Hermes hakee iskun paikkaa haastajan asemasta

MESTIS / Haastattelu
Hermes suuntaa uuteen kauteen luottavaisin mielin.
Kuva © Tiia Mahkonen
Hermes lähtee uuteen Mestis-kauteen haastajan asemasta. Urheilutoimenjohtaja Petri Vehmanen uskoo kuitenkin, että joukkue pystyy haastamaan muut oman laadukkaan tekemisensä kautta.

Hermeksen urheilutoimenjohtaja Petri Vehmanen toteaa uuden Mestis-kauden kynnyksellä, että on levollisin mielin tulevan suhteen.

− Ihan tyytyväinen olen tällä hetkellä joukkueeseen. Tietenkin pitää muistaa, että olemme pieni seura, vaikka olemmekin olleet kauan Mestiksessä. Ei meilläkään näitä pelimerkkejä aina liikaa ole, mutta siihen nähden, mitä ollaan nyt saatu, niin tyytyväisiä olemme.

− Pelaajamäärä on hyökkääjien osalta ihan ok, mutta puolustajia haemme koko ajan lisää. Yhtä pelaajaa haemme ainakin ja katselemme, jos saisimme Liiga-lainoja. Meillä on vain kahdeksan puolustajaa ja yksi heistäkin on tällä hetkellä loukkaantunut. Se on tätä pienen Mestis-seuran arkea, ei ole ihan rajattomasti pelaajia, Vehmanen kertoo.

Erityisen tyytyväinen Vehmanen on siitä, että Hermeksen joukkueen vaihtuvuus on ollut hallittavissa olevissa määrissä tälle kaudelle. Se ei ole aina itsestäänselvyys Mestis-tasolla.

− Saimme viime kaudesta pidettyä viisi puolustuksen runkopelaajaa ja heidän pitäisi olla Mestis-mittapuulla ihan kovia tekijöitä. Meillä on myös laajutta ja kärkeä puolustuksessa.

− Hyökkäys tietenkin aina muuttuu. Aina kun joku pelaa täällä hyvin, hän lähtee muualle ja aina joudumme taistelemaan isompien seurojen kanssa näistä samoista pelaajista. Meidän arkeamme on se, että jos meillä on ykkösvaihtoehto, niin saatamme saada vasta kuutos- tai seiskavaihtoehdon.

Vehmasen mukaan joukkueen nimilista ei välttämättä huimaa muun kiekkoyhteisön päätä, mutta urheilutoimenjohtaja vinkkaakin, että joukossa on varmasti yllättäjiä.

− Viime vuonna meillä oli kokematon ja nimetön joukkue. Tänä vuonna joukkue on ehkä edelleen nimetön, mutta siellä on muutamia Mestis-väelle tuttuja pelaajia. Joukossa on pelaajia, jotka ovat olleet Mestiksen kuukauden pelaajia ja viikon pelaajia, joten siellä on hyviä pelimiehiä.

− Meidän budjettimme on keskiverto Mestiksessä, mutta kovalla ja hyvällä tekemisellä ja valmennuksella kuromme sitä kuilua kiinni.

Myös tekemisen laatu on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin seuratasolla.

− Olemme tyytyväisiä myös tekemiseemme seurassa. Meillä on hyvä valmennusnelikko, joka tekee tinkimätöntä työtä joka päivä, emmekä höylää harjoittelusta. Olemme sitä kautta saaneet harjoittelukulttuuria ja se on näkynyt myös nuoren joukkueen tuloksissa.

− Pelitapa on hyvin iskostunut ja sitä kautta saadaan myös hyvin harjoitettu ja yhtenäinen joukkue. Sitä kautta taistelemme isompia vastaan, Vehmanen kertoo seuran toimintaperiaatteista.

Myös intohimoinen kotiseudun tuki on isossa roolissa.

− Vaikka tämä on pieni kaupunki, jääkiekko on täällä isossa roolissa. Pelaajia palvotaan yleisön taholta ja heitä käydään katsomassa. Tämä on ykköslaji täällä ja olosuhteet ovat hyvät. Myös valmennus ja muut asiat ovat tikissä, nyt on vain miehistä itseistä kiinni, että keväällä aukeavat ovet ja väylät isompiinkin paikkoihin.

Vehmanen nostaa hattua Mestis-yhteisölle

Alkanutta Mestis-kautta mainostetaan mainoslauseella "Kaikkien aikojen Mestis-kausi". Vehmanen allekirjoittaa väitteen.

− Tänäkin vuonna on varmasti yksi kaikkien aikojen Mestis-kausista, kuten mainostetaan. Jokerit tuli tuohon ja muutenkin tämä sarja on ammattimainen ja mennyt eteenpäin. Nämä ovat vain hyviä piristysruiskeita ja se on hienoa, että nuoret pelaajatkin pääsevät median sivuille enemmän kuin ehkä monena muuna vuonna. Epäilen, että näin tulee nyt käymään.

Vehmanen sanoo kunnioittavansa kaikkia Mestis-toimijoita todella valtavasti. Toimintaympäristö ei ole todellakaan helpoimmasta päästä.

− Monta vuotta on jo puhuttu kliseisesti, että kaikille Mestis-pelaajille pitää nostaa hattua. Täällä moni käy myös töissä ja opiskelee sekä tekee niitä näitä, tällä ei kuitenkaan hirveätä elantoa vielä tee.

− Silti täällä ollaan ammattilaisia ja sarjan taso on hyvä. Se on hyvä nostaa esille, koska niin kuuluukin tehdä. Puhutaan mitä puhutaan, mutta kyllä Mestis on tärkeä asia Suomen kiekkokartalla, Vehmanen painottaa.

Myös Mestikseen päin riittää tunkua. Juniorisarjoista vapautuu joka vuosi suuri määrä yli-ikäisiä pelaajia, jotka haluavat jatkaa uraansa aikuisten sarjoissa.

− Mestis-joukkueilla on kova kilpailu pelaajista, mutta ei U20 SM-sarjastakaan kaikki pääse Mestikseen. Kyllä tässä itsekin on huomannut, että paljon on pelaajia ja varmasti Suomi-sarjastakin tulee kyselyitä. Kyllä näiden sarjaportaiden välilläkin on silti eroja, eikä kaikkia pelaajia voi ottaa koeajallekaan. Kyllä tässä Suomen jääkiekkokartalla on hyvä pöhinä.

Kiekkoyleisölle Vehmasella on yksi yksinkertainen toive.

− Toivottavasti yleisö löytää sankoin joukoin joka paikassa halleille, sitä kautta saadaan voimaa toimintaan aina, kun tulee lisää rahaa. Saadaan parannettua pelillistäkin puolta.

Jääkiekon kehityssuunta miellyttää Vehmasta

53-vuotiaalla Vehmasella on pitkä kokemus jääkiekon parissa toimimisesta. Hän on toiminut päävalmentajana Suomi-sarjassa, II divisioonassa ja U20 Mestiksessä, apuvalmentajana Mestiksessä ja II divisioonassa sekä urheilutoimenjohtajana Mestiksessä. Hän kertoo seuranneensa Suomi-kiekon kehitystä tyytyväisenä.

− Peli ja vaatimustaso ovat menneet mielestäni hirveästi eteenpäin. Jos vertaa Mestistä moneen muuhun, niin pelaajien urheilullisuus ja kaikki muukin on mennyt hirveästi eteenpäin. Totta kai erilaisiin sarjoihin on alkanut tottua, vaikka ennen pelattiinkin esimerkiksi putoamisesta ja noususta.

− Kyllähän tämä jääkiekkokenttä on mennyt paljon eteenpäin ja vaatimustaso vain koko ajan kovenee. Sillä lailla Suomen kiekko on mennyt tasollisesti eteenpäin. Paljon on tapahtunut ja paljon on menty eteenpäin, mutta paljon on myös asioita, joita voi parantaa.

Kehitettävääkin riittää, niin Mestis-tasolla kuin muutenkin. Raha-asiat nousevat useasti pintaan.

− Tietenkin yksi asia, jota pelaajien kannalta toivoo, vaikka Mestis onkin ammattilaissarja, on, että rahaa virtaisi jostakin vähän lisää. Ei tarvitsisi aina pelkillä pienillä palkoilla pelata. Se on ehkä tulevaisuutta, en tiedä.

Myös toimintaedellytyksissä on parannettavaa.

− Sekin, jos pystyisi esimerkiksi kesäharjoittelua paremmin pitämään, niin saisi pelaajia vietyä vielä kokonaisvaltaisemmin eteenpäin ja tulisi parempia Liiga-kiekkoilijoita. Nyt monissa Mestis-joukkueissa pelaajat joutuvat menemään omiin yksityisiin valmennusryhmiin ynnä muihin, koska joukkueet kokoontuvat monesti vasta elokuussa.

− Siihen kun saisi lisää panostusta, niin olisi vielä ammattimaisempaa ja pelaajien Liiga-haaveet vain lähestyisivät.

» Lähetä palautetta toimitukselle