Harri Kainulainen palasi sairastuvalta ja johti Lukon CHL:n välieriin – "Ajattelin vain, etten halua pilata muiden peliä"

CHL / Haastattelu
Harri Kainulainen nähtiin kaukalossa ensi kertaa sitten syyskuun lopun. Arkistokuva.
Lukko vastasi suomalaisten odotuksiin ja eteni CHL:n välieriin voittamalla tšekkiläisen Dynamo Pardubicen. Tiistai-illan ratkaiseva kamppailu Raumalla päättyi vieraille 2–3, mutta Lukko oli vahvempi yhteismaalein 8–7. Ottelun hahmoiksi nousivat kaksi maalia iskenyt Harri Kainulainen ja 39 torjuntaa napannut Samuel Harvey.

Puolivälierien avausottelun Tšekissä itsenäisyyspäivänä voittanut Lukko käytti kahden maalin etumatkan hyväkseen ja marssi CHL:n välieriin. Dynamo Pardubice voitti Raumalla maalein 3–2, mutta Lukko oli yhteismaalein vahvempi 8–7

– Tiedettiin, että vastustaja tarvitsee maaleja ja kyllä oli sen näköistäkin se peli. Olimme alakynnessä koko ajan. Harveyllä (Samuel) oli vaikka kuinka monta torjuntaa ja kaverilla ei niinkään. Tärkein kuitenkin saatiin eli juuri se, mitä haimmekin, kaksi maalia paukutellut Harri Kainulainen kertoi pelin jälkeen.

Voiton myötä Lukko jatkaa välieriin, joissa vastaan asettuu Genéve-Servette HC. Lukko kohtasi sveitsiläiset jo kertaalleen alkusarjassa. Tuolloin Lukko oli vahvempi maalein 3–2. 

– Olin katsomassa alkusarjan ottelun, kun Servette vieraili Raumalla. Siellä on useampikin kova suomalainen ja taitavia pelaajia muutenkin. Kyllä saamme parasta laittaa pöytään, jos finaaliin mielimme.

Avauserä Raumalla oli täysin vieraiden hallintaa. Pardubice voitti laukaukset peräti 13–3, eikä Lukko juhlinut myöskään aloituspisteellä, sillä aloitukset merkittiin vieraiden nimiin 15–4. Tästä huolimatta erä päättyi maalittomassa tasatilanteessa.

Suoraan sairastuvalta maalintekoon

Toisen kaksikymppisen aikana kotijoukkue pääsi paremmin peliin, vaikka hyökkäyspelaamisen käynnistäminen oli edelleen vaikeaa. Joukkue sai maalipaikkoja aikaiseksi nopeista vastahyökkäyksistä, kun Pardubicen oli takaa-ajoasemassa kasvatettava riskitasoaan.

Nopeasta vastahyökkäyksestä syntyi myös illan avausmaali, kun loukkaantumisensa jälkeen kaukaloon palannut Harri Kainulainen iski lukemiksi 1–0 ajassa 23.22. Kainulaiselle ottelu oli ensimmäinen sitten syyskuun lopun. Alun perin hyökkääjän piti palata kaukaloon jo heti marraskuun maajoukkuetauon jälkeen, mutta paluuaikataulu venyi.

– Hyvältä tuntui palata kaukaloon. Jännitti enemmän kuin normaalisti. Ajattelin vain, etten halua pilata muiden peliä. Lähdin hakemaan onnistunutta suoritusta ja sellaisen sain. Olen tyytyväinen omiin otteisiini.

Peter Čerešňák toi vieraat tasoihin ylivoimalla ottelun puolivälin jälkeen. Laukaus upposi maskin takaa Harveyn selän taakse, ja ylivoimalla oli paikkoja useampaankin osumaan. Lukko kuitenkin kuittasi Kainulaisen illan toisella osumalla, johon Tarmo Reunanen antoi loistavan esityön. Syystäkin hyökkääjä oli siis otteisiinsa tyytyväinen.

– On aina hienoa tehdä maaleja, oli peli mikä tahansa. Nyt osuin tärkeään paikkaan, niin totta kai se maistuu entistä paremmalta.

Lukon maaleista huolimatta laukaukset merkittiin kahden erän jälkeen vastustajalle 66–22 ja vaaralliset maalipaikat 13–5.

Pardubice voitti Raumalla, mutta hävisi ottelusarjan

Kolmannessa erässä Lukko puolusti viisaasti johtoaan pitäen kiekkoa kulmissa. Joukkue tappoi myös alivoiman, ja Harvey nappasi kiekot räpyläänsä, vaikka kanadalaisvahti ei ajoittain nähnyt mitään voimakkaan maskin takaa.

Kotijoukkueelle aukesi myös ylivoimahyökkäyksiä, ja Kainulainen oli lähellä lyödä pikkumustan Roman Willin taakse kypärätempun arvoisesti. Tunteet alkoivat myös lämmetä, kun etenkin raumalaiset kävivät useampaan otteeseen keskustelemassa tuomareiden kanssa.

Muutenkin ottelu oli selkeästi ensimmäistä kamppailua fyysisempi, sillä tilastojen mukaan Tšekissä raumalaiset eivät taklanneet kertaakaan.

Ottelun viimeiset viisi minuuttia Pardubice pelasi ilman maalivahtia ja Lukko tyytyi heittämään kiekkoa vain alueelta pois. Vierasjoukkue tasoitti ottelun raumalaisittain epäonnisesti, kun kiekko kimposi Adam Musilin kainalosta sisään ajassa 57.17 ja vain hetkeä myöhemmin tilanne oli jo 3–2.

Viimeisistä hetkistä muodostui raumalaisittain todellinen puolustuskamppailu. Kellossa oli aikaa 1.38, kun Pardubice tarvitsi enää yhden maalin päästäkseen sarjassa jatkoajalle. Selostamoa ja studiota myöten pidätettiin hengitystä, kun Lukko vielä iski pitkän kiekon 27 sekuntia ennen loppua, mutta niin vain joukkue kesti kovan rynnistyksen ja vei voiton kokonaismaalein 8–7.

– Seurasin joukkueen pelejä kyllä sillä aikaa, kun itse olin loukkaantuneena. Oli hienoa palata ja voitto maistui hyvältä. Ei sitä ehkä ihan vielä uskokaan, että olemme neljän parhaan seurajoukkueen sakissa koko Euroopassa, Kainulainen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle