Heikki Liedes peräänkuuluttaa omiltaan ehjempiä otteluita: "Olemme vieläkin tasaisuuden perässä näin myöhäisessä vaiheessa runkosarjaa"

LIIGA / Haastattelu
Heikki Liedes toimii ensimmäistä kauttaan KooKoon kapteenina.
Heikki Liedeksen mukaan KooKoo tekee kaikkensa päästäkseen pudotuspeleihin. Kouvolalaisten kapteeni on itse lähellä sivuta ja kenties rikkoa Liiga-uransa piste-ennätyksen vaihtelevasta kaudesta huolimatta.

KooKoo onnistui perjantaina kukistamaan kotonaan HIFK:n. Tasainen, lukuisia erikoistilanneosumia tarjonnut ottelu päättyi kouvolalaisten eduksi jatkoajalla maalein 5–4. Kotijoukkueen kapteeni Heikki Liedes oli helpottunut mies kouvolalaisten noustua alun vaikeuksien jälkeen voittoon.

– Oli erikoinen peli. Tulimme todella hyvin peliin. Sitten kaveri sai kaksi maalia ylivoimalla. Se on ollut vähän meidän tarinamme tänä vuonna, että aina vaikeuksien kautta tulemme. Hienosti saimme jälleen kerran käännettyä ottelun voitoksi, Liedes myhäili.

– Mutta ehkä se olisi ihan hyvä jossain vaiheessa yrittää hallitakin noita pelejä, eikä ihan joka kerta tulla kahden maalin takaa, KooKoo-kippari lisäsi hymähdellen.

Voitolla kouvolalaisryhmä kavensi eroa viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni olevaan HPK:hon, joka ottelun enemmän pelanneena on sitä enää kaksi pistettä edellä. Vaikka KooKoo on napsinut viime aikoina pisteitä tasaisesti, täydet kolmen pisteen voitot ovat kiertäneet sitä. Viimeisistä kymmenestä ottelusta saldona on ainoastaan kaksi suoraa voittoa.

"Kovasti meillä on ollut koko kauden se, ettei tuppaa jänne ihan 60 minuuttia kestämään."

Edellisessä kamppailussaan Kärppiä vastaan kahden maalin johdosta sulanut KooKoo oli tälläkin kertaa jo täydessä pistepotissa kiinni, kunnes Juha Jääskä onnistui hieman puolittaisesta tilanteesta tasoittamaan ottelun vajaa viisi minuuttia ennen kolmannen erän loppua.

– Tänäänkin annoimme lahjamaalin. Kovasti meillä on ollut koko kauden se, ettei tuppaa jänne ihan 60 minuuttia kestämään. Vähän tulee nukahduksia ja virheitä, ja sitten ne maksavat kovalla kädellä. Olemme vieläkin tasaisuuden perässä näin myöhäisessä vaiheessa runkosarjaa, Liedes päivitteli joukkueensa murheellista tilastoa.

Marginaalin muuttaminen suotuisammaksi vaatii KooKoo-kapteenin mukaan huolellisempaa pelaamista. Muilta osin hyökkääjä on tyytyväinen joukkueensa tekemiseen sen jahdatessa viimeistä pudotuspelipaikkaa.

– Karsitaan yksilövirheitä, ei ole muuta. Aika usein ne ovat olleet syy, miksi olemme päästäneet vastustajan peliin mukaan.

– Mutta olen kaikin puolin todella tyytyväinen tuohon meininkiin, joka meillä on tällä hetkellä. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja haluamme kovasti kymppipaikalle, Liedes kiittelee.

Oma piste- ja maaliennätys näköpiirissä

Viime peleissä kovassa vireessä ollut Liedes on noussut kamppailemaan joukkueen sisäisen pistepörssin voitosta. Hyökkääjä hätyyttelee samalla viime kaudella syntynyttä omaa piste-ennätystään ollen tästä vain pisteen päässä. Henkilökohtaisen maaliennätyksen rikkominen vaatisi Liedekseltä vielä kolme osumaa jäljellä olevista seitsemästä ottelusta.

Tehopisteiden valossa kouvolalaisten kapteenin kausi on ollut kelvollinen. Pelaajan omasta mielestä otteet muistuttavat hyvin paljon joukkueen vastaavia: tasaisuutta saisi olla enemmän.

– Vähän on ollut samanlaista kuin joukkueellakin. Välillä kulkee hyvin ja sitten on huonompia jaksoja. Vähän on itselläkin ollut tasaisuus hukassa.

– Mutta sitten niissä hyvissä jaksoissa, kun on kulkenut peli, niin olen pystynyt olemaan todella tehokas, Liedes analysoi omia esityksiään.

Hyökkääjä on pyrkinyt kehittämään pelaamistaan entisestään kesällä. Viime kaudesta jatkuneesta tehokkuudestaan hän jakaa paljon kiitosta ketjukavereilleen.

– Meillä on hyvä kemia erityisesti Antosen Joosen kanssa ja olemme Joosen loukkaantumista lukuunottamatta pelanneet koko kauden samassa ketjussa. Sitä on helppo pelata, kun tietää, missä kaveri on.

– Sitten (Kasperi) Ojantakanen siinä keskellä on loistava tasapainottaen meidän pelaamista. Se on ollut hyvä ketju ja olen tykännyt pelata siinä.

Hyökkäävämpi rooli on mahdollistanut nousun uudelle tasolle

Toista kauttaan KooKoota edustava Liedes on noussut Kouvolassa uudelle tasolle, joka tuotti viime kaudella kutsun A-maajoukkueeseen saakka. Tätä kehitystä on edesauttanut suurempi rooli ja kasvanut hyökkäyspään vastuu päävalmentajan luottamusta unohtamatta.

– Raumalla alkoi tuntua, että olisi potentiaalia pelata hyökkäävämmässäkin roolissa ja täällä olen sen saanut. Täytyy kiittää Ollia (Salo) siitä, että hän on antanut minulle paljon vastuuta ja sellaista hyökkäyspelaajan lisenssiä. Hän on luottanut: vaikka hetkeen ei ole maaleja tullut, niin olen kuitenkin saanut pelata hyvien pelaajien kanssa.

Oma osansa parantuneessa tehokkuudessa on myös pään sisällä tapahtunut muutos.

– Totta kai sitten sellainen ajatusmallin muutoskin. Lukossa nelosketjun sentterinä ajatusmalli on, että pelaa oma pää edellä. Tässä kun pääsee pelaamaan hyvien pelaajien kanssa, niin ajattelee peliä enemmän hyökkäyksen kautta, Liedes kuvailee.

"Maalin tekeminen on ollut minulle aina se, mistä olen voittamisen ohella eniten nauttinut"

Hyökkäävämmän roolin myötä pelaaja on päässyt tekemään enemmän sitä, mistä jääkiekossa suuresti nauttii – tekemään maaleja.

– Maalin tekeminen on ollut minulle aina se, mistä olen voittamisen ohella eniten nauttinut jääkiekon pelaamisessa. Kiva, että sain sen roolin ja olen pystynyt siihen vastaamaan tässä parina viime kautena, Liedes toteaa.

Rauman-vuosien jälkeen takaisin omimmalle pelipaikalleen laitahyökkääjäksi palannut Liedes kokee siirron tutulle tontille lisänneen hänen tehoiluaan. Vuodet keskushyökkääjänä olivat kuitenkin opettavaisia ja veivät KooKoo-kapteenia pelaajana eteenpäin kehittäen erityisesti tämän kiekollista pelaamista.

– Olen koulutukseltani laituri. Lukossa ajauduin keskelle ja se on varmasti auttanut kehitystäni. Siinä näkee peliä eri lailla ja joutuu olemaan enemmän kiekossa, ja sitä kautta ehkä kiekollinen pelaaminen on parantunut vuosien saatossa.

Tuuraukset keskushyökkääjän paikalla ovat vahvistaneet Liedekselle käsitystä pelipaikan vaikutuksesta pelaajan henkilökohtaiseen tehokkuuteen.

– Tänä vuonnakin alkukaudesta, kun meillä oli senttereitä loukkaantuneena, pelasin parikymmentä peliä keskellä, niin kyllä sen on nyt huomannut, että ehkä se tehopisteiden tekeminen on hieman helpompaa [laitahyökkääjänä]. Jää enemmän energiaa hyökkäyspelaamiseen, kun ei tarvitse alhaalla möyriä puolustajien kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle