Hyvään ilmapiiriin luottava APV lähtee Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan yllättämään − "Olemme Liigaa pelanneille joukkueille vieras joukkue"

Naisten Liiga / Haastattelu
APV on valmis Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan.
Kuva © Timo Savela
APV nousi Naisten Mestiksestä kohti unelmaa ja Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan. Alavutelaisilla on kevään aikana mahdollisuus näyttää, mihin pitkäjänteisellä hyvällä työllä voi yltää.

Alavudelta ponnistaa monipuolinen jääkiekkoseura APV, jonka naisten edustusjoukkue pelaa tänä keväänä Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa. Pelaaja-valmentaja Noora Mäkiranta, 29, kertoo, millaisissa puitteissa kaupungissa kiekkoillaan.

− Alavus on pieni pitäjä, vaikkakin toki kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Pohjanmaalla muita isoja seuroja naiskiekossa on Kuortaneella ja Vaasassa. Meillä on Alavudella miesten edustusjoukkue 2. divisioonassa, naisten edustusjoukkue ja kymmenkunta poikien juniorijoukkuetta.

− Naisissa olemme olleet aikaisemminkin korkealla eli SM-sarjatasolla ja divarissa kärkijoukkue. Sitten on ollut vähän taukoa ja 2016 vuodesta asti naisten joukkue on ollut toiminnassa jälleen. Meillä on Alavudella paljon aloittavia nuoria pelaajia, sekä tyttöjä että poikia.

Jokaisessa suomalaisessa jääkiekkoseurassa ei naiskiekko ole kovin isossa nosteessa, mutta Alavudella siihen panostetaan oikeasti ja seura välittää naisistensa tekemisistä.

− APV:ssa naiskiekon asema on hyvä ja meillä on täydelliset harjoitusvuorot. Naisten joukkue pystyy vaikuttamaan seurassa lähes tasa-arvoisesti miesten edustusjoukkueen kanssa. Meillä on esimerkiksi kuuden aikaan illalla treenit tai sitten olemme valinneet itse myöhäisemmän vuoron. Isommilla paikkakunnilla naiset kamppailevat ja joutuvat joskus harjoittelemaan myöhäisinäkin ajankohtina, toteaa Mäkiranta.

Myös alavutelainen koulutuspuoli ottaa huomioon jääkiekkoilijoiden tarpeet.

− Lukiollamme toimii myös aamujäät ja pelaajamme käyvät ne läpi. Meillä on aamu- ja iltatreenit.

APV kohtaa muun muassa RoKin Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Mäkiranta haluaa korostaa erityisesti APV:n naisten joukkuehenkeä ja joukkueen kulttuuria.

− Hyvä ilmapiirimme on monien vuosien tulos ja siihen on satsattu. Olen sosionomi koulutukseltani, ja on hyvä, että valmennustiimissä on tämänkin alan osaajia. Olemme tehneet paljon draama- ja improvisaatioharjoituksia. Melkeinpä aloitamme alkuverryttelyt sellaisilla, jotta saamme joukkueen heittäytymään siihen toimintaan. Siinä on yksi menestyksemme ja ilmapiirimme luomisen salaisuus.

− Se ei ole vain muodostunut, vaan sen eteen on tehty töitä. Lisäksi meillä on tietysti aivan huipputyyppejä joukkueessa. Kun korostetaan hyvää, niin hyvää myös tulee. Se on asia, miksi ihmiset haluavat tulla meille, vaikka pelaisimme Mestis-karsintaa.

Jos joukkue tekee itsekin kaiken voitavansa pärjäämisen eteen, myös tukea on saatavilla ulkopuolelta. Homma ei jää puitteista kiinni.

− Saamme sanoa, mitä haluamme. Jos tarvitsemme lisää treenivälineitä, niin seura on tosi kiinnostunut ja pyrkii auttamaan, Mäkiranta tietää.

"Meillä on etulyöntiasema siinä mielessä, että olemme Liigaa pelanneille joukkueille vieras joukkue."

APV:ssa ei nipoteta, vaan ilmapiiristä haetaan ylempää kättä myös kaukalon puolelle.

