"Huoltajat kyllä tietävät ovatko pelaajat menneet täysillä vai eivät" – TPS:n naisten joukkueen huolto tietää, missä mennään

Muut Sarjat / Haastattelu
Huoltajien arki ei ole glamourilla pilattu. Pyykit eivät pese itseään millään sarjatasolla.
Kuva © Timo Savela
Kaudella 2019–20 TPS:n naisten joukkueen huoltajina toimivat Benny Karlsson ja Juho Lehtisalo. Huoltajien arki koostuu samoista asioista, mitä muillakin paikkakunnilla ja sarjatasoilla. Vaikka samat asiat toistuvat päivästä toiseen, huoltajien juttujen perusteella töitä ei tehdä otsa rypyssä. Turkulaisjoukkueen asiat ovat huollon mielestä hyvin, mutta parannettavaa silti vielä löytyy olosuhteiden osalta.

TPS:n naisten joukkueen arkea pyörittävät Benny Karlsson ja Juho Lehtisalo. Karlsson on monille tutumpi näky Mestiksestä, sillä viimeksi hänet nähtiin Kupittaalla TUTOn huoltajana. Hän oli voittamassa Mestiksen mestaruutta kaudella 2007–08. Ennen paluuta Kupittaan jäähalliin, hän hoiti vastaavia tehtäviä kuuden kauden verran kaarinalaisessa HCIK:ssa. Myös Lehtisalo on aiemmin nähty Kupittaalla, mutta vain pelaajan roolissa. Häneltä löytyy myös aiempaa TPS-taustaa, sillä hän pelasi naisten joukkueen nykyisen päävalmentajan Matti Tähkäpään kanssa samoissa TPS:n juniorijoukkueissa sekä yhden kauden verran SM-liigaa. Hänelle huollon tehtävät ovat uusia.

TPS:n naisten joukkueen huollon tehtävät koostuvat arjen askareista. Mitään glamouria ei heidän tehtäviin sisälly, mutta asioihin suhtaudutaan aina niiden vaatimalla vakavuudella, kuten haastattelijalle kävi ilmi asiaa kysyttäessä.

– Arkeen sisältyy voileipää, kahvia ja vissyä, totesi Karlsson.

Haastattelijalle pokerinaamalla vinoilun lisäksi huoltajat tiesivät kertoa, mistä kaikesta turkulaisen Naisten Liigan joukkueen huollon arki koostuu.

– Siihen sisältyy vesipullojen täyttämistä ja kiekkojen viemistä kentän viereen, totesi Karlsson.

– Myös kopin kuntoon laittaminen, teippien esille asettaminen, huoltosalkkujen hoitaminen ja harjoitus- sekä pelipaitojen peseminen kuuluvat tehtäviimme, lisäsi Lehtisalo.

Pelipäivinä pitää olla tarkkana

Eroja löytyy kuitenkin harjoitus- ja pelipäivien välillä.

– Vaihtoaition tarvitsee olla paremmassa kunnossa peleissä. Harjoituksissa kaiken ei tarvitse olla esillä. Pelimatkojen suhteen pitää olla tarkkana. Kaikki tulee muistaa ottaa mukaan, taustoitti Karlsson huollon rutiineja.

– Onhan se aika noloa, jos pelipaidat unohtuvat Turkuun vieraspelimatkalla, huomautti Lehtisalo.

Naisten Liigassa toimiessa onkin syytä muistaa ottaa kaikki tarpeellinen mukaan vieraspeleihin, sillä paikan päällä on turha kuvitella saavansa kuninkaallista vastaanottoa.

– Kaikki tehdään omin päin myös vieraspaikkakunnalla. Toki vierasjoukkuetta pyritään auttamaan, mikäli mahdollista, mutta samat realiteetit ovat kaikilla paikkakunnilla, mainitsi Lehtisalo.

– Huoltajat ovat hyviä kavereita keskenään paikkakunnasta riippumatta, joten asiat kyllä järjestyvät, huomautti Karlsson.

"Onhan se aika noloa, jos pelipaidat unohtuvat Turkuun vieraspelimatkalla"

Joillain paikkakunnilla asiat ovat kuitenkin hieman paremmin. Pienetkin asiat ovat merkittäviä taustatoimijoille. Esimerkiksi Hämeelinna kerää suitsutusta sekä Karlssonilta että Lehtisalolta.

– HPK on ollut hyvä näissä asioissa. Heiltä saa kahvia ja jääpussit tulevat suoraan pakastimesta, mainitsivat molemmat huoltajat lähes yhteen ääneen.

Kupittaalla jääpussit valmistellaan ennen harjoituksia ja pelejä harjoitushallin puolella.
Kuva © Timo Savela

Olosuhteissa riittää vielä parannettavaa

Vaikka asiat ovat huoltajien mielestä varsin hyvällä tolalla, parannettavan varaa toki riittää Kupittaalla. Joukkue sai täksi kaudeksi lisää varastotilaa, mutta huoltajien toiveissa on oma pysyvä pukukoppi ja erillinen kuivaushuone, sillä tällä hetkellä tavarat ahdetaan tilanteen mukaan sinne, minne ne mahtuvat parhaiten. Nyt aikaa kuluu tavaroiden edestakaisin siirtelyyn.

– Oma koppi ja erillinen kuivaustila olisi hyvä saada, huomautti Karlsson.

– Sellainen koppi olisi hyvä, jossa kaikilla olisi oma vakiopaikka, tarkensi Lehtisalo.

Olosuhteet vaihtelevat eri sarjojen välillä, mutta huoltajien arki on hyvin samanlaista sarjatasosta riippumatta. Erot syntyvät lähinnä tilan käytön osalta ja tarvittavien kuluvien tarvikkeiden kuten teippien suhteen, sillä tunnetusti raha ratkaisee monta ongelmaa.

"HPK on ollut hyvä näissä asioissa. Heiltä saa kahvia ja jääpussit tulevat suoraan pakastimesta"

– Mestiksessä kaikki on saman katon alla. Naisten Liigassa ei ihan kaikkea saa samaan paikkaan. Muutoin meno ja meininki on täysin samanlaista. Samat asiat toistuvat sarjatasosta riippumatta. Varusteiden tulee olla kunnossa eivätkä pyykit pese itseään millään sarjatasolla. Meiltä löytyy kyllä kaikki tarpeellinen, mutta erityisvarusteita ei ole. Esimerkiksi luistinten niittejä emme pysty korjaamaan täällä, koosti Karlsson eroja sarjojen välillä.

– Bennyltä löytyy lähes kaikkea jo valmiiksi, ruuvimeisseleistä jakoavaimiin, tiivisti Lehtisalo.

Pelaajat, valmennus ja huolto tulevat hyvin toimeen keskenään

Vaikka rahaa ei kaikkeen ole eikä kaikki ole aivan toivotulla tolalla, naisten joukkueen päivittäinen tekeminen saa huoltajilta kehuja verrattuna miesten sarjoihin. Huoltajat ovat tyytyväisiä yhteisöllisyyteen, sillä huollon, pelaajien ja valmennuksen välit ovat poikkeuksellisen hyvät, ainakin Turussa.

– En ole aiemmin ollut missään, missä huollolla ja valmennuksella olisi olleet näin hyvät välit keskenään. Täällä valmentajien kanssa voi puhua ihan mistä tahansa. Joukkueessa ei myöskään ole yhtään hankalaa pelaajaa, totesi Karlsson.

– Täällä on positiivinen ilmapiiri. Ei ole turhan totista. Jos nyt väkisin bussin alle pitää heittää joku, niin minut voi heittää, jos jarrut ovat rikki ja pitää pysähtyä, veisteli Lehtisalo.

Huoltajat pyrkivät ottamaan pelaajien toiveet huomioon parhaansa mukaan, joskin kaikkia kohdellaan lähtökohtaisesti tasavertaisesti. Erityiskohtelua saa, mikäli asiaa kysyy ja sen osaa perustella.

– Osa pelaajista haluaa juomapulloon kylmän veden sijaan haalea vettä. Toiset taas haluavat urheilujuomaa veden joukkoon, totesi Lehtisalo.

Veden kulutus toimii huoltajille myös mittarina pelaajien päivittäisen tekemisen laadusta.

– Huoltajat kyllä tietävät ovatko pelaajat menneet täysillä vai eivät. Sen huomaa veden kulutuksesta, huomautti Karlsson.

– Osalla pelaajista menee kolme pulloa ja toisilla taas vain puoli pulloa vettä pelin aikana, tarkensivat molemmat huoltajat asiaa lähes yhteen ääneen.

» Lähetä palautetta toimitukselle