Harrastesarjasta jälleen pääsarjatasolle – RoKin konkari Oona Parviainen antaa kaikkensa ainakin vielä tällä kaudella

Naisten Liiga / Haastattelu
Oona Parviainen nauttii yhä pelaamisesta.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Rovaniemellä odotetaan innoissaan ensimmäisen Naisten Liiga-kauden alkua. Pitkän uran tehnyt Oona Parviainen nauttii päästessään pelaamaan vielä pääsarjatasolla.

Yhdeksän SM-kultaa, kahdet olympialaiset ja miesten harrastejoukkueiden kautta takaisin naisten pääsarjatasolle. Rovaniemellä kiekkoileva hyökkääjä Oona Parviainen, 42, on ennättänyt uransa lisäksi perustaa perheen ja yrityksen.

– Olen kiitollinen, että olen pystynyt pelaamaan näin pitkään ja saanut sen ohessa elämyksiä ja kokemuksia, joita olen päässyt hyödyntämään myös työelämässä, Parviainen tiivistää uraansa.

Kuopiosta kotoisin oleva Parviainen pelasi aikanaan pitkään Etelä-Suomessa Bluesin riveissä, mutta tie vei miehen perässä Rovaniemelle, jossa pelaajaura jatkuu edelleen.

– Kun perhe oli perustettu, mietin, että jotakin voisi harrastaa vielä. Jääkiekko veti puoleensa ja mietin, haluaisinko olla tuomari tai valmentaja, vai haluaisinko vielä pelata. Pelaaminen kiinnosti lopulta eniten.

– Aluksi olin pari kautta pelaajavalmentajana RoKin naisten harrastejoukkueessa. Ilmoittauduimme Suomi-sarjaan, jonka voitimme ja seuraavana vuonna Mestikseen ja voitimme senkin. Silloisissa SM-karsinnoissa matka kuitenkin katkesi. Ei ollut tarpeeksi kokemusta joukkueessa, Parviainen muistelee. 

Tämän jälkeen naisten joukkueet jäivät hetkeksi ja Parviainen siirtyi pelaamaan miesten harrastesarjaan, joka sopi paremmin elämäntilanteeseen. Pelit olivat kaikki Rovaniemellä, jolloin jäi aikaa olla perheen kanssa ja työskennellä kiinteistönvälittäjänä.

Pari vuotta sitten nykyinen joukkuetoveri Anna Venho houkutteli Parviaisen takaisin naisten joukkueeseen ja hän päätti lähteä kokeilemaan, saisiko autettua joukkuetta nousemaan Naisten Liigaan.

Poikkeusolot eivät ole tuoneet liikaa haasteita 

Naisten Liigaan nouseminen lisäsi Parviaisen haluja jatkaa vielä uraansa. Ajan riittäminen pelotti, ura ja perhe vievät myös oman osansa. Oma kunto mietitytti myös, vieläkö hän pärjäisi pääsarjatasolla.

– Kesän treenasin RoKin kanssa, sillä halusin nähdä, riittääkö kunto. Kun muu elämä ja kunto näyttivät asettuvan uomiinsa, tein viimein sopimuksen joukkueen kanssa.

Koronatilanne on tuonut oman osuutensa joukkueen treenaamiseen, mutta Rovaniemellä ei ole ollut niin paha tilanne, mitä esimerkiksi Etelä-Suomessa. Pienien asioiden kautta on kiinnitetty huomioita, kuten käyttämällä maskeja ja hansikkaita. Keväällä harjoittelu toteutui itsekseen ja joukkueen kokoontuessa huolehdittiin turvaväleistä. 

– Koronan alettua kaikki salit menivät kiinni, joten perustin oman salin. Tilasin välineitä netistä ja tein pienen kotisalin itselleni, jossa on pystynyt treenaamaan aina muutaman kaverin kanssa. 

"Nyt on pystynyt nauttimaan lajista ja pelaamaan vain itselleen"

– Välttelimme kontakteja ja käytimme hanskoja tehdessämme harjoitteita. Pelasimme harjoitusottelun Kärppiä vastaan ja bussimatkan ja hallille saapumisen ajan käytimme maskeja, Parviainen avaa poikkeusoloja.

– Joukkueessamme on yksi pelaaja Ruotsin puolelta, joka ei ole ollut tällä hetkellä vielä osallisena. Jos hän haluaa pelata, hänen täytyisi muuttaa Suomeen ja tietenkin viettää ensimmäiset kaksi viikkoa saapumisestaan karanteenissa.

Naisten Liigan alkua odotetaan innokkaasti, eikä muita ei lähdetä kumartelemaan

Lauantaina alkavaa Liiga-kautta odotetaan Rovaniemellä innolla. Harjoituspeli Kärppiä vastaan loi uskoa siihen, että on mahdollista pärjätä, vaikka ottelu päättyikin Kärppien voittoon lukemin 4–2. Avausottelu Kuopiossa KalPaa vastaan on Parviaiselle henkilökohtaisesti iso asia.

– Liigan avaus Kuopiossa on minulle varsin mielenkiintoinen, sillä olen sieltä kotoisin ja ottelun päivämäärä on myös syntymäpäiväni. Ottelu alkaa klo 20, joka on myös pelinumeroni. Siinä on monta hassua yksityiskohtaa siihen peliin, Parviainen naurahtaa.

– Odotan ottelua innolla ja sytyn varmasti peliin. KalPahan on tässä sarjassa ennakkosuosikki. Viime kauden finaalijoukkue ja vahvistunut entisestään. Päästään heti testaamaan oman joukkueen kunto.

Joukkueen tavoitteita Parviainen ei lähde avaamaan, mutta omia ajatuksiaan hän jakaa. Tavoitteena olisi päästä sarjan keskikastiin ja hyvänä päivänä haastaisi myös kärkijoukkueita. Ketään ei lähdetä kumartelemaan. Rovaniemellä on hyvät puitteet treenaamiseen, joten hän uskoo, että tulevaisuudessa maajoukkuekutsuja alkaa satamaan enemmän pohjoiseen päin.

Parviainen jatkaa uraansa kausi kerrallaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

– Joukkue on vahvistunut viime kaudesta, monia hyvä nuoria pelaajia on liittynyt rinkiin. Lisäksi meillä on muutama maajoukkuepelaaja. Tulevaisuudessa kutsuja maajoukkueeseen alkaa varmasti tulla enemmän.

– Täällä on hyvät tilat treenaamiseen, sillä Lapin Urheiluopisto on aivan jäähallin vieressä ja hallikin on Mestis-tason halli. Uskon, että kauden aikana pelaamaan saapuvat joukkueet yllättyvät näistä tiloista. Voi olla, että jatkossa tänne päin tulee enemmän pelaajia, kun he näkevät tarjoamamme tilat.

Se, pääseekö Parviainen pelaamaan tulevaisuuden tähtien kanssa, jää nähtäväksi. Hän elää tällä hetkellä kausi kerrallaan.

– Pelihaluja on vielä, eikä nyt ole enää mitään paineita pelaamisen suhteen. Nuorempana piti antaa koko ajan näyttöjä maajoukkueeseen, mutta nyt pystyy nauttimaan lajista ja pelaamaan vain itselleen.

– On myös antoisaa, kun pystyn jakamaan omaa kokemustani ja näkemystäni nuoremmille pelaajille. Saan toimia jäällä heille esimerkkinä. Katson muun muassa keskushyökkääjien kanssa sitä, mitä aloituksissa tulee huomioida. 

RoKi aloittaa kautensa vierasottelulla KalPaa vastaan lauantaina 5. syyskuuta. Ensimmäinen kotiottelu pelataan lauantaina 12. syyskuuta, jolloin vastaan asettuu Ilves. 

» Lähetä palautetta toimitukselle