Hermanni Vidman haluaa palauttaa TUTOn takaisin pudotuspelijoukkueeksi

MESTIS / Haastattelu
Turussa toivotaan runsaasti lisää näitä kuvia alkavalla kaudella.
Kuva © Timo Savela
TUTOn alkavaa Mestis-kautta ennakoi Jatkoajalle päävalmentaja Hermanni Vidman. Tulevan kauden tavoitteet ovat hyvin selvillä: TUTO haluaa palata joukkueeksi, joka pelaa pudotuspelejä.

TUTO lähtee tulevaan kauteen pudotuspelipaikka mielessään. Viime kausi ei varmasti ollut sitä, mitä seurassa tavoiteltiin. TUTO jämähti sarjataulukon hännille ja marraskuussa seura päätti vapauttaa päävalmentaja Antti Virtasen tehtävistään. Virtasen tilalle palkattiin TPS:n U20-joukkuetta muutaman kauden valmentanut Hermanni Vidman. Päävalmentajavaihdos piristi joukkuetta, mutta kohtalona oli silti karsintasarja. TUTO hoiti kuitenkin sen mallikkaasti.

– Kun minä tulin päävalmentajaksi, niin sen jälkeen saatiin kerättyä hyvin pisteitä, Vidman muistelee. 

On selvää, että perinteikäs seura ei halua olla kaudesta toiseen karsimassa paikastaan Mestiksessä. Sen eteen tehdään Turussa kovasti töitä.

– Ollaan nostettu harjoittelumääriä huomattavasti. Halutaan olla työteliäs joukkue, joka tekee voittamisen eteen kaiken mahdollisen.

– Selvää on myös se, että vaikka me lähdetään voittamaan pelejä, niin eihän me kärkiseuroille pärjätä taloudellisestikaan.

Viime kauden kokoonpanoon verrattuna muutoksia on tapahtunut jonkin verran. Puolustaja Roni Allén siirtyi jo viime kaudella TPS:n riveihin. Maalivahti Jere Huhtamaa siirtyi täksi kaudeksi SaiPaan. Keskushyökkääjä Alexander Nikulin siirtyi Ranskan pääsarjaan  Angletin joukkueeseen.

Myös jatkajia löytyy, kun viime kausilla pääasiassa Saksassa hyvää tulosta tehnyt ja jo viime kaudeksi Turkuun siirtynyt Roope Ranta pysyy Turussa myös tulevalla kaudella. Tulijapuolella merkittävimpiä vahvistuksia ovat maalivahti Eemil Vuorio, hyökkääjä Niklas Salo sekä hyökkääjä Robin Colomban

Vanhoista pelaajista joukkueen selkärangaksi Vidman nimeää Mikke Levon ja Juho Virtasen, jotka ovat edustaneet seuraa jo useamman vuoden ajan. 

Monelle mestispelaajalle pelaamisen lisäksi arkeen kuuluvat opiskelut ja työt. Kahden uran yhdistäminen ei ole ollut kuitenkaan mikään ongelma.

– Kesänkin aikana ollaan saatu tehtyä hyvin kahta harjoitusta päivässä. Töitä on pystytty jaksottamaan niin, että pojat ovat olleet töissä esimerkiksi kolme tuntia ennen harjoituksia ja sitten kolme tuntia harjoitusten jälkeen.

– Kesän jälkeen tehdyissä testeissä huomattiin, että joukkue on jopa yllättävän hyvässä kunnossa. Nekin, jotka eivät ole pystyneet treenaamaan joukkueen mukana ovat tehneet tunnollisesti töitä itsenäisesti. Paukkusen Markku on tuonut paljon hyvää meidän fysiikkavalmennukseen.

Mestis-seurat tekevät yhteistyötä Liigaseurojen kanssa pelaajaliikenteen osalta. Liigajoukkueet lainaavat yleensä vähemmälle peliajalle jääviä nuoria pelaajia Mestikseen. Tästä hyötyy myös TUTO, vaikka virallista yhteistyösopimusta sillä ei minkään seuran kanssa tällä hetkellä ole.

– Varmasti tulee lainapelaajia Liigasta. Tarkoituksena olisi saada pidempiaikaisia lainapelaajia, niin pystymme paremmin auttamaan pelaajia kehittymään.

Tulevalla kaudella Mestis laajenee Latviaan, kun mukaan tulee Latvian pääsarjassa tähän asti pelannut HK Zemgale. Laajentuminen on yksi yritys saada Mestikseen lisää eloa, sillä vähäinen yleisömäärä ei tuo seurojen kassaan riittävästi rahaa, jotta pelaamisesta pystyisi maksamaan riittävää palkkaa. Siksi monet pelaajat lähtevätkin Mestiksestä paremman palkkapussin perässä pois.

– Olen siitä hyvin huolissani, että Mestiksestä lähtee pelaajia pienilläkin palkoilla ulkomaille, mutta toisaalta sen ymmärtää, kun siellä pystyy pelaamaan ammattilaisena.

– Liiga tuskin on avautumassa, niin jotain täytyy tehdä ja tämä laajentuminen on nyt yksi keino yrittää saada lisää eloa tähän sarjaan ja sitä kautta yleisöä peleihin. Yleisö tuo kuitenkin seuroille rahaa, joten sitä kautta saataisiin parempia pelaajia tähän sarjaan. Samalla pelinkin taso nousee, Vidman pyörittelee.

TUTO pääsi harjoituskaudella pelaamaan myös perinteistä Pitsiturnausta, jonka muut osallistujat olivat liigajoukkueita. TUTO osoitti turnauksessa sitkeytensä pelaamalla Ässiä vastaan tasapelin.

– Pelaajille Pitsiturnaus oli hieno kokemus. Oli mukava pelata ison yleisön edessä. Mestiksessä ei varmasti montaa ottelua ole, jossa on yli 3000 katsojaa. 

Alkavan kauden tavoitteiden suhteen Turussa on selvät sävelet.

– Haluamme olla pudotuspeleissä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle