Hurjan odottavaiset tunnelmat Heinolassa

MESTIS / Haastattelu
Pelaajaurallaan kolme SM-liigan kultamitalia voittanut Hannes Hyvönen on viihtynyt Heinolassa mainiosti.
Viime kevään karsinnoissa Mestis-paikkaansa puolustanut Heinolan Peliitat lähtee taistelemaan sarjapaikkansa puolesta hieman viime kautta otollisimmista lähtökohdista. Toiselle päävalmentajakaudelleen lähtevä Hannes Hyvönen on tyytyväinen joukkueensa pelaajamateriaalin leveyteen.

Peliittojen harjoituskausi sujui hieman vaihtelevissa merkeissä. Osittain peli tuntui toimivan, mutta satunnaisia nukahduksia sattui liikaa. Päävalmennusvastuussa jatkava Hannes Hyvönen on kuitenkin luottavaisin mielin sarja-avauksen kynnyksellä.

– Odottavaiset tunnelmat. Kaikki haluaa, että kunnon pelit alkaa. Kyllä tässä on kovasti tehty töitä ennen sarjan alkua ja yritetty hioa joukkueen peliä. Paljon hyvää on tapahtunut, mutta harjoituspeleissä on tullut välillä unisia eriä. Niistä on päästävä eroon. Jos fokus säilyy joka vaihdossa, niin tulee varmasti ihan hyvä tulos.

"Hurja" -lempinimestään tunnetulle 47-vuotiaalle Hyvöselle alkava kausi on toinen Mestis-joukkueen peräsimessä. Lähtökohdat ovat huomattavasti viime syksyä paremmat, jolloin Hyvönen hyppäsi Mestikseen ja miesten joukkueen vastuuvalmennukseen keltanokkana.

– Helpompaa kun tietää mitä tuleman pitää ja tuntee vastustajien pelaajia ja valmentajia, mutta ei tämä missään nimessä ole helppoa, Hyvönen naurahtaa.

– Sanotaan näin, että saa koko ajan tehdä töitä ja valmistaa joukkuetta, pitää itsensä hereillä kuinka vastustaja pelaa ja reagoida niihin. Kyllä tässä on kovasti töitä tehty.

Joukkueen pelitapaan ei ole lähdetty kesän aikana sorvaamaan suuria muutoksia. Heinolassa saatiin pidettyä runkoa harvinaisen hyvin kasassa, joka helpottaa oleellisesti valmennuksen työtä.

– Pieniä viilauksia pelitapaan on. Totta kai joukkuekin hieman muuttunut, mutta onneksi on perusrunko säilynyt. Siinä mielessä helpompi lähteä rakentamaan peliä kuin viime vuonna, kun kaikki oli uutta ja joukkue vaihtui melkein kokonaan. Edelleen ollaan hemmetin kovaa taisteleva ja loppuun asti yrittävä joukkue, se on meidän motto.

Harjoituspeleissä Peliittojen viime kausilta tutut helmasynnit tuntuivat jatkuvan entiseen tapaan. Puolustus ja maalivahtipeli toimi, mutta hyökkäys piiputti pahemman kerran. Viime kauden ykköstykeistä Sergei Popov matkasi KHL-kaukaloihin ja Juuso Heikkilä Keuruulle.

Menetyksiä paikkaamaan hankittu Liettuan maajoukkuehyökkääjä Martynas Grinius ei ole vielä näyttänyt sateentekijältä, joten katseet kohdistunevat seuraavaksi miltei koko viime kauden loukkaantumisista kärsineeseen Markus Lahtiseen.

– Alivoima ja viisikkopuolustus on ollut ihan ok. Hyökkäyspeli ja maalinteko on se haaste, mutta katsotaan mitä saadaan aikaiseksi.

Peliittojen vahvuus on vahva alakerta. Ykköspakit Juuso Arola ja Matias Lentämäki jatkoivat Heinolassa, vaikka ottajia olisi varmasti riittänyt muuallakin. Kesän siirtomarkkinoilta löytyi Puolan pääsarjaa viimeksi pelannut puolustaja Alexander Yakimenko, joka harjoituspelien perusteella saattaa kuulua koko sarjan tähtipuolustajiin. Materiaalia piisaa mainiosti kolmeen hyvään pakkipariin.

– Puolustus meillä on laadukkaampi verrattuna viime vuoteen. Muutenkin kokonaisuudessa joukkue on laadukkaampi leveytensä puolesta. Meillä on neljä kentällistä omia sopimuspelaajia. Siinä mielessä paljon parempi lähtökohta kuin viime vuonna, kun alkukaudesta hyvä jos kolmea kenttää sai kasaan ja välillä oli peleissä viittä puolustajaa. Nyt meillä on kuitenkin puolustajia kahdeksan ja hyökkääjiä 14, joten siinä mielessä on lähtökohdat paremmat.

Jos Peliitat on onnistunut puolustuspäänsä kasauksessa, niin samaa voi sanoa maalivahtiosastosta. Todelliseksi löydöksi näyttää osoittautuvan KooKoon U20-joukkueessa pelannut, räpylää oikeassa kädessään heiluttava Riku Räihä, joka säväytti harjoituskauden otteluissa. Tuurausapuna lienee taas Lahden Pelicansista tulossa vanha tuttu Oskari Parviainen. Viime kaudelta jatkava Eetu Uotinen näyttää ottaneen askeleita eteenpäin ja saa varmasti vastuuta kauden mittaan.

– Maalivahtipeli on todella hyvä meillä. He ovat onnistuneet harjoituspeleissä. Mahtava juttu, että voidaan luottaa heihin joka ilta.

Vaikka perinteistä Peliitat-Pelicans harjoitusottelua ei tänäkään syksynä Heinolassa nähty, jatkuu pelaajavaihto päijäthämäläisten joukkueiden välillä entiseen tapaan. Hyvönen on tarkka sanoissaan, eikä paljasta mahdollisesti Heinolaan tyrkyllä olevien lahtelaispelureiden nimiä tai tarkkaa määrää.

– Keskusteluja on käyty. Riippuu paljon heidän pelaajatilanteestaan. Tällä viikolla käydään palaveria aiheesta.

Peliittojen sopii toivoa, että vahvistusta olisi tulossa hyökkäyspäähän, sillä tasapaksu hyökkäys kaipaisi selkeitä maalintekijöitä kärkeen.

Tulevan kauden ennakkosuosikeiksi Hyvönen nimeää useamman joukkueen.

– Varmaan siellä on vanhat tutut kärjessä. Veikkaan Kiekko-Poikia, Espoota, Ketterää, Hokki on ollut kova harjoituspeleissä, KeuPa on hyvä kiekollinen joukkue. Sitten se selviää kun on pari kierrosta pelattu, että miten se peli menee, kun aletaan pelata pisteistä.

Eksotiikkaa tulevaan Mestis-kauteen tuo latvialaisjoukkue HK Zemgale. Heinolalaiset pääsevät tutustumaan Jelgavassa kotipelinsä pelaavan joukkueen olosuhteet ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Pelittojen kohdatessa Zemgalen syys-lokakuun taitteessa kahdesti peräkkäin.

– Onhan se aika mielenkiintoista. En tiedä yhtään heidän rosteriaan minkälainen se on. Lähdetään ensimmäisenä vierasjoukkueena katsomaan sinne minkälainen paikka Jelgava on. Positiivisella mielellä sinne on lähdettävä ja ottaa se hyvänä kokemuksena. Näistä meidänkin pojista moni ei ole ulkomailla pelannut, niin sehän on vaan hauskaa. Saadaan siihen tuollainen neljän päivän reissu sarjan alkuun.

Peliitat pääsee kuitenkin korkkaamaan sarja-kauden kotijäällään Heinolassa, kun perjantaina vastaan asettuu FPS Forssasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle