Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on innokas jääkiekkoilija.
Kuva © Photographer: Marko Seuranen

Helsinkiläinen pipolätkäporukka suojelee luontoa jääkiekkoilemalla – Sauli Niinistökin käynyt mukana pelaamassa

Haastattelu
Pipolätkäjoukkue on kahdeksan vuoden ajan kokoontunut joka maanantai jääkiekkoilemaan taivasalla. Rakkaus lajia kohtaan on vienyt yhden heistä linnan juhliin ja samalla, kun he pelaavat pipolätkää, he yrittävät tehdä maailmasta vähän paremman paikan.

Helsingin Halkolaiturille on kokoontunut kourallinen miehiä ja naisia pelaamaan jääkiekkoa. Luistimen terät rouhivat jäätä, syötöt kolahtelevat lapoihin, maalit tehdään suoraan syötöistä. Peli soljuu päästä päähän. Molemmissa joukkueissa pari miestä seisoo vuorotellen vaihdossa. Osalla pelaajista on päällään tummansiniset pelipaidat. Pelipaitojen rintaa koristaa logo, jonka keskellä on jalkapallo ja ristissä kaksi jääkiekkomailaa.

Kyseessä on seura, joka lähti puhtaasti pipolätkästä liikkeelle. Kahdeksan kaveria sopivat, että pelaavat pipolätkää maanantaisin Käpylässä. Siitä syntyi myös seuran nimi. Pelipaitaa koristava logo syntyi, kun jalkapallo, sekin kaveriporukan kesken pelattuna, tuli mukaan. Oikeassa yläkulmassa komeileva kruunu, jota suunniteltiin itsenäisyyden alussa Suomen kuninkaan päähän. Siniverisiä eikä kuninkaita ei Suomeen tullut, mutta kruunu löysi tiensä jääkiekkojoukkueen logoon.

− Käpylä Maanantai tulee siitä, että sovittiin vuonna 2011 kavereiden kanssa kalentereiden täyttyessä, että joka maanantai pelataan pipolätkää Käpylässä. Se on pitänyt, näihin päiviin asti, sanoo seuran puheenjohtaja Svante Suominen.

− Ai niin! Seuran virallinen nimihän on Käpylä Maanantai Presidentillinen Palloseura. Tämä puhtaasti läpällä, koska tuolloin vastavalittu tasavallan presidentti Sauli Niinistö sattui kerran samaan aikaan Käpylään ja tuli mukaan peleihimme.

Tämä ei ole ainoa kerta, kun presidentti Sauli Niinistö on pelannut Käpylä Maanantain riveissä, mutta palataan siihen asiaan myöhemmin. Käpylä Maanantai on tätä nykyä jääkiekkoseura, jalkapalloseura ja myös hiihtoseura. Seura pyrkii rakentamaan yhteisöllistä kulttuuria. Tästä esimerkkinä on se, että jokainen seuran jäsen saa lapsensa syntymän johdosta bodyn, jota koristaa Käpylä Maanantain logo.

Käpylä Maanantain toimintaa korostaa vastaavanlainen yhteisöllisyys. Yhdessä tehdään tempauksia, joista esimerkkeinä on verenluovuttaminen suuremmalla joukolla. Seuran puheenjohtajan Svante Suomisen mukaan yhteisöllisyys on ollut arvo, jota on haluttu korostaa:

− Kaikkiin jengeihin ikään tai sukupuoleen katsomatta pitäisi olla tervetullut fiilis tulla ekaa, sadatta ja tuhannettakin kertaa.

Svante Suominen näkee, että seuran ajatuksena on myös se, että se toimii urheilun mahdollistajana.

− Yksi jäsen halusi aloittaa hiihdon, joten liityimme saman tien hiihtoliiton jäseneksi.

Ulkojääkiekkoturnaus rakkaudesta lajiin ja ilmaston vuoksi

Käpylä Maanantai on järjestänyt vuodesta 2015 asti Save Pond Hockey -turnauksia. Turnaus on kasvanut vuosi vuodelta, mutta ensisijaiset syyt turnauksen taustalla on ollut paitsi ilmastonmuutoksen torjuminen myös rakkaus peliin.

− Meillä oli kaksi "draiveria", toinen oli, että huomasimme, että kiekkokaudet kävivät vuosi vuodelta lyhyemmiksi. Tuumasimme kavereiden kanssa, että jotain tarttis tehdä. Toinen "draiveri" oli puhtaasti itsekäs eli halusimme vaan pelata.

Käpylä Maanantain ulkojääturnauksessa on käynyt myös presidentti Niinistö pelaamassa. Vitsistä tulikin totta ja presidentillinen palloseura sai arvoisensa vahvistuksen vuoden 2017 turnaukseen.

Svante Suominen on noussut ulkojäiltä aina linnan juhliin asti. Tänä vuonna Save Pond Hockey on saanut merkittävän yhteistyökumppanin Liigasta, josta osallistuu joukkue Save Pond Hockey -turnaukseen. Venäläinen jääkiekkolegenda Vjatšeslav Fetisov osallistuu Save Pond Hockey -turnauksen yhteydessä pelattavaan näytösotteluun. Turnaus ja ottelu pelataan helmikuun yhdeksäntenä päivänä Helsingissä legendaarisella Brahenkentällä, jossa Meiran tehtaalta kahvin tuoksu välillä leijuu nenään kesken pelien. Lisäksi turnaukset järjestetään tänä vuonna Mikkelissä, Tampereella ja Oulussa.

Suominen suhtautuu itse saamaansa huomioon nöyrästi.

− Joo. Näin on päässyt käymään. Sportti yhdistää ihmisiä upealla tavalla. Pipolätkässä kaikki ovat samalla puolella.

Slava Fetisovin Suominen tapasi New Yorkissa lounaalla, jossa molemmat olivat seminaarissa, jonka aiheena oli ilmastonmuutos, liiketoiminta ja urheilu ja näiden yhdistäminen.

− Fiilisteltiin, miten samanlaisia meidän konseptit ovat, Suominen kertoo tapaamisesta.

Fetisovilla on oma ulkojäätapahtumansa, joka järjestetään Pohjoisnavalla. Fetisovin tapahtuma kulkee nimellä The Last game.

Kun Suomiselta kysyy, voiko kiekkoilemalla pelastaa maailman, hän hörähtää.

− En tiedä, onko näin, mutta ainakin pelaamme sitä mielestämme sydämet oikein päin.

» Lähetä palautetta toimitukselle