− Olemme pienestä pitäjästä, joten meille iso teema on se, että harjoituksissa on hauskaa, oli kyseessä sitten tyttö- tai poikajoukkue. Se luo meille sen edun, että pelaaja haluaa tulla meille. Meillä on mukavaa.

Joukkue ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa, vaan kokemuksia on lähimenneisyydestäkin.

− Pari vuotta sitten kävimme pelaamassa, joten tiedämme vähän mihin olemme menossa. Meillä on uteliaat odotukset ja pelaajat odottavat innoissaan kovia pelejä. Olemme paikkamme ansainneet ja nyt pääsemme ulosmittaamaan sen, mihin pystymme, Mäkiranta toteaa.

APV tulee Naisten Liigan porteille Mestiksestä, jossa peli on ajoittain hyvin erilaista kuin korkeimmalla sarjatasolla, vaikka sielläkin kärjen ja häntäpään erot ovat isoja.

− Mestiksessä on tietysti valtavat tasoerot, jos peli päättyy 22–0. Lukko-peli sytytti koko joukkueen sillä tavalla, että tämä on se, mitä me haluamme. Jokainen haluaa kehittyä niin yksilöinä kuin joukkueena. Tämä on varmasti hieno taival ja toivottavasti korona ei tule sotkemaan yhtään enempää.

Luisteluvoimaa ja yllätyksiä tarvitaan voittoihin Naisten Liigassa

Mäkiranta uskoo, että APV:lla on mahdollisuus olla yllättävä joukkue Naisten Liigan alemman jatkosarjan otteluissa, sillä muut eivät tunne heitä juurikaan.

− Lähdemme siitä, että olemme saavuttaneet isoimman tavoitteemme, pääsyn Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan. Alkukauden onnistumiset ja kovempien pelien voitot ovat ruokkineet itseluottamusta ja joukkueessa on odottavainen meininki tulevasta. Meillä on etulyöntiasema siinä mielessä, että olemme Liigaa pelanneille joukkueille vieras joukkue. Toki hekin ovat meille vieraita, mutta he eivät yhtään tiedä, mitä täältä on tulossa.

− Yllätyksiä löytyy. Olemme luisteleva porukka ja on hienoa päästä testaamaan sitä kovia joukkueita vastaan. Panostamme siihen, että kiekko liikkuu ja teemme hommia. Kannattaa seurata meidän nuorempiakin likkojamme, sillä heiltä löytyy sitä luisteluvoimaa.

Johanna Paalasen otteita kannattaa pitää silmällä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Pelaajistossa on useita nimiä, joita pelaaja-valmentaja kehottaa seuraamaan suurennuslasilla.

− Nuoremmista pelaajista Minttu Liikala on sellainen superjuniori, jolla on superrohkeutta. Hän ei pelkää mitään tilanteita. Löytyy myös kiekollista vahvuutta joka kentästä, joten voisin nimetä vaikka joka kentästä pelaajia.

− Varmasti kiinnostavia ovat Susanna Järvenpää ja Pirjetta Turunen sekä Pinja Niemistö, Johanna Paalanen ja Silja Särkinen. Pakkikalustossa Anni Ylinen on sellainen pelaaja, joka on nostanut valtavasti tasoaan tällä kaudella.

APV:lla on jatkosarjassa mahdollisuus lunastaa itselleen paikka ensi kaudeksi Naisten Liigasta. Kyseessä on mahdollisuuksien rajoissa oleva unelma.

− Se tarkoittaisi sitä, että täytyisi aloittaa valmistautuminen jo keväällä. Rungon olisi hyvä pysyä melko samana. Tietysti uusiakin pelaajia tarvittaisiin, riittävän pelaajamateriaalin takaamiseksi, mutta kehittäisimme omia pelaajiamme pelaamaan fyysisesti kovia pelejä tiiviissä pelitahdissa.

Mikäli paikka korkeimmalta sarjatasolta heltiäisi, on joukkueella selvät suunnitelmat tulevan varalle.

− Lisäisimme myös nykypäivän treenitrendejä eli esimerkiksi poikien kanssa yhteistyötä laajemmin. Nytkin jo aloittelemme sitä, mutta Alavudella on hyvä pohja. Hyvät on edellytykset eikä kenenkään tarvitse puristaa liikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle