Hannes Björninen odottavaisin mielin kohti olympiadebyyttiä: "Olen onnellinen kaikkien valittujen puolesta"

MAAJOUKKUE, KHL / Haastattelu
Hannes Björninen on suunnannut katseensa kohti uransa ensimmäisiä olympialaisia.
Kuva © Topi Lainio
Jokereissa tällä kaudella kiekkotaitojaan yleisölle esitellyttä Hannes Björnistä voidaan kutsua aloitusympyröiden taikuriksi. Olympialaisissa hän haluaa iskeä kaikki taitonsa peliin auttaakseen joukkuetta menestymään.

Jukka Jalonen julkaisi yhdessä valmennusryhmänsä kanssa joukkueen Pekingin talviolympialaisiin kuluneella viikolla. Listasta löytyi ainoastaan Euroopassa pelaavia kiekkotaitureita, sillä NHL-pelaajia ei olympiajäillä nähdä koronaviruksen vuoksi. Yksi joukkueeseen nimetty hyökkääjä oli Jokereissa tällä kaudella pelaava Hannes Björninen.

Valinta joukkueeseen oli luonnollisesti 26-vuotiaalle hyökkääjälle suuri asia. Joukkueen sisällä pidetty pelaaja on kiitollinen valinnastaan, mutta onnellinen myös muiden puolesta.

− Todella hienot fiilikset totta kai. On suuri kunnia päästä edustamaan kotimaata ja lajista riippumatta urheilijoiden unelmana on päästä mukaan olympialaisiin, Björninen painottaa.

Leijoniin valittiin yhteensä viisi pelaajaa Jokereista, kun Leijona-paidan pukee ylleen Björnisen lisäksi puolustajat Niklas Friman ja Petteri Lindbohm sekä hyökkääjät Marko Anttila ja Iiro Pakarinen. Lisäksi helsinkiläisseurasta on valittu maajoukkueisiin myös David Sklenička, Brian O'Neill sekä Nicklas Jensen.

− Ei olla puhuttu ihmeempiä seurajoukkueen pelaajien kesken. On kuitenkin mukava homma, että joukkueessa on paljon tuttuja, mutta olen onnellinen kaikkien valittujen pelaajien puolesta, Björninen toteaa.

Ensimmäisellä KHL-kaudellaan Björninen on tähän mennessä iskenyt tehot 10+11.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Björninen siirtyi Pelicansista KHL:ään täksi kaudeksi, kun hyökkääjä teki kaksivuotisen sopimuksen helsinkiläisseuran kanssa. Ennen siirtymistään hän pelasi uransa toistaiseksi parhaan kauden kasvattajaseurassaan Lahdessa, kun hän oli Liigan pistepörssin kuudes tehoin 16+31=47. Hän oli lisäksi lähes ylivoimainen aloitusympyrässä voittaen peräti 62,6 prosenttia kaikista aloituksista.

Tällä kaudella takana on 43 ottelua tehoin 10+11. Björninen pystyy pelaamaan luotettavasti kahteen suuntaan ja loistava vire aloitusympyrässä on jatkunut. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä kuudentena oleva lahtelainen on voittanut aloituksia prosentilla 65,7, joka on koko sarjan paras aloitusprosentti yli 50 aloitusta ottaneiden pelaajien joukossa.

Björninen on pelannut maajoukkueessa useampaan otteeseen, ja arvokisadebyyttinsä hän teki Latvian MM-kisoissa viime keväänä. Loistava kausi ja vahvat otteet Jokereissa toivat hänelle myös paikan uran ensimmäsiin olympialaisiin. Hän haluaa pelata turnauksessa joukkueelle ja logolle eikä ajatella omaa tulostaan.

− Pystyn tuomaan omat vahvuudet joukkueeseen. Haluan pelata laadukasta peliä molempiin suuntiin ja tuon osaamista myös erikoistilanteisiin. Joukkue menee kuitenkin ensin ja rinnassa olevalle logolle pelataan. On luottavainen olo siitä, että pystyn luomaan myös tulosta tai ainakin toivon niin.

"Kaikilla on huippujoukkueet kasassa"

Vaikka NHL-pelaajia ei olympialaisissa nähdä, luistelee kaukaloon kuitenkin paljon huippupelaajia. Björninen ei osaa kommentoida joukkueiden voimasuhteita NHL-pelaajien poisjäämisen jälkeen, mutta hän painottaa turnauksen kovatasoisuutta siitä huolimatta.

− Turnaus tulee olemaan ehdottomasti tasainen ja huippujoukkueita tulee vastaan. Mukana on monia maita, jotka pystyvät menestymään ja luomaan mielenkiintoa läpi turnauksen. Kaikki saa hyvät joukkueet kasaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta.

Leijonapaidan pukee ylleen jälleen moni tuttu pelaaja, ja Björninen luonnehtii sen olevan kenties Suomen etu, kun kyseessä on lyhyt turnaus.

− Lyhytkestoisessa turnauksessa korostuu se, kuinka nopeasti pelaajat pääsevät samalle sivulle. Joukkueessa on kuitenkin paljon toisilleen tuttuja pelaajia, joten joukkuetta auttaa se, että pystymme pelaamaan simppeliä jääkiekkoa ja kaikki tietävät, mitä pitää tehdä.

Tavoitteista puhuttaessa Björninen nostaa esille sen, kuinka monelle pelaajalle kokonaisajatus jääkiekosta on oman potentiaalin ulosmittaaminen tiukoissa paikoissa. 

− Urheilijan tavoite on aina se, että pystyy yksilönä pelaamaan parhaimmillaan tällaisissa kovissa paikoissa. Se on oma tavoitteeni myös. Kun jokainen pelaa yksilönä parhaimmillaan, pärjää joukkuekin hyvin. Tulos kyllä seuraa perässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle