinkin selvä näkemys.

− Kaikki Etelä-Suomen joukkueet ovat vahvoja, TUTOkin on panostanut paljon joukkueeseensa ja siellä on hyvä nippu. Kiekko-Espoo ja Jokerit vielä isojen kaupungin joukkueina, kyllä todella kova kamppailu tulee olemaan noista kuuden parhaan joukkoon -sijoituksista.

− Samalla kun sarjan taso on noussut, se tarkoittaa, että se, mikä riitti viime vuonna kuuden parhaan joukkoon sijoittumiseen, ei tule riittämään tänä vuonna.

Kehittyvä Suomi-kiekko lämmittää konkarin mieltä

Tuomaisen mielestä koko Suomi-kiekko on ollut vahvassa nousukiidossa jo pitkään. Hän kehuu, että se on lämmittänyt myös pitkään maailmaa kiertäneen hyökkääjäkonkarinkin mieltä.

− Vuosi vuodelta on todellakin menty eteenpäin ja kilpailu on koventunut. Sekä Liigaan että Mestikseen on saatu paljon hyviä ja kokeneita pelaajia. Ollaan selvässä noususuhdanteessa. Euroopan tasolla Suomi-kiekko on kyllä kovassa huudossa.

− Mestiksestäkin on täksi kaudeksi noussut Liigaan useampi pelaaja, jotka ovat todella hyvissä rooleissa joukkueissaan. Se on erittäin hyvää mainosta Mestikselle. Näytöt puhukoot puolestaan.

Tuomainen nostaa esille myös muutaman jo Liiga-peleissäkin säväyttäneen nimen.

− Siellä ovat muun muassa Atro Leppänen, Aleksi Matinmikko ja Heikki Huttunen. Kaikki ovat ottaneet heti ison roolin joukkueissaan. Se on hyvä merkki siitä, kuinka asioita on tehty oikein Mestiksen puolella.

Tuomainen korostaa myös Mestiksen asemaa. Hänen mukaansa moni pelaaja pystyy saamaan aivan erilaisen kehittymisympäristön Mestiksestä kuin olisi muualla tarjolla.

− Kun vertaa esimerkiksi U20 SM-sarjaan, jossa pelaa ja nostetaan mukaan todella nuoria pelaajia, onhan se aivan eri maailma fyysisesti, kun vertaa, että pelaa miesten sarjassa ja valmistaa itseään Liiga-peleihin.

− Pystymme nytkin harjoittelemaan laadukkasti alkuviikot ja on selvä pelirytmi. Meilläkin on panostettu todella paljon siihen, että ollaan saatu harjoiteltua fysiikkaa hyvin. Useiden, varsinkin uusien pelaajien kohdalla, on tapahtunut jo todella isoja harppauksia kuuden viikon aikana fysiikassa. Se on hyvä merkki ja antaa uskoa omaan tekemiseen.

Vuodet maailmalla opettivat

Tuomainen ehti tehdä mittavan pelaajauran. Hän ehti pelata Liigassa, Mestiksessä, NHL:ssä, AHL:ssä, Sveitsin NL:ssä ja Italian Serie A:ssa yhteensä 20 kauden ajan ja kertookin, että matkan varrelta ehti tarttua paljon mukaan.

− Peilaan usein omalta pelaajauraltani sitä, mitä tuli tehtyä oikein ja mitä väärin.

Tuomainen on ehtinyt tehdä jo pitkään valmennusuraakin, jonka tähänastisena huippuhetkenä hän mainitsee viisi KalPan ja JYPin mukana vietettyä Liiga-kautta.

− Olen ollut valmennuspuolellakin viisi vuotta Liigan mukana, niin sitäkin kautta pystyn aika hyvin ohjeistamaan pelaajia siitä, mitä tarvitaan seuraavan askeleen eteen, jos haluaa Liigaan.

Nyt Tuomainen on jo toista kauttaan IPK:ssa, rooli vain vaihtui apuvalmentajasta päävalmentajaksi. Aiempaa päävalmentajakokemusta mieheltä löytyy jo yhdeltä Mestis-kaudelta Peliitoista ja yhdeltä II divisioona -kaudelta Kiekko-Vantaa Idästä. Tuomainen kertoo, että IPK:n ohjaksiin tarttuminen oli tietoinen veto.

− Senkin takia oli hyvä askel omalla valmennusurallani tulla tänne Mestiksen puolelle. Halusin päävalmentajuutta ja saada omat juttuni näkyviin joukkueen pelissä ja sitä kautta vielä isommalla vastuulla auttaa pelaajia eteenpäin. Totta kai haluan myös menestyä, sen takia täällä ollaan.

− Totta kai kun tuli pelattua pitkään, 40-vuotiaaksi asti, niin vaikka ikää onkin jo yli 50, olen valmennusurallani nuori valmentaja ja aivan urani alkutaipaleella. Olen myös kehittymässä tässä ja haluan oppia lisää.

Tuomainen kertoo keränneensä paljon oppia myös aiemmilta valmentajiltaan. Vuosien varrella mies ehti puheidensa mukaan nähdä ja kokea kaikenlaista.

− Olen nähnyt pelaajaurallani paljon erilaisia valmentajia ja saanut kokemuksia sieltä. Tiedän, mitä haluan ottaa sieltä mukaan ja mitä en todellakaan halua ottaa mukaani omaan valmennussapluunaani. Myös valmennusurallani on ollut hienoja päävalmentajia, joiden alaisuudessa olen saanut olla ja imeä oppia. Olen todella tyytyväinen omaan kehitykseeni tällä hetkellä.

Nyt Tuomainen keskittyy IPK:n johtamiseen ja itsensä kehittämiseen.

− Olen halunnut ottaa oman valmentajaurani aivan rauhassa ja kehittää itseäni hiljalleen. Vaikka ikääkin on jo, niin tuntuu, että olen ihan vielä valmennusurani alussa. Sillä tavalla on myös paljon aikaa oppia monilta valmentajilta ja pelaajilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle