Vuoden jääkiekkopersoona -valinnassa hopeaa pokannut Antti Pennanen kertaa vuotta 2019: ”Hienot tarinat yhteistyöstä”

LIIGA / Haastattelu
Antti Pennanen toimii kolmatta kauttaan HPK:n päävalmentajana.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Pennaselle vuosi 2019 oli huima. Ensin hän johdatti HPK:n Suomen mestaruuteen, jonka jälkeen kausi huipentui vielä MM-kultaan Leijonien apuvalmentajana.

HPK:hon hän loi adjutantteineen pelin evoluution aallonharjalla olleen pelitavan, jolla Pennanen löi laudalta muut liigavalmentajat. Leijonissa Jukka Jalonen yhdessä Pennasen, ja Kärppien päävalmentajan Mikko Mannerin kanssa loihtivat pelitavan, jossa pelattiin sen mukaan, mitä peli kulloinkin pyysi. 

Molempien joukkueiden narratiivit olivatkin samankaltaiset. Altavastaajajoukkueet, joiden pelaajamateriaalit eivät ennakkoon herättäneet mestaruushaaveita, mutta joiden taival päättyi silti menestykseen. 

− Molemmat olivat altavastaajajoukkueita, joista syntyi hienot tarinat yhteistyöstä, yhteistyön voimasta ja että jokaisella ihmisellä joukkueessa on oma merkityksensä, Pennanen toteaa ja jatkaa:

− Sitten tietenkin vaati sen, että jääkiekkopuoli oli riittävän hyvällä tasolla. On ollut hieno olla tuollaisissa joukkueissa mukana. Varmasti näissä (tarinoissa) on paljon opittavaa meille kaikille, kuinka yhteistyötä, toisten kunnioittamista ja arvostusta voitaisiin kehittää.

Yhteistyön jääkiekko onkin ollut huoneentauluna pitkään suomalaisessa jääkiekossa. Pennanen näkee, että juuri siinä Suomi on ollut edelläkävijä verrattuna muihin kiekkomaihin.

Hän nostaa myös esille, miten ehkä muu yhteiskunta voisi ottaa jopa mallia Leijonien ja HPK:n mestaruustarinoista.

− Nuorten jääkiekkomaajoukkueiden menestyminen vaatii varmasti paljon yhteistyötä Jääkiekkoliiton, seurojen ja valmentajien välillä. Yhteistyön merkitys muussa yhteiskunnassa on myös merkittävä ja nämä molemmat tarinat voivat toimia esimerkkeinä myös siinä, miten yhteistyöllä voidaan saada asioita eteenpäin. Ettei omat missiot ja tavoitteet ohjaa liikaa toimintaa, vaan yhteistyö edellä pystyttäisiin menemään.

Aika HPK:ssa ei ole ollut pelkkää ilotulitusta ja onnea Pennaselle, sillä toinen kausi joukkueen peräsimessä oli vaikea. Kaudella 2017-2018 peli ei kulkenut, eikä Pallokerho edennyt Liigan pudotuspeleihin. 

Pennanen toteaakin, että kyseinen kausi opetti häntä paljon.

− Kun asiat eivät mene hyvin, oli se sitten jääkiekossa tai muussa elämässä, pitää pysähtyä, katsoa peiliin ja miettiä omaa toimintaa ja käyttäytymistä, miten niitä voisi parantaa.

− Se oli varmasti se isoin oppi, miten itse voi omaa toimintaansa parantaa, niin ammatillisesti kuin johtajanakin: johtajana vuorovaikutustaitoja ja ihmisten kohtaamista. Ammatillisesti miettiä, miten voi pelata paremmin, miten pelaajista saisi paremmin irti.

Näitä oppeja Pennanen käytti hyväkseen viime kaudella ja jälki oli sen mukaista. HPK oli kauden sensaatiojoukkue, jonka pelaamista moni ihaili. Suomen mestaruus nosti viimeistään Pennasen suomalaisen valmennuskatraan absoluuttiselle huipulle.

HPK:n menestys toi Pennaselle lisäoppia ja itseluottamusta. Isoin oppi oli se, että HPK:n kaltaisessa pienessä seurassa pelaajakehitystyötä pitää arvostaa. 

− Jos pieni seura pystyy satsaamaan pitkäaikaiseen pelaajakehitystyöhön ja kulttuurin kehittämiseen, sitten menestyminen voi olla mahdollista. 

Lisää oppia oli luvassa vielä keväällä.

Leijonien valmennustiimissä Pennanen pääsi näkemään läheltä kansainvälisen pelin vaatimustason, miten absoluuttiset huippupelaajat työskentelevät sekä minkälaista huippujääkiekko on MM-kisatasolla.

Tätä tietoa Pennanen on pyrkinyt välittämään pelaajilleen HPK:n arjessa tällä kaudella.

− Muuten koittanut vain pyrkiä kehittämään omaa toimintaansa edelleen ja keskittymään kolmeen kulmakiveen, mitkä meillä on ollut: joukkuepeli ja ihmiset kehittyvät ja että kulttuuri menee koko ajan eteenpäin.

− Olen myös koittanut tuoda HPK:n peliin joitain uusia asioita, jotta löytäisi lisää kilpailuetua. Joskus niissä onnistuu ja joskus ei onnistu, Pennanen jatkaa.

Juuri pelilliseltä puolelta HPK kaivoi viime kaudella kilpailuetua muihin joukkueisiin. Moni liigajoukkue, kuten esimerkiksi finaalissa Pallokerholle taipunut Oulun Kärpät, on ottanut omaan pelaamiseensa mausteita HPK:lta. 

Pennanen ei kuitenkaan halua avata sen tarkemmin, mitä uusia pelillisiä asioita hän on yrittänyt tuoda täksi kaudeksi HPK:hon. 

− Ne on vähän suhteessa vastustajiin ja kun pelataan eri tyyppisiä vastustajia vastaan. Liiga on taktisesti erittäin hyvä sarja ja joukkueet pelaavat erittäin hyvin taktisesti, joten kilpailuetua on vaikea löytää, Pennanen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle