Hannes Hyvösen luotsaaman Peliittojen koettelemukset viimein takana? ”On tässä saanut puhista”

MESTIS / Haastattelu
Peliitat ei aio lähteä karsintoihin takki auki.
Ensimmäistä kauttaan Mestis-joukkueen valmennusvastuussa oleva Hannes Hyvönen joutuu suojatteineen kovaan paikkaan, kun Peliitat puolustaa sarjapaikkaansa keskiviikkona alkavissa karsinnoissa. Hyvönen kertoo joukkueensa valmistautumisesta karsintoihin ja perkaa sarjatasojen välisiä eroja.

Hannes Hyvönen oli ennen sarjan alkua ehdottomasti yksi Mestis-kauden kiinnostavimmista nimistä. Ensimmäinen miesten joukkueen päävalmentajakausi oli kohdalle osuneiden vastoinkäymisten myötä kaikkea muuta kuin helppo. Sijoitus 14 joukkueen runkosarjassa oli lopulta 13., joten kevät jatkuu Heinolassa piinaavan jännittävän karsintasarjan merkeissä.

– Välillä pelattiin todella hyvää kiekkoa. Oli haastava kausi pelaajien ja kokoonpanon osalta varsinkin siinä syys-talvella marraskuussa, kun mentiin aika kapealla materiaalilla. Oli loukkaantumisia täällä ja sitten oli Lahdessa loukkaantumisia. Ei saatu täytemiehiä ei sitten millään. Se jäi kyllä harmittamaan.

Loukkaantumissuma ei suinkaan jäänyt Peliittojen ainoaksi murheeksi.

– Kun joulun jälkeen saatiin peliä uomiin ja aloitettiin todella hyvin, meihin iski korona ja oltiin koko joukkue siinä varmaan kolme-neljä viikkoa ihan orressa ja oli vähän haastetta. Sen takia tuli notkahdus, paljon on kyllä ollut haasteita näin ensimmäiselle valmentajakaudelle. On tässä saanut puhista, mutta toivottavasti se tästä helpottuisi, Hyvönen naurahtaa.

Peliittojen ajautuminen karsintoihin sai sinettinsä viikkoa ennen runkosarjan päättymistä. Näin ollen viimeiset kolme runkosarjapeliä heinolalaisjoukkue pelasi ilman panoksia.

– Täytyy myöntää, että runkosarjan viimeiset pelit oli vähän läpihuutojuttu, kun niillä peleillä ei ollut enää mitään merkitystä. Annettiin siinä meidän nuoremmalle veskarille Eetu Uotiselle mahdollisuus saada vähän pelituntumaa ja pelattiin pelit alta pois.

Hyvönen elää otteluissa täysillä mukana.

Karsintasarjapaikan varmistuminen ennen runkosarjan loppua antoi hyvät mahdollisuudet valmistautua kevään hermoja raastavimpiin koitoksiin. Kuinka valmistautumisjakso on sitten päävalmentajan mielestä sujunut?

– Hyvin, vastaa Hyvönen kysymykseen kuin apteekin hyllyltä.

– Alettiin viime viikolla valmistautua tuleviin otteluihin. Käytiin viisikkopeliä ja tiettyjä yksityiskohtia siitä huolella läpi. Pelaajien keskittyminen ja halu pelata on ollut todella hyvä, halutaan tehdä tästä hyvä karsintasarja. Siellä huokuu sellaista pelihalua, mikä on tosi positiivista.

Peliitat pelaa kuuden joukkueen karsintasarjassa yhdessä kolmen muun Mestis-joukkueen TUTOn, SaPKon ja KOOVEEn kanssa. Suomi-sarjasta mukana on kaksi joukkuetta. Tulevan kauden Mestikseen selviytyy sarjan neljä parasta joukkuetta.

Hyvönen myöntää, että Suomi-sarjasta karsintoihin selvinnyt kaksikko Kalajoen JHT ja Jyväskylän D-Kiekko ovat hieman vieraampia tapauksia, mutta ei sorru aliarvioimaan haastajakaksikkoa.

– Ei ne tuttuja ole. Nyt kun selvisi joukkueet ketä sieltä tuli, on valmennustiimin kanssa aloitettu vähän niiden tarkkailu. Onhan ne kuitenkin Suomi-sarjan kärkijoukkueet ja ihan varmasti lähtevät täysillä pelaamaan jokaista peliä, pitää olla todella hyvin valmistautunut niihin otteluihin ja olla täysillä mukana. He eivät ole tulleet tänne vaan katselemaan hallin valoja.

Hyvönen luottaa omaan pelitapaan kuin vuoreen myös Suomi-sarjan joukkueita vastaan ja korostaa asenteen merkitystä. Ylimielisyyteen ei ole varaa.

– Kyllä me taktisella puolella luotetaan ihan meidän pelitapaan. Alemman sarjan joukkue kun on vastassa, niin se on ihan henkimaailman juttuja. Asenne ratkaisee ja se miten pelaajasi näihin valmistat. Me pystytään valmennustiimissä antamaan ohjeet ja luomaan se henki tuonne koppiin, mutta pelaajienkin pitää pystyä tekemään myös. Kyllä sinne pitää lähteä hyvällä asenteella pelaamaan. Jos takki auki lähtee, kylmää kyytiä tulee ihan varmasti.

Peliitat lähtee karsintoihin varsin kokemattomalla joukkueella, mutta se ei Hyvöstä huoleta.

– Ollaan pelattu koko kausi hyviä kokeneita pelaajia vastaan. Se, että pelataan joukkueena eikä lähdetä sooloilemaan tai tekemään asioita mitä ei ole sovittu, se yhteispeli ratkaisee kovissa peleissä. Siihen pitää kaikkien sitoutua ja tehdä joka hetki tuolla jäällä. Sitten on mahdollisuus saada hyvä lopputulos.

Hyvönen nostaa esiin Mestiksen ja Suomi-sarjan erot fyysisellä puolella, jotka painavat vaakakuppia pidemmän päälle Mestis-joukkueiden eduksi.

– Jotain fyysisiä eroja on pelaajissa. Pitkässä juoksussa varmaan se Mestis-pelaajien fysiikka tulee esiin, mutta en usko, että noissa ensimmäisissä peleissä sillä on merkitystä, että kyllä siellä saa kovaa luistella täydet 60 minuuttia.

Hyvösen mukaan joukkueessa vallitsee karsintojen kynnyksellä hyvä henki.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Oulun Laser HT:n apuvalmentajana toissa kaudella toiminut Hyvönen tiedostaa haasteet Mestiksen ja Suomi-sarjan välillä ilmaisten syvän kunnioituksensa sarjaporrasta alempana pelaavia kohtaan.

– Suomi-sarjassa kuitenkin varmaan melkein kaikki pelaajat lähestulkoon käy päivätöissä ja on duunareita. Olen itsekin ollut valmentamassa Suomi-sarjassa ja tiedän kuinka pelaajat tulee hallille raksakamppeet päällä ja menee jäälle, että ne on loppujen lopuksi aika kovia äijiä. Iso arvostus pelaajia kohtaan, että jaksavat tehdä tuota ihan tosissaan.

Omalla pelaajaurallaan Hyvönen onnistui välttämään karsinnat, mutta tiedossa on niiden tärkeys ja merkitys pelaajille.

– Ruotsissa parikymmentä vuotta asuessa seurasin kyllä SHL:n karsintapelejä ja muitakin karsintapelejä. Kyllä ne on todella isoja näytönpaikkoja pelaajille tulevaisuutta ajatellen, että jos ajattelee vetää pelit puolihuolimattomasti kikkaillen, ei se hirveän hyvältä cv:ssä näytä ja ei varmasti kesällä puhelin soi.

– Kyllä monet seurat näitä pelejä seuraa ja katsoo millaisella asenteella pelaajat tulee pelaamaan. Kyllä tässä pelaajatkin kuten valmentajatkin taistelee ihan tulevaisuuden työpaikoista. Jos tässä kohtaa alkaa leikkimään, kyllä ihan varmasti pelihommatkin loppuu aika lyhyeen.

– Nämä on isoja näytönpaikkoja, kun pelataan isoja pelejä paineen alaisena. Jos tällaisissa peleissä onnistut ja pystyt pelaamaan joukkuepeliä ja tekemään hyviä ratkaisuja, niin ihan varmasti se poikii tulevaisuuttakin ajatellen hyviä mahdollisuuksia.

Peliitat aloittaa oman karsintaurakkansa keskiviikkona Heinolassa Suomi-sarjan Junkkarit Hockey Teamia vastaan, jolla on kova hinku nousta sarjaporrasta ylöspäin.

– Ihan varmasti tulee JHT:kin keskiviikkona kovaa päälle ja lähtee taistelemaan voitosta. JHT on kovaa luisteleva ja energinen joukkue. Pyrkii pelaamaan hyvää kiekkoa. Tulee varmasti hyvä ilta keskiviikkona.

Kysyttäessä karsintasarjan suosikkeja ja marssijärjestystä on Hyvösen vastaus selvä.

– Minulla on yksi ja ainoa suosikki ja se on me. Muut ei kiinnosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle