Hartikaisen maalit vaihtuvat jäniksiin

KHL / Haastattelu
Teemu Hartikainen iski kaksi osumaa Jokereiden verkkoon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit-ottelun sankarille Teemu Hartikaiselle tiistain kamppailu oli jo 300. peli Salavat Julajevin riveissä. Isossa roolissa pelaava kuopiolainen tienasi parilla maalillaan yhden ylimääräisen vapaapäivän Savossa luonnon äärellä.

Helsinkiläisjoukkue piti ufalaisia tiistaina ahtaalla, kun se painoi pelin varsinkin kahdessa jälkimmäisessä erässä vieraspäätyyn. Salavat Julajev kuitenkin taisteli ja pystyi iskemään pari tarvittavaa osumaa.

- Aikamoiseksi grindaamista oli loppu. Jokerit pelasi hyvin, ja oli kyllä energiat loppu meidän joukkueelta. Tärkeät maalit saatiin kuitenkin tehtyä ja (Juha) Metsola piti loput. Tosi tärkeä voitto, Teemu Hartikainen huokasi.

Hartikainen aloitti maalitehtailunsa heti avauserässä. Hyökkääjä oli jo ohjaamassa viivakutia, mutta päätti lopulta ottaa sen haltuunsa. Pyörähdyksen jälkeen kiekko napsahti ylänurkkaan. Kuopiolainen kruunasi iltansa loppuhetkillä, kun hän karvasi hyökkäyspäädyssä kiekon pois Sakari Manniselta ja kuittasi tylysti loppulukemiksi vierasvoiton 2-3.

- Aluksi ajattelin, että ohjaan. Se tuli kuitenkin niin hyvin hollille, että viime tingassa päätin pysäyttää. Ei ollutkaan niin kova se veto lopulta.

- Hyvä, että pomppi nyt. Ei siinä älyttömän monta paikkaa ollut, mutta tein maalin niistä, mitä oli.

Ufassa ulkomaalaiset ovat tällä kaudella olleet suuressa roolissa. Hartikainen muodostaa ykköskentän Joonas Kemppaisen ja Linus Omarkin kanssa, ja vitja on ollut joukkueelleen kaikki kaikessa. Ketjua tukee taustalta puolustaja Philip Larsen sekä maalillaan tiistainakin huikean ottelun pelannut Metsola. Tehot ovat levänneet pitkälti ykkösvitjan varassa, mutta Hartikainen suitsutti myös veräjänvartijaa.

- Jos ei ole tullut pisteitä joissain peleissä, niin emme ole voittaneetkaan. Nyt on vähän kaikilla ollut hankalaa maalinteon kanssa. Taidettiin tänäänkin Kemppaisen kanssa olla kaikissa maaleissa mukana. Välillä on raskastakin ja sitä syyttää itseään, kun ei tule maaleja. Mut tähän tapaan kuin tänään kun saa tehtyä, niin aika onhan tämä antoisaa.

- Kun Metsola on maalissa, niin jos kaksi tai kolme maalia tehdään illassa, niin lähellä voittoa ollaan. Juha ja ensimmäisellä kaudellani täällä ollut (Andrei) Vasilevski ovat olleet parhaat vahdit täällä. Sen huomaa, kuinka jokailtainen suoritus on heillä tasaisen hyvä.

Kuudes kausi Ufassa

Hartikainen siirtyi Ufaan haettuaan kolme kautta pelipaikkaa Edmonton Oilersissa. Nyt 28-vuotiaalla on menossa jo kuudes kausi samassa joukkueessa. Ulkomaalaispelaajalle 300 KHL-ottelua samassa seurassa on harvinainen saavutus.

- Mukava oli pelata juhlapeli Helsingissä kavereiden edessä. On tässä pitkään pelattu ja monta ottelua alla. Kun miettii taakse päin, että 300 ottelua, niin on se jumalaton määrä pelejä ja matkustamista. Itse arvostan aika korkealla. Varsinkin, kun yhdessä seurassa kaikki.

Monesta ulkomaalaispelaajasta poiketen Hartikaisella on suurimman osan ajasta Venäjällä mukanaan myös perhe, johon kuuluu vaimon ohella pieni poika ja koira. Elämä Ufassa on maistunut ja tasainen suoritustaso on taannut työpaikan säilymisen. Laituri on tehnyt jokaisella kaudellaan yli 30 pistettä ja 10 maalia. Tämän vuoden saldo on 38 ottelussa 11+19=30.

- Organisaatio on hyvä ja perhe on viihtynyt. Meillä on siellä lastenhoitaja ja kiva asunto. Suoritusvarmuus ja asema on saavutettu tässä seurassa, ja olen saanut säilytettyä tasaisuuden ilman aallonpohjia.

- Itselleni asetan tavoitteeksi maalimääriä. Sehän se sitten monesti Venäjällä merkitseekin, että oletko edes seuraavalla kaudella joukkueessa. Siinä mielessä olen ollut onnellisessa asemassa, että aina on ollut hyviä ketjukavereita ja ykkösylivoimassa on saanut pelata.

Luonto kutsuu

Erämiehelle kokemuksia myös Venäjän puolelta
Tiistain ottelun jälkeen hyökkääjä otti suunnan Savoon ja perheen luokse.

- Perhe on jo Kuopiossa, jonne minäkin suoraan menen. Saadaan olla muutaman päivän rauhassa ja vapaata. Vähän jos pääsisi jänismetsälle ja olemaan luonnossa, kun tämä on aika hotellikeskeistä elämää. Jospa saisi vaikka jänispaistin tehtyä! Isäni saksanseisoja osaa jäljestää jäniksiäkin. Ei se saalis toki ole minulle ainoa tärkeä asia, kunhan nyt saa luonnossa olla. Monesti, kun on vapaata, niin käyn metsällä tai kalalla.

Metsämies on päässyt tutustumaan myös Ufan alueen luontoon. Aseet ja metsästysluvat ovat tähtipelaajalle järjestyneet.

- Ufassa olen käynyt hirviä ja villisikoja metsästämässä. Aika tasaista maastoa siellä on, mutta ihan mukavaa. Olen paikallisten kanssa käynyt yhden tai kaksi reissua vuodessa. Venäjä on Venäjä - siellä asiat kyllä järjestyy. Suhteet kun on kunnossa, niin hyviä juttuja saadaan tapahtumaan, Hartikainen virnisti loppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle