Harri Pesonen kertoi Leijonien mediatilaisuudessa vuosistaan Sveitsissä ja kertasi Leijonat-taivaltaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Harri Pesonen kertoo Leijonien henkisestä lujuudesta: "Historia ja itseluottamusta, mutta jokaisen on rakennettava oma tarinansa"

Haastattelu
Kaudesta 2014–15 saakka ulkomailla kiekkoillut Harri Pesonen nauttii suomalaisyleisön edessä pelaamisesta. Miehen sanojen mukaan koti on ja tulee aina olemaan Suomessa, vaikka edellisestä kiekkokaudesta täällä on aikaa kymmenen vuotta.

Jokaiselle kiekkoilijalle kotiyleisön edessä pelaaminen on iso asia. Vielä ainutlaatuisempi pelikokemus syntyy, kun kyseessä on arvoturnaus. Suomessa on pelattu historian aikana kahdeksat miesten MM-kilpailut vuodesta 1965 alkaen. Aivan joka vuosi jääkiekon suurtapahtumaa ei siis maassamme nähdä.

– Hyvältä tuntuu lähteä jokaiseen peliin, kun tietää, että siellä on paljon tuttuja katsomossa tai seuraamassa peliä television ääressä, Leijonien hyökkääjä Harri Pesonen kuvaili.

"Näitä Leijonat-otteluita ei ole paljoa kertynyt vuosien aikana"

Pesonen on matkannut maailmalla jääkiekon perässä kymmenen vuoden ajan. Edellisen kerran kaudella 2011–12 JYPiä Suomessa edustanut hyökkääjä on nähnyt niin Pohjois-Amerikan, Sveitsin kuin Venäjänkin kiekkokaukalot. Pesoselle kotiyleisön edessä pelaaminen maistuu entistä paremmalta juuri näiden matkusteluvuosien vuoksi.

– Itse olen pitkään ollut pois Suomesta, kun olen pelannut ulkomailla. Näitä Leijonat-otteluita ei ole paljoa kertynyt vuosien aikana, joten näistä nauttii kyllä aivan eri tavalla.

Vanhan päälle on hyvä rakentaa, mutta ei liikaa

Leijonien vahvuudeksi kotiturnauksen ensimmäisissä otteluissa on muodostunut toisilleen tutut pelaajat. Joukkueen runko on sama kuin olympiaturnauksessa helmikuussa ja monet pelaajat olivat mukana myös viime vuoden MM-joukkueessa. Jukka Jalonen valmentaa mielellään tarkasti roolitettua joukkuetta, mikä näkyy tänäkin vuonna pelaajavalinnoissa.

"Historia tuo vakautta ja itseluottamusta, mutta jokaisen on rakennettava oma tarinansa"

– Sapluuna on tässä vaiheessa jo aika selkeä sen suhteen, miten meidän täytyy pelata. Uskon, että tällaisessa turnauksessa siitä on hyötyä, kun joukkueena on mennyt välillä paremmin ja välillä huonommin. Meille on sen myötä tarttunut jo monenlaisia yhteisiä kokemuksia mukaan, joten se auttaa varmasti, Pesonen pohti tutun rungon merkitystä MM-turnauksessa.

Monesti jääkiekon yhteydessä puhutaan kuitenkin siitä, kuinka jokainen joukkue on oma tarinansa, vaikka pelaajat olisivat lähtökohtaisesti samat. Pesosen mukaan vanhaan ei voi tuudittautua, sillä jokainen turnaus ja jokainen joukkue on oma tarinansa ja lukunsa.

– Historia tuo vakautta ja itseluottamusta, mutta jokaisen on rakennettava oma tarinansa. Kyllä se on vahvuutemme, kun pohja on valmiina, mutta siihen ei saa tuudittautua liikaa, sillä tämä on kuitenkin eri tarina, Pesonen muistutti.

Olympiaturnaus oli lyhyt, sillä alkulohkossa pelattiin ainoastaan kolme kamppailua, jonka jälkeen käynnistyivät tosipelit. MM-turnauksessa alkulohko kattaa seitsemän ottelua, joten joukkueella on enemmän aikaa saada peli uomaansa, kunhan jatkopaikka on varmistettu.

– Olympiaprojekti oli sellainen nopea rykäisy. Kun turnaus alkoi, se oli aikamoista tykitystä ja puolivälierät sekä välierät tulivat nopeasti eteen. Tämä (MM-turnaus) on pidempi rupeama ja tässä täytyy pikkuhiljaa rakentaa sitä touhua ja peli peliltä fiksata omaa pelaamista, Pesonen vertasi.

– Ei välttämättä kaikki sylinterit ole auki jokaisessa pelissä, vaan haemme täältä nousujohteisuutta. Tavoitteena on se, että pudotuspelin alkaessa paras isku olisi päällä ja peli olisi siinä uomassa ja miehet siinä moodissa, että pääsisimme jatkoon.

Pesonen kertoo yhteisten kokemusten auttavan joukkuetta, mutta menneitä ei saa jäädä miettimään liikaa, sillä jokainen turnaus on omanlaisensa tarina.

Maailmanmatkaaja palaa aina mielellään takaisin Suomeen

Pesonen lähti Suomesta maailmalle kauden 2011–12 päätteeksi, jolloin hän juhli suomenmestaruutta JYPin paidassa. Kymmenen vuoden aikana pankkiin on kertynyt 139 AHL-ottelua, 50 KHL-ottelua, neljä NHL-ottelua sekä reilut 330 ottelua Sveitsissä.

"Olen omaksunut omaan elämäntyyliini sekä asenteisiini asioita Sveitsistä, joten kyllä siinä pientä sellaista sveitsiläistymistä on havaittavissa"

Pesonen pelasi maajoukkueessa vuosina 2014–17, mutta MM-joukkueessa hänet nähtiin vasta keväällä 2019. Hyökkääjä iski MM-kultaa voittaneessa joukkueessa seitsemän tehopistettä ja valmistavissa otteluissa ennen turnausta tehot 7+7. Vuosia ulkomailla pelannut Pesonen nousi tuolloin kunnolla suomalaisten tietoisuuteen.

– Perheemme koti on aina ollut täällä Suomessa, vaikka kyllä Sveitsikin jossain määrin tuntuu ainakin kodinomaiselta paikalta. Olen pelannut maassa seitsemän kautta, mutta kyllä se edelleen pääosin tuntuu työpaikalta, Pesonen summasi.

– Maassa on paljon sellaisia juttuja, joista pidän. Olen omaksunut omaan elämäntyyliini sekä asenteisiini asioita Sveitsistä, joten kyllä siinä pientä sellaista sveitsiläistymistä on havaittavissa. Kyllä siellä hieman eri tavalla suhtaudutaan pelaamiseen, arkeen ja elämiseen ylipäätään.

Vuosina 2014–18 Pesonen asui Lausannessa, minkä jälkeen tutuksi tukikohdaksi on muodostunut Langnau. 33-vuotias hyökkääjä pelasi kauden 2020–21 KHL:ssä, mutta kauden jälkeen hän päätti palata takaisin Sveitsiin ja Langnauhun, jossa hän kantoi kuluvalla kaudella myös varakapteenin A:ta rinnassaan.

– Langnau on siinä Bernin kupeessa sellainen pieni maalaiskylä. Asustelemme laaksossa, ja kylässä on paljon viljelysmaita, joten ison kaupungin hulinaa ei siellä ole. Tykkään asua Langnaussa ja meillä on siellä myös kova joukkue kasassa. Odotan innolla jälleen uutta kautta.

Pesosen edellisestä sarjakaudesta Suomessa on aikaa peräti kymmenen vuotta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Tavoitteena jälleen kaikkein kirkkain

Suomessa mielellään viihtyvä hyökkääjä on viihtynyt myös kotiturnauksessa. Pesonen sai maalitilinsä myös auki, ja peliaikaa on kertynyt kakkosketjun laidassa mukavasti. Turnauksen ensimmäiset ottelut ovat miellyttäneet kokeneen pelaajan silmää, mutta parannettavaa löytyy yhä.

– Ensimmäisenä hyvistä jutuista tulee mieleen maalivahtikaksikkomme. He ovat pelanneet varmasti ja niihin kavereihin on kyllä kova luotto. Erikoistilannepelaaminen on myös toiminut, sillä alivoima on ollut hyvää ja ylivoima tehokasta, Pesonen luetteli.

– Parannettavaa löytyy kuitenkin hyökkäyspelistä. Meidän täytyy viidellä viittä vastaan -pelissä pystyä luomaan enemmän maalipaikkoja.

"Pokaaleja on vain yksi, joten kaikki eivät voi sitä voittaa"

Kotikisojen kirouksesta puhutaan paljon ja Suomen paras sijoitus kotikisoista onkin neljäs sija, jonka joukkue on pystynyt saavuttamaan kolmesti vuosina 1972, 2012 ja 2013. Tällä kertaa Leijonat lähtee ensimmäistä kertaa arvoturnaukseen hallitsevana olympiavoittajana sekä ennakkosuosikkina vedonlyöjien papereissa.

– Kyllähän viimevuotisten suoritusten perusteella menestyminen on täysin realistista. Unelma on tietysti se kaikkein kirkkain, mutta täällä on aika monta muutakin hyvää maatka, jotka yrittävät tehdä täysin saman tempun. Pokaaleja on vain yksi, joten kaikki eivät voi sitä voittaa, Pesonen kuvasi.

– Toivoisin, että saisimme yhteispelin rullaamaan ja kaiken potentiaalin käytettyä. Jos näin tapahtuisi ja yhteishenki olisi korkealla, olisi meillä hyvät mahdollisuudet pärjätä. Kaiken on napsuttava täydellisesti kohdilleen, jotta voimme pärjätä.

Pesonen kiitti koko Leijonat-joukkueen puolesta joukkueen saamasta kannustuksesta. Hyökkääjä myös muistutti, että pelejä on vielä edessä ja vastus kovenee, joten tukea tarvitaan aivan loppuun saakka.

– Ei muuta kuin jatkakaa samaan malliin. Teidän tukenne on erittäin tärkeää pelaajille. Katsomossa voi vielä kovempaakin pitää meteliä, sillä siitä on todella paljon apua etenkin niinä vaikeina hetkinä, Pesonen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